En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanlığı seçimi için bilmeniz gereken her şey

10 Haziran 2014 14:07 tsi
Yüksek Seçim Kurulu, ilk tur oylamasının 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak

Yüksek Seçim Kurulu- YSK'nın açıkladığı takvime göre, cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvuruları 29 Haziran'da başlayacak. 3 Temmuz Perşembe günü sona erecek.

26 Temmuz Cumartesi günü gümrük kapılarında oy verme işlemi başlayacak. 10 Ağustos Pazar günü ise cumhurbaşkanlığının ilk turu için sandık başına gidilecek. 28 Ağustos Perşembe günü ise YSK kesin seçim sonuçlarını Resmi Gazete'de, radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanacak takvimi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin başlangıç tarihinin 29 Haziran 2014 olduğunu açıklayan YSK, ilk oylamanın 10 Ağustos 2014 Pazar günü, geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ise ikinci oylamanın 24 Ağustos 2014 Pazar günü yapılmasına karar verdi. Yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri, ilk oylama 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise, ikinci oylama 17 - 20 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak. Cumhurbaşkanı seçiminin başlangıç tarihinden sonra idari yapıda meydana gelen sınır değişiklikleri bu seçimde dikkate alınmayacak. İlk oylaması 10 Ağustos'da yapılacak seçim takvimi şöyle işleyecek:

29 HAZİRAN'DA ADAYLIK BAŞVURULARI BAŞLAYACAK

29 Haziran seçimin başlangıç tarihi olacak. Cumhurbaşkanı seçimine ait parametrelerin SEÇSİS'ten tanımlanacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanların kimlik bilgilerini içeren listelerin Cumhuriyet başsavcılıklarından istenerek SEÇSİS'e girilmeye başlanması ve listelerin düzenlenecek. Cumhurbaşkanı adaylığı için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak başvurular başlayacak. 30 Haziran Pazartesi günü, seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulunca tespit edilerek ilan edilecek.

3 TEMMUZ PERŞEMBE CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI BAŞVURULARIN SON GÜNÜ

2 Temmuz Çarşamba günü, muhtarlık bölgesi askı listeleri, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri, güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak ve itirazlar başlayacak. Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edilerek itirazlar başlayacak. YSK'nın www.ysk.gov.tr internet adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak. Muhtarlık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğünün Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce DVD olarak hazırlanıp, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere tutanak karşılığı siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslim edilecek. 3 Temmuz Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuruların son günü. 4 Temmuz Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılan Cumhurbaşkanı adaylığı başvurularına ait bilgi ve belgelerin YSK Başkanlığına gönderilmesinin son günü. 5 Temmuz Cumartesi günü YSK Cumhurbaşkanı adaylık başvurularını incelemeye başlayacak ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunacak. Aynı gün ayrıca oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurt dışı temsilcilikleri tespit edilecek. 7 Temmuz Pazartesi günü ise Cumhurbaşkanı adayları bilgi ve belge eksikliklerini tamamlamalarının son günü olarak belirlendi.

9 TEMMUZ LİSTELER ASKIDAN İNDİRİLECEK

8 Temmuz Salı günü Cumhurbaşkanı geçici aday listesi Resmi Gazete'de yayımlanacak ve bu listelere itiraz sürece başlayacak. 9 Temmuz Çarşamba Günü, muhtarlık bölgesi askı listeleri, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri askıdan indirilecek ve itirazların son günü olacak. İnternet ortamında ilân edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilânının sonlandırılacak, bu durumun tutanak altına alınacak. Aynı gün Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazları ve YSK'nın www.ysk.gov.tr internet adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasının sonu günü olacak. 9 Temmuz Çarşamba günü ayrıca Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların da son günü. YSK, Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazları incelemeye başlayacak.

11 TEMMUZ CUMA GÜNÜ PROPAGANDA DÖNEMİ BAŞLAYACAK

10 Temmuz Perşembe günü YSK, Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların karara bağlanmasının son günü olarak belirlendi. 11 Temmuz Cuma Günü, muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurt dışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak. Gümrük kapılarında görev yapacak ilçe seçim kurulları, yurt dışı geçici ilçe seçim kurulları, yurt dışı sandık kurullarının, saklama ve ulaştırma kurulları (komisyonları) ile sayım ve döküm kurulları oluşturulacak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmî Gazete'de yayımlanacak

11 Temmuz Cuma günü cumhurbaşkanlığı propaganda dönemi başlayacak. 12 Temmuz Cumartesi günü Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanınca verilen kararlara ilişkin işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanacak. İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca verilen kararlara ilişkin işlemler nüfus müdürlüklerince tamamlanacak.

14 TEMMUZDA OY PUSULASINDAKİ YERLERİN KURA ÇEKİMİ YAPILACAK

14 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekimi yapılacak. 15 Temmuz Salı günü, sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazlar tamamlanacak. YSK tarafından tüm seçim çevreleri ile yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına başlanacak ve basımı tamamlanan pusulalar dağıtılacak. Yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin belirlenmesine yönelik çalışmalar başlanacak. 16 Temmuz Çarşamba günü sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazlar, ilçe seçim kurullarınca karara bağlanacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçlerin gönderilmesine başlanılacak.

26 TEMMUZ CUMARTESİ GÜNÜ GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME BAŞLAYACAK

17 Temmuz Perşembe günü İlçe seçim kurullarınca 16 Temmuz 2014 Çarşamba günü verilen kararlara karşı, il seçim kuruluna yapılacak itirazların son günü. İl seçim kurulları, bu itirazlar saat 23.59'a kadar kesin olarak karara bağlanacak. 18 Temmuz Cuma günü itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. İl seçim kurulunun kesin kararı ile itiraz edilmeksizin kesinleşen ilçe seçim kurulu kararlarının nüfus müdürlüklerince ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce işlenilecek. 20 Temmuz Pazar günü yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleşecek, yurt içi sandık atama işlemleri yapılacak. 21 Temmuz Pazartesi günü gümrük kapılarında görev yapacak ilçe seçim kurullarının, yurt dışı sandık kurullarının, saklama ve ulaştırma kurulları ile sayım ve döküm kurullarının oluşturulması çalışmaları tamamlanacak ve ilgililere tebliğ edilecek. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri, Cumhuriyet başsavcılığından istenilen ikinci liste ile karşılaştırılarak değişiklikler SEÇSİS'e işlenecek ve askıya çıkarılacak. 22 Temmuz Salı günü yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin isimleri SEÇSİS'e girilecek ve seçmen bilgi kâğıtlarının dökümü yapılarak dağıtımına başlanacak. 24 Temmuz Perşembe günü radyo ve televizyonda yayın için başvuran Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek. 25 Temmuz Cuma günü yurt dışı seçmenleri oy verecekleri gün ve saat aralığı belirlenecek. 26 Temmuz Cumartesi günü gümrük kapılarında oy verme işlemi başlayacak.

31 TEMMUZ'DA SEÇİM PROPAGANDASI VE YASAKLARI BAŞLAYACAK

28 Temmuz Pazartesi günü sandık seçmen listelerinin çoğaltılması bitirilecek. İlçe seçim kurulları tarafından sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilecek ve gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak. 29 Temmuz Salı günü yurt dışı temsilciliklerde sandık kurulu başkan ve üyelerinin eğitimine başlanacak. 30 Temmuz Çarşamba günü yurt dışı temsilciliklerde sandık kurulu başkan ve üyelerinin eğitimi tamamlanacak. 31 Temmuz Perşembe günü ise seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

10 AĞUSTOS PAZAR GÜNÜ OY VERME GÜNÜ

31 Temmuz Perşembe günü ayrıca yurt dışında yaşayan vatandaşlar temsilciliklerde oy verme işlemine başlayacak. 3 Ağustos Pazar günü ise Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek ve radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. 4 Ağustos Pazartesi günü yurt içinde görevlendirilenlerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak. Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi yapılacak. 6 Ağustos Çarşamba günü ise ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır hale getirilmeleri sağlanacak. 8 Ağustos Cuma günü ise tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin kesinleştirilmesi ve çoğaltılması gerçekleştirilecek 9 Ağustos Cumartesi günü ise kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltma işlemi bitirilecek. Aynı gün seçim propaganda dönemi sona erecek. 10 Ağustos Pazar günü ise cumhurbaşkanlığının ilk turu için sandık başına gidilecek.

17 AĞUSTOS GÜMRÜK KAPILARINDA VE DIŞ TEMSİLCİLİKLERDE İKİNCİ TUR İÇİN OY VERME İŞLEMİ BAŞLAYACAK

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde 24 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak olan ikinci oylamaya ilişkin takvimi de tamamlandı. Buna göre 11 Ağustos Pazartesi günü Cumhurbaşkanı seçiminin geçici sonuçları ilan edilecek ve propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlar sona erecek. 12 Ağustos Salı günü ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz sona erecek. İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak. 13 Ağustos Çarşamba günü il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK'ya yapılacak itiraz sona erecek. 14 Ağustos Perşembe günü il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. 15 Ağustos Cuma günü YSK'ca kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek. 17 Ağustos Pazar günü ise ilçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak. Gümrük kapılarında ve dış temsilciliklerde ikinci tur için oy verme işlemi başlayacak. 18 Ağustos Pazartesi radyo ve televizyonda yayın için başvuran Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK'ca kura çekilecek.

24 AĞUSTOS İKİNCİ TUR İÇİN OY VERİLECEK

20 Ağustos Çarşamba günü Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Dış temsilciliklerde ikinci tur için oy verme işlemi sona erecek. 21 Ağustos Perşembe günü ilçe seçim kurulları başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır duruma getirilmeleri tamamlanacak. 22 Ağustos Cuma günü ise tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin, Cumhuriyet başsavcılığından istenilen üçüncü liste ile karşılaştırılarak değişikliklerin SEÇSİS'e işlenmesi işlemleri bitirilecek. 23 Ağustos Cumartesi günü ise seçim propaganda döneminin sona erecek. 24 Ağustos Pazar günü ise Türkiye cumhurbaşkanlığı siciminde ikinci tur için sandık başına gidecek.

28 AĞUSTOS KESİN SONUÇLAR İLAN EDİLMEYECEK

25 Ağustos Pazartesi günü ise cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz tamamlanacak. 26 Ağustos Salı günü ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itirazlar sona erecek. 27 Ağustos Çarşamba günü ise il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK'ya yapılacak itirazların son günü olacak. 28 Ağustos Perşembe günü ise YSK kesin seçim sonuçlarını Resmi Gazete'de, radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderecek.

Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs