En Sıcak Konular

Davutoğlu: Balkan milletleri bir aile gibi

10 Haziran 2014 12:57 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Biz Balkan milletleri bir aile gibiyiz, ufak tefek anlaşmazlık olsa da Sırp veya Türk veya Balkan kahvesi içerek hallederiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile görüştü.
 
Sırbistan Sarayı olarak adlandırılan Başbakanlık binasında yapılan ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, iki ülke yetkililerinin 2 yakın dost, aynı ailenin fertleri gibi davranarak ikili ilişkileri genişleteceğini söyledi.
 
2009 yılında Dışişleri Bakanı olduğunda ilk ziyaret ettiği şehirlerden birinin Belgrad olduğunu, bugünkü ziyaretin de bu şehre düzenlediği 15’inci ziyaret olduğunu anlatan Davutoğlu, ortak sınırın olmamasına rağmen Türkiye'nin Sırbistan’ı komşu ülke olarak kabul ettiğini vurguladı. Davutoğlu, bu yakın ilişki dolayısıyla Sırnbistan’da yaşanan her acıyı yürekten hisisettiklerini belirterek, ''Son sel salgınlarda hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Şimdi de Belgrad'dan bütün Sıribistan'a sesleniyorum; 'Benzer durumlarda Türk halkı hep yanınızda olacak. Deprem felaketini çeken bir halk olarak sizi anlıyoruz'' diye konuştu.
 
Davutoğlu, afetlere müdahale konusunda ortak bir komiteyi kurmayı planladıklarını kaydetti.
 
Bugünkü ziyaretinin zamanlama açısına dikkat çeken Davutoğlu, bu ziyaret sırsında bölgedeki gelişmelerin de ele alınacağını, ikili ilişkiler bağlamında enerjiden ulaştırmaya, kültürden turizme kadar ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını kaydetti.
 
''Ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartmalıyız''
 
Ekonomide ilişkileri geliştirmek ve ticaret hacminin 1 milyar dolara getirmek için ortak ekonomik forumun yapılacağını söyledi.
 
Bölgede önemli gelişmelerin yaşandığına işaret eden Davutoğlu, ''Türk - Sırp ilişkileri Balkanlar'daki istikrar için çok önemli. Bu yüzden omuz omuza çalışmalıyız. Sırbistan'la AB müzakere sürecinde el ele yürümeye devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.
 
Davutoğlu, ''Balkanlarda barış ve istikrar için Türkiye ve Sırbistan birlikte çalışacak, bunu Belgrad’dan dünyaya duyurmak istiyorum. Bu hedef doğrultusunda bütün mekanizmaları birlikte harekete geçirmeyi düşünüyoruz'' ifadesini kullandı.
 
Bir gazetecinin, ''bugünkü ziyaretin iki ülke arasında daha önce yaşanan bazı anlaşmazlıkların çözülmesi doğrultusunda mı yapıldı?'' sorusuna Davutoğlu şu yanıtı verdi:
 
''Belgrad’ı ziyaret etmem için özel bir sebep olmasına gerek yok. Biz balkan milletleri bir aile gibiyiz, ufak tefek anlaşmazlık olsa da Sırp veya Türk veya Balkan kahvesi içerek hallederiz, ayrıca ilişkimize tat veren o kadar çok ortak nitelik var ki her türlü anlaşmazlık kolayca çözülebilir. Önemli olan gelecek perspektifi ile çalışmak. Ulaştırma konusunda ortak çıkarımız var onları değerlendireceğiz. Hava ulaşımı da dahil.''

aa


Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs