En Sıcak Konular

Lice'de oyun içinde oyun

10 Haziran 2014 09:29 tsi
Lice'de oyun içinde oyun Diyarbakır Lice'de son 20 gündür 'karakol inşaatı' gerekçesiyle süren olayların ardında asıl olarak yaklaşan kenevir hasadı ve PKK'nın bu hasattan alacağı pay olduğu belirtildi.

Çözüm süreci bölgeye huzur getirirken, geçen 1,5 yılda Diyarbakır'ın Lice ilçesinde ise sular hiç durulmadı. Daha önce PKK'lılara yönelik operasyonlar bahane edilerek yapılan gösteriler, çözüm süreci sonrası yerini karakol-kalekol ve baraj inşaatlarının yapımını protestoya bıraktı. Lice'de olup bitenlerin asıl nedeni ise uyuşturucu baronlarına vurulan darbe. Eylemler son 20 günde arttı, çünkü kenevir hasat mevsiminin yaklaştı.

350 MİLYON TL'LİK KENEVİR


Lice'de daha önce kırsal alandaki güvenlik zafiyetini fırsat bilen uyuşturucu baronları yıllarca kenevir ekimi yaptı. Hatta zehrin ekimi hazineye ait arazilere yapıldı. PKK uyuşturucu gelirindeki pastadan hep aslan payını aldı. Ancak son yıllarda uyuşturucuyla mücadele başlatan güvenlik güçleri 31 Aralık 2012'de Lice'nin Birlik köyü kırsalındaki PKK'nın karargâhına operasyon yaptı. PKK'nın Diyarbakır bölge sorumlularının da aralarında bulunduğu 10 PKK'lı öldürüldü. Ele geçen bilgisayardaki şifreler çözülünce Lice'deki uyuşturucu tacirlerinin aynı zamanda örgüte yakın kişiler olduğu belirlendi. PKK'nın 2012'de Lice'de uyuşturucu tacirlerinden 2,2 milyon dolar haraç aldığı belirlendi. Teslim olan bir PKK'lı da Lice, Hani, Genç üçgeninde ekilen kenevirin yüzde 30'unu alıkları bilgisini verdi. Çözüm sürecinin başlamasının ardından Lice'nin Yalaza, Ortaç ve Bağlan köylerinde piyasa değeri 100 milyon lira olan 21 ton uyuşturucu ele geçirildi Çözüm sürecinin başladığı 1 Ocak 2013'den bu yana sadece Lice'de piyasa değeri toplam 350 milyon lira olan 8 milyon 150 bin kök kenevir, 160 ton esrar ele geçirildi. Şimdi Lice'de esrar operasyonlarını sekteye uğratabilmek için çeşitli yollara başvuruluyor. Uyuşturucu baronları 28 Haziran 2013'te Lice'nin Kayacık karakolu önüne, Diyarbakır'dan minibüslerle çok sayıda kişiyi taşıdılar. Göstericiler karakola el yapımı bomba ve molotoflarla saldırıp karakolun içine girmeye çalışınca askerlerin açtığı ateş sonucu 18 yaşındaki Medeni Yıldırım hayatını kaybetti. Yıldırım'ın, 1994'da öldürülen ünlü uyuşturucu kaçakçısı Adnan Yıldırım'ın yeğeni olduğu ortaya çıktı. Kayacık karakolu önünde yaşanan bu olay Lice'de bugüne kadar devam eden olayların fitilini de ateşledi.

NEDEN KALEKOL DEĞİL HASAT

Son 20 gündür yine Lice'de bazı yolları trafiğe kapatan, güvenlik güçleriyle çatışan grup tüm uyarılara rağmen eylemlerini sürdürüyor. Güvenlik güçleri sivillere zarar gelmesin diye müdahale etmekten kaçınıyor. Ancak göstericilerin arasına dağ kadrosundan silahlı PKK'lılar da sızdı ve son 1 hafta içinde 3 asker yaralandı. Son olarak Abdulbaki Akdemir ile Ramazan Baran'ın hayatını kaybettiği olaylardan sonra ilçede gerginlik halen sürüyor. Gerginliğin had safhaya tırmanmasının asıl nedeni ise kenevirde hasad zamanının yaklaşması. Çünkü Lice'de her yıl Haziran sonu kenevir hasadı başlıyor. İşte bu nedenle askerlerin bölgeye girmesi engellenmeye çalışıyor.

Sabah

Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs