En Sıcak Konular

Korku duvarlarını yıktı

10 Haziran 2014 08:40 tsi
Korku duvarlarını yıktı Diyarbakır’da PKK tarafından kaçırılan çocuklarını geri almak için eylem yapan annelere destek büyük. Aydınlar eylemi “PKK için ilk. Örgüt bölgede ilk kez bu kadar iddialı bir meydan okumayla karşı karşıya” diye yorumluyor.

Çözüm sürecinin yarattığı ortam bölge halkının demokratik taleplerini ve tepkilerini daha fazla dile getirmesine neden oldu. 30 yıldan bu yana şiddet ve ölümün eksik olmadığı bölgede, ilk kez aileler çocuklarını kaçıran PKK’ya karşı tepkilerini yüksek sesle dile getirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapan aileler, örgütten çocuklarını geri bırakmasını istedi. Ailelerin, örgüte yönelik tepkisi bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu. Birkaç yıl öncesine kadar düşünülmesine dahi cesaret edilemeyen eylemi gerçekleştiren ailelere, toplumun tüm kesimlerinden destek geldi. 19 Mayıs’ta iki aile ile başlayan ve sayıları her geçen gün artan ailelerin oturma eylemini Akşam’a değerlendiren aydınlar, bu durumun aynı zamanda yıllardır süren çatışmalara da bir tepki olduğunu söyledi.

SAVAŞ KONUSUNDA NET TAVIR

Yazar Muhsin Kızılkaya: Kürt annelerin inisiyatifiyle gelişmiş olan eylem bir ilk. Bu eylemin sonuçları ne olur bilemiyorum. Ancak, eylemi sivil bir inisiyatifin savaş konusunda net bir tavır koyması olarak görüyorum. Anneler çocuklarını geri istiyor ve sayıları da her gün artıyor. Annelerin samimi sesine herkes kulak vermelidir.

ÇÖZÜM PLANLARINA ZARAR VERMEZ

Dicle Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun:
Aileler, ilk kez demokratik mekanizmaları kullandı. Bu çözüm sürecinin yarattığı bir sonuç. PKK için de yeni bir durum. Eskiden beri bölgede bu kadar açık bir meydan okumayla karşı karşıya kalmamışlardı. Ayrıca PKK, konuya ilişkin şu ana kadar tatmin edici açıklama yapmadı. PKK, 2013’te çalışmaları BM tarafından desteklenen Cenevre Çağrısı adlı sivil toplum kuruluşuyla ‘Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname’yi imzaladı. İmzanın ardından 16 yaşından küçük çocukları kamplara almayacağını açıkladı. Taahhütü yerine getirmeli. BDP/HDP sonuç için PKK’ya baskı yapmalı. Önemli olan tarafların çözüm iradelerini devam ettirmeleri. Bunun sürece zarar verecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.

EYLEM UMUT VERİCİ BİR GELİŞME

HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel:
Diyarbakır’da, annelerin dağa götürülen çocukları için ortaya koydukları eylemi haklı, yerinde ve umut verici buluyorum. Çocuklar reşit olmadığı için kendi geleceklerine karar verecek durumda değiller. Geçen yıl çözüm süreci kapsamında Abdullah Öcalan, silahların devrinin bittiğini açıkladı. Peki, o zaman bu çocuklar niye hala dağa götürülüyor? Çözüm sürecinin ruhuna ters. Ayrıca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, ailelere yönelik tutumu da yanlış. Bu, BDP’nin sorumlu bir tutum içinde olmadığını gösteriyor.

SÜRECİN SONUCU İÇİN BİR NEDEN

DEP eski milletvekili ve avukat Sedat Yurttaş:
Ailelerin eylemi, yeni bir durum. Annelerin ve babaların çocuklarını koruma refleksi, iyi yetiştirme ve gelecek sağlama isteğinden doğal bir şey olamaz. Bu eylem, çözüm sürecinin derinleştirilmesi, sonuca götürülmesi için çok önemli bir sebep olarak görülmeli. Bu aynı zamanda çözüm sürecinden geri dönüşün olmayacağı, olmaması gerektiğini de bize öğretiyor. Burada hükümete, parlamentoya, siyasi partilere, şüphesiz BDP ve CHP’ye de çok büyük görev düşüyor. Toplumun temel sorunlarını çözecek adımlarını parlamento bir an önce atmalıdır. Örgüte de görev düşüyor. Örgüt Cenevre Savaş Hukuku'na uygun davranacağını beyan etmişti. Savaşa, çocukları bulaştırmayacak bir strateji ve örgütlenmeye karar verilmeli.



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs