En Sıcak Konular

Karaçi havalimanı saldırısını Taliban üstlendi

9 Haziran 2014 13:26 tsi
Pakistan'ın Karaçi kentindeki havalimanına dün gece Taliban tarafından düzenlenen saldırıda ölü sayısı 28'e yükseldi. Saldırıyı gerçekleştiren Taliban mensuplarının Özbek asıllı oldukları ortaya çıktı. Taliban bu saldırıların devam edeceği tehdidinde bulu

Pakistan'ın Karaçi kentindeki Uluslararası Cinnah Havalimanı'nda 28 kişinin ölümüne ve 23 kişinin yaralanmasına neden olan silahlı saldırıyı Taliban üstlendi. Pakistan güvenlik güçleri saldırının ardından havalimanındaki güvenliği sağladığını duyurdu. Havalimanı idaresinin bugün öğleden sonra sivil havacılık yetkililerine tekrardan teslim edileceği bildirildi. Saldırıyı gerçekleştiren Taliban üyelerinin tamamının Özbek asıllı olması dikkat çekti. Taliban'dan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, bunun Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin dron saldırıları sonucu öldürülen Taliban yetkilisi Hekimullah Mehsud'un intikamı olduğu ve devamı geleceği belirtildi. Pakistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban'ın güvenlik güçlerine yönelik düzenlediği saldırılarında artış gözlemlenmeye başladı.

Pakistan'daki Taliban gruplarının koalisyonu Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP) Sözcüsü Şehidullah Şehid, saldırıyı ülkenin kuzeybatısındaki Kuzey Veziristan vilayetindeki askeri hava operasyonlarına misilleme olarak düzenlediklerini açıkladı.

Ordu sözcüsü General Asım Salim Bajva, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 Taliban üyesinin öldürüldüğünü söyledi. Bajva, güvenlik güçlerinin havaalanında, üzerinde çok sayıda bomba bulunan yelekler, üç roket güdümlü el bombası ve ağır silahlar bulduğunu kaydetti.

Bazıları güvenlik görevlisi üniformaları giyen maskeli saldırganların, Uluslararası Cinnah Havaalanı'na eski bir terminal binasından girdikleri ve havaalanının farklı bölgelerinde mevzilendikleri belirlendi.

Ülkenin en büyük havaalanı olan Cinnah, 24 saatliğine hava trafiğine kapatılırken, tüm yolcular tahliye edildi.

Karaçi Emniyet Müdürü İkbal Mahmud ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, saldırı sırasında uçakların zarar görmediğini açıkladı.


THY UÇAĞI GERİ DÖNMEK ZORUNDA KALDI

Türk Hava Yolları (THY)'nin İstanbul-Karaçi seferini yapan uçağı, Pakistan'da silahlı saldırı yapılan havalimanında uçuşların askıya alınması nedeniyle kalkıştan bir süre sonra geri döndü.

Atatürk Havalimanı'ndan saat 21.00'de kalkan uçak, Atatürk Havalimanı'na sorunsuz şekilde indi. Yolculardan talepte bulunanlar otellere yerleştirildi.


BARIŞ MÜZAKERELERİ ASKIYA ALINDI SALDIRILAR ARTTI

Pakistan hükümeti binlerce kişinin ölümüne neden olan yedi yıllık çatışmaları bitirmek için Taliban ile barış görüşmelerine başlamıştı.

Taliban daha sonra devletin operasyonlara devam ettiği gerekçesiyle Haziran 2010'dan bu yana elinde tuttuğu 23 sınır muhafızını infaz etmiş ve Peşaver'de düzenlediği bombalı saldırıda Binbaşı Jahanzeb Adnan hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine müzakere süreci durdurulmuştu.

Daha sonra Pakistan Talibanı kamplarına yapılan hava operasyonlarında 100'den fazla Taliban mensubu öldürülmüştü.
Pakistan Talibanı ile direkt görüşmelerde bulunması için yeni oluşturulan dört kişililk müzakere heyeti de ilk kez 26 Mart 2014'te Kuzey Veziristan'a giderek örgüt şurası üyeleri ile bir araya gelmişti. Daha sonra gerçekleştirilen birçok müzakere oturumundan da etkin bir sonuç alınamadı ve müzakereler süresiz askıya alınmış oldu.

Müzakerelerin askıya alınmasıyla birlikte Taliban'ın düzenlediği saldırılarda artış gözlemlenmeye başladı.



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs