En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu DSP'yi ziyaret etti

9 Haziran 2014 13:15 tsi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Türk bayrağını indiren bir hareketi asla ve asla kabul edemeyiz. O bayrak hepimizin ortak paydasıdır. Bayrak üzerinden siyaset yapılmaz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türk bayrağını indiren bir hareketi asla ve asla kabul edemeyiz. O bayrak hepimizin ortak paydasıdır. Bayrak üzerinden siyaset yapılmaz" dedi.
 
Kılıçdaroğlu, beraberindeki Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak ve Aytun Çıray ile ziyaret ettiği DSP'de, Genel Başkan Masum Türker ve parti yetkilileri ile görüştü.
 
Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, DSP'ye cumhurbaşkanlığı konusunda düşüncelerini aktardıklarını ve görüşlerini aldıklarını söyledi.
 
"Büyük ölçüde paralel düşünüyoruz, birlikte düşünüyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
 
"Türkiye'nin saygın bir cumhurbaşkanına ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeni seçilecek cumhurbaşkanının Türkiye'yi temsil etmesi, demokrasiye, özgürlüklere inanması, hukukun üstünlüğüne inanması, Türkiye'yi yurt içi ve dışında hakkettiği şekilde temsil etmesi, bizim en büyük arzumuz. Cumhurbaşkanı adayını büyük bir toplumsal uzlaşmayla belirlemek istiyoruz. O nedenle Sayın Genel Başkanın ve arkadaşlarının görüşlerini aldık."
 
DSP Genel Başkanı Türker de düşüncelerinin CHP ile aynı yönde olduğunu, Türkiye'nin bütünlüğünü kucaklayacak, bölünmesini önleyecek cumhurbaşkanının, geniş toplumsal mutabakatla seçilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Türkiye'de siyasi partilerin işbirliği yapmasının yasak olduğunu söyleyen Türker, şunları kaydetti:
 
"Ancak cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların yüzde 10'dan fazla oy alan partiler tarafından gösterilebilmesine ve dolayısıyla her partinin mutabık kalınan aday için propaganda yapabilmesine imkan veriliyor. Bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. Daha önce MHP Genel Başkanı'na da aynı düşüncelerimizi söylemiştik. Türkiye ilk defa halk oyuyla cumhurbaşkanı seçecek. Biz bu konuda CHP'nin yapacağı çalışmaya bir bütünlüğü sağlayan cumhurbaşkanı bulunduğu ve bizden destek istendiği zaman bu desteği vermeye hazır olduğumuzu kendilerine ilettik."
 
Sorular
 
Açıklamaların ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine, şunları söyledi:
 
"Bir toplumsal uzlaşmadan, büyük bir toplumsal uzlaşmadan söz ediyoruz. Bütün görüşmelerimizi yapmadan aday açıklamamız yaptığımız bu çalışmanın boşa gitmesi olur. Biz istiyoruz ki geniş bir mutabakat sağlayalım. Cumhurbaşkanı sıradan bir kişi değil, Türkiye'yi temsil edecek. Bizim en büyük arzumuz 76 milyonunun 'bu benim cumhurbaşkanım olabilir' diyebileceği birisini saptamak. O nedenle bu görüşmeleri yapıyoruz ve sanıyorum önümüzdeki süreç içinde, çok uzun olmayacak bu, kısa bir süreç içinde görüşmelerimizi tamamlayacağız ve cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz."
 
"Paralelden kastım bu..."
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, açıklamasında kullandığı "paralel düşünüyoruz" sözünü hatırlatarak, "(Paralel) kelimesiyle ne anlatmaya çalıştınız?" sorusuna karşılık, DSP ve CHP'nin farklı düşünmediklerini, sosyal demokrat partiler olduklarını belirtti.
 
DSP'nin genel başkanlığını yapan kişinin geçmişte CHP'nin de genel başkanlığını yaptığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
 
"Kastımız odur. Hatta sayın genel başkanın önünde söyleyeyim; biz aslında birleşmek zorundayız, ayrışmak değil. Beraber olmak zorundayız. Aslında düşüncelerimiz, dünyaya, insana bakışımız beraber. Rahmetli Ecevit, 'Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen' demişti. Aynı şeyi ben de sayın Genel Başkan da söylüyor. Türkiye süratle bir başka alana evriliyor. Dolayısıyla bizim bölünme lüksümüz yok. Beraber olma, güç birliği yapma, birlikte olma ihtiyacımız var. Paralelden kastım buydu."
 
Lice'deki olaylar
 
Diyarbakır Lice'deki olayların hatırlatılması ve Türk bayrağının indirildiğinin belirtilmesine karşılık da Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
 
"Türk bayrağını indiren bir hareketi asla ve asla kabul edemeyiz. O bayrak hepimizin ortak paydasıdır. Bayrak üzerinden siyaset yapılmaz. O bayrağın kırmızı renginde dedelerimizin kanları vardır, biz öyle biliyoruz. Bayrağı indireceksiniz, siyaset yapacaksınız. Doğru değil bu, asla kabul etmiyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda çıkıp konuşmasını bekliyorum. Gerçi her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına aldığını biliyorum. Ama bayrak konusunda ne söyleyecek gerçekten merak ediyorum. Biliyorum yine yalvaracak, yine 'ne olursunuz bayrağa saldırmayın' diyecek. Bayrağın indirilmesine tahammül edemeyiz arkadaşlar, işin özü bu."
 
"Olayları yakından izliyoruz"
 
Kılıçdaroğlu, Lice'deki olayları yakından izlediklerini, tablonun ne olduğunun yakından görülmesi için bölgeye milletvekillerini gönderdiklerini hatırlattı. Olaylarla ilgili hükümet kanadının doğru bilgi vermediğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
 
"Bir süreç yaşanıyor, sürecin ne olduğunu kimse bilmiyor. İki kişi biliyor. Masanın bir ucunda Recep Tayyip Erdoğan oturmuş, öbür ucunda da Abdullah Öcalan oturmuş. İkisi beraber oturup konuşuyorlar. Ne konuştuklarını bilmiyoruz, ne ödün verildiğini de kimse bilmiyor. İki tarafta da güvensizlik var. Güvensizlik üzerine süreç inşa edilir mi? Bu süreç öyle anlaşılıyor ki, Türkiye'yi çıkmaz noktaya götürecek olan bir süreçtir. Süreci bu şekliyle götürmelerinin nedeni kişisel kariyer hesabı, kişisel kariyer hesabı üzerinden yapılıyor bütün bu hesaplamalar. 'Ben nasıl Cumhurbaşkanı olurum, karşıdaki kişiyi nasıl aldatırım, onun oyunu alırım' bunun üzerine inşa ediliyor. Türkiye bu gerçeği görmek zorundadır."

aa


Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs