En Sıcak Konular

Bir tebrik de Bush'dan

28 Ağustos 2007 23:15 tsi
Bir tebrik de Bush'dan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e dünya liderlerinden tebrik telefonları yağıyor. Gül'ü arayan isimlerden birisi de ABD Başkanı Bush. İşte Gül'e gelen kutlama mesajları...

Beyaz Saray sözcülerinden Scott Stanzel'in verdiği bilgiye göre George W. Bush, telefon görüşmesinde ABD'nin, ortak ve müttefik ülke Türkiye ile olan güçlü ilişkilere bağlılığını yeniden dile getirdi.

Bush, Gül'ü, Irak konusunda bir konuşma yapmak üzere bulunduğu Reno kentinden aradı.

Arap Birliği'nden Gül'e kutlama

Mısır’ın başkenti Kahire’deki Arap Birliği Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu DHA’dan öğrenen Musa, Türk basınına Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesini değerlendirdi. Musa, “Başta Gül olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkını tebrik ederim. Gül’ün seçilmesinden memnuniyet duyduk, mutlu olduk” dedi.

Musa, Türkiye’nin Ortadoğu milletler ailesinin önemli bir üyesi olduğunu söyleyerek, “Türkiye bölgede önemli rol oynuyor. Gül ile bu pekişerek devam edecek. Arap Dünyası, Türkiye’deki gelişmeleri ilgiyle takip ediyor” dedi.

Irak ve Filistin konularında Türkiye’nin başarılı çalışmalarının dikkatlerden kaçmadığını ifade eden Musa, “Abdullah Gül ile birbirimizi çok iyi tanırız. Gül, 1996-1997’de devlet bakanlığı yaptığı sırada, ben de Mısır Dışişleri Bakanı'ydım. Çok iyi bir arkadaşlığımız var. Kendisi saygı duyulan iyi bir kişidir” diye konuştu.

Karamanlis'ten Gül'e kutlama mesajı

Yunanistan Başbakanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Kostas Karamanlis'in, Abdullah Gül'e yolladığı kutlama mesajında, “İki ülkenin ikili ilişkilerinin, uluslararası hukuk temelinde daha da geliştirilmesi çabalarının sürdürülmesi umudunu” ifade ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Karamanlis'in, “Yunanistan'ın, Türkiye ile bölgede barış ve istikrarın yerleşmesi için birlikte çalışmaları yönündeki isteğini” dile getirdiği de bildirildi.

PRODİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Abdullah Gül'ün Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı olmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Romano Prodi, Roma'da gazetecilerle yaptığı bir sohbet sırasında, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gül, son derece akıllı bir insan, büyük bir cumhurbaşkanı olacak” dedi.

Prodi kabinesinde Avrupa Birliği Politikaları Bakanı olarak görev yapan Emma Bonino da Gül'ün cumhurbaşkanlığının, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecine ivme kazandıracağını kaydetti.

Bonino, konuya ilişkin yaptığı yorumda, “Onun cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye'nin daha önce başlatmış olduğu ekonomik, toplumsal ve siyasal reformların güçleneceğinden ve bu ülkenin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin süreceğinden eminim” diye konuştu.

Bu arada, muhalefet partilerinden Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği'nin (HDMDB) Başkanı Rocco Buttiglione, Gül'ün cumhurbaşkanlığının, Türkiye'de demokrasi açısından bir sınav niteliği taşıyacağını söyledi.

“Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü içtenlikle kutluyorum” diyen Buttiglione, şöyle devam etti:

“Şimdi, askerler darbe yapacaklar mı göreceğiz. Türkiye, aslında iktidarın anahtarlarını elinde bulunduran askeri bir diktatörlüğü maskeleyen yapmacık bir demokrasiyle mi yönetiliyor göreceğiz. Şimdi, iktidarda bulunan ılımlı İslam'ı temsil eden parti, herkesin hakkına saygı gösteriyor mu, yoksa askeri diktatörlükle onun yerine sadece bir İslami diktatörlük ikame etmek için mi mücadele veriyor, bunu da görme imkanımız olacak. Türkiye'nin bu ikilemi başarıyla atlatması için, bu ülkeye yakınlık göstermemiz gerekiyor.”

Buttiglione'nin konuya ilişkin değerlendirlemesinde, Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyaretine atıfta bulunarak, laiklik konusunda değerlendirmelerde bulunması da dikkati çekti.

Buttiglione, bu konudaki görüşlerini ise cümlelerle özetledi:

“Gül izin verirse kendisine bir tavsiyede de bulunmak istiyorum. Eğer ülkesinin AB'ye girmesini istiyorsa, günümüz Türkiye'sinin resmi ideolojisi olan Fransa'daki Üçüncü Cumhuriyet'ten kalma radikal laikliğe fazla güvenmesin. Tam tersine, Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyaretinde işaret ettiği dinlerarası diyaloğa özen göstersin. Avrupa, bir Hıristiyan kulübü değildir. Ama Avrupa kültürü temel itibarıyla bir Hıristiyan kültürüdür.”

Hurriyet



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,138 µs