En Sıcak Konular

IMF Başkanı'ndan Vatikanlı gönderme

8 Haziran 2014 14:57 tsi
IMF Başkanı Lagarde, hiçbir göreve aday olmadığını belirterek, "Benim için konuşulmayan tek pozisyonun Vatikan olduğunu düşünüyorum" dedi.

BBC'de yayınlanan gazeteci Andrew Marr'ın sabah programı için verdiği röportajında Lagarde, IMF Başkanlığı sonrasında içerisinde AB Komisyonu Başkanlığı görevi de dahil olmak üzere kendisi için birçok pozisyonun düşünüldüğünü belirterek, "Benim için şu anda konuşulmayan tek pozisyonun Vatikan olduğunu düşünüyorum. Benim bir işim var. Başka hiçbir göreve aday değilim. Henüz krizle işimiz bitmedi. Ülkelerin krizden çıkışına yardım etmeye devam etmeliyiz. IMF'nin ilerlemesi gereken güçlü bir kurum olduğuna inanıyorum. Bu süreçte kalmaya niyetliyim" ifadelerini kullandı.

"Mutlu bir büyükanne olacağım"

Lagarde, kendisine IMF'deki görevi sonrasında Fransa'da siyasete girip girmeyeceğinin sorulması üzerine, "Memleketim Normandiya'da mutlu bir büyükanne olacağım" cevabını verdi.

Lagarde, 20'li yaşlarda olan çocuklarının ve onların arkadaşlarının kendilerini hem Fransız hem de Avrupalı hissettiğini, herhangi bir sınır kontrolü olmadan özgürce seyahat edebildiklerini, aynı para birimini kullandıklarını, Erasmus programlarını katıldıklarını belirterek, bu kazanımların Avrupa için önemli bir bağ yarattığını vurguladı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanlığı adaylığı için isminin gündeme gelmesinden gurur duyduğunu söyleyen Lagarde, Avrupa'nın geleceğinin kişiler üzerinden düşünülmemesi gerektiğini, birliğin nasıl bir yolda ilerlediğinin gelecek için çok daha önemli bir konu olduğunun altını çizdi.

Avrupa Komisyonu'nun İngiltere'de vergilerin artırılması yönündeki önerisi hakkında düşünceleri sorulan Lagarde, "Vergiler ve harcamalar kesintisi oranı bize göre oldukça dengeli. Şu anda büyük oranda vergi artırımının tavsiye edilebilir olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

"Artan konut fiyatları risk"

İngiltere'nin son dönemdeki ekonomik büyümesinin son derece iyi olduğunu belirten Lagarde, "İngiltere gelişmekte olan ekonomiler içerisinde en hızlı oranda büyüyen ülkelerden biri. Ekonomik büyüme sadece kamu yatırımları ile değil, bizim de tavsiye ettiğimiz gibi büyüme hem tüketim hem de yatırımlar tarafından destekleniyor" dedi.

Lagarde, İngiliz ekonomisine ilişkin değerlendirmesine şöyle devam etti:

"İhracat biraz geride kalmış durumda. Tüketim ve büyüme silindirleri ekonomik büyümeyi destekliyor. Bu şekilde ekonomik büyümenin gerçekleşmesi birkaç ay önce korktuğumuz gibi sadece tüketim yoluyla büyümenin olmasından çok daha sürdürülebilir. Fakat ufukta bazı riskler de var. Biz yerel ve dışsal riskler olmak üzere iki kategoride riskler görüyoruz. Yerel risklerden ilk sırada olanı, kısmen düşük seviyede olan verimlilik, ki bu ortadan kalkabilir, ikincisi ise artan konut fiyatları. Dışsal riskler ise Avro Bölgesi ve gelişmekte olan ekonomilerdeki büyük yavaşlama."

"İngiltere Maliye Bakanı'ndan özür dilediniz mi?"

Kendisine daha önce ekonomik politikaları sebebiyle İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'u sert şekilde eleştirdiği için kendisinden özür dileyip dilemediğinin sorulması üzerin Lagarde, "İngiltere'deki büyümeyi düşük tahmin ettik. Tahminlerimiz hatalı olduğu reel ekonomik gelişmelerle ispatlandı. Ekonomik büyümeyi eksik tahmin ettiğimizi kabul ediyorum. Dizlerimin üstüne mi çökmem lazım?" dedi.

İngiliz ekonomisinin büyümesine ilişkin birçok farklı kuruluşun yanıldığını vurgulayan Lagarde, "Eğer İngiltere'deki ekonomik büyüme sadece tüketimin itici gücü ile olsaydı, görüşüm farklı olurdu. Tüketimin itici gücünün yanında bu kez özel sektör yatırımları da ekonomik büyümede öncü oluyor. Bu bizi ekonomik büyümenin daha sürdürülebilir olduğuna inanmamız konusunda rahatlatıyor" şeklinde konuştu.

aa

Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs