En Sıcak Konular

TBMM'de bu hafta

8 Haziran 2014 11:32 tsi
TBMM'nin bu haftaki en önemli gündemini "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'' oluşturacak.

Meclis, bu hafta Yeni Yargı Paketi'ni yasalaştırmak için çalışacak. 
 
TBMM Genel Kurulu'nun bu haftaki en  önemli gündemini kamuoyunda "Yeni Yargı Paketi" olarak bilinen ve 104 maddeden oluşan "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'' oluşturacak. Geçen hafta "temel kanun" olarak görüşülmeye başlanan ve birinci bölümündeki 28 maddesi kabul edilen tasarının geri kalan üç  bölümü ele alınacak. 
 
Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin kısmen iptal ettiği HSYK'nın yapısını, değişiklikten önceki haline döndüren düzenlemeleri de içeriyor.
 
Cinsel dokunulmazlığa karşı ve çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarında cezaları önemli ölçüde artıran tasarı, uyuşturucu suçlarında denetimli serbestliğin yalnızca bir kez uygulanmasını öngörüyor.
 
Ağır hastalık ya da engellilik nedeniyle cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyenlerin cezasının infazı, toplum güvenliği bakımından ağır ve somut bir tehlike oluşturmadıkları değerlendirilirse geri bırakılacak. Çocuğa karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılının, müebbet hapis cezasının 33 yılının, süreli hapis cezasının dörtte üçünün infaz kurumunda iyi halli çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilecek.
 
Koşullu salıverme süreleri, TCK'daki cinsel saldırı suçundan, çocukları cinsel istismar suçundan, reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan hapis cezasına mahkum olanlar hakkında da uygulanacak. Bu suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde "tıbbi tedaviye tabi tutulmak", "tedavi amaçlı programlara katılmak", "mağdurun yaşadığı bölgede ikametten yasaklanmak", çocuklarla bir arada olunan ortamda çalışmaktan yasaklanmak" gibi yükümlülüklere karar verilebilecek.
 
İdari yargıda istinaf mahkemeleri kurulmasını öngören tasarı, Yargıtay'ın yapısında da değişiklik yapıyor.
 
Genel Kurul, Yeni Yargı Paketi'ni yasalaştırmak için geç saatlere kadar mesai yapacak.
 
Araştırma Komisyonu, Soma'ya gidiyor 
 

Meclis'teki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.
 
Soma'da maden ocağında meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili kurulan Araştırma Komisyonu,  Soma'ya gidiyor. Komisyon üyeleri, yaşamını yitiren madencilerin mezarlarını ziyaret edecek, ailelerle görüşecek, yetkililerden bilgi alıp  maden alanında incelemelerde bulunacak.
 
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 11 Haziran Çarşamba günü AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve Gaziantep Milletvekili Ali Şahin'in,  İskan Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeren yasa teklifini görüşecek.  Teklif, baraj yapımı nedeniyle eski yerleşim yerlerinin tamamen sular altında kalan Yusufeli ilçe merkezinde ve köylerde yaşayan ailelerin yeni yerleşim yerlerine nakillerinde mağdur olmamaları,  ilçenin sosyal ve idari bütünlüğünün bozulmaması için devlet eliyle iskan edilme koşullarını yeniden belirliyor.  
 
Çevre Komisyonu, Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı'nı 11 Haziran Çarşamba günü alt komisyonda yapılan değişikliklerle ele alacak.
 
Dışişleri Komisyonu, 11 Haziran Çarşamba günü, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın da bulunduğu bazı yasa tasarılarını görüşecek.    
 
Plan ve Bütçe Komisyonu, taşeron ve madenlerde çalışanlarla ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba yasa tasarısına, alt komisyon çalışmalarının bitmesi halinde son şeklini verecek.

aa


Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs