En Sıcak Konular

1996'dan sonra ilk kez...

7 Haziran 2014 08:43 tsi
1996'dan sonra ilk kez... İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yapacağı ilk Türkiye ziyaretine çantasında yoğun bir gündemle geliyor. İran doğalgazının Avrupa'ya Türkiye üzerinden nakledilmesi de müzakereleri devam eden maddeler arasında.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye'ye çantasında önemli gündem maddeleriyle geliyor. Geçtiğimiz yıl göreve gelmesinin ardından Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek olan İran lideri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'da resmi temaslarda bulunacak ve Çankaya Köşkü'nde törenle karşılanacak. Bir bakan ordusunun eşlik edeceği Ruhani, Gül ile baş başa görüşmesinin ardından resmi ziyareti kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek.

ANA GÜNDEM SURİYE

Zirvede yapılacak temasların ardından Ruhani ve Erdoğan başkanlığında iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısı yapılacak. Bu kapsamda, Türkiye ile İran arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalanacak. Başbakan Erdoğan'ın, ocakta İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Erdoğan ve Ruhani tarafından Türkiye ile İran arasında YDSK kurulmasına ilişkin ortak siyasi bildiri imzalanmıştı. Ruhani-Erdoğan görüşmesinde ana gündemin Ortadoğu'daki gelişmeler ve özellikle de Suriye savaşının olması bekleniyor. İran, Beşşar Esed rejimine hem siyasi hem de askeri destek verirken, Türkiye ise Şam yönetiminin meşruiyetinin olmadığını her platformda vurguluyor.

Hedef 30 milyar dolar

Başbakan Erdoğan'ın ocak ayında gerçekleştirdiği Tahran ziyareti sırasında ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda tarihi anlaşmalara imza atılmıştı. İki ülke arasında 2012'de 21,8 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2013'te 13.5 milyar dolara gerilerken, Erdoğan 2015 sonu itibariyle hedefin 30 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

17 Aralık'ta gelecekti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ilk Türkiye ziyaretinin 17 Aralık 2013 tarihinde yapılması planlanmıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar, Bahreyn ve İran'ı kapsayan ziyaret turunun ardından kasım ayında yaptığı bir açıklamada, Ruhani'nin 17 Aralık'ta Türkiye'ye gelmesinin beklendiğini bildirmişti. Ancak hükümete yönelik darbe girişimine dönüşen 17 Aralık operasyonu sonrası Ruhani'nin ziyareti ertelenmişti.

Nükleer zirve öncesi

İran ve 5+1 ülkeleri arasında anlaşmaya varılması gereken son tarih olan 20 Temmuz yaklaşırken Ruhani'nin Türkiye ziyaretinde Tahran'ın nükleer programının da yine gündemin ilk sıralarında yer alması öngörülüyor. AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nükleer görüşmeler kapsamında geçtiğimiz ay İstanbul'da biraraya gelmişti. Tarafların bir sonraki görüşmesi 16-20 Haziran arasında Viyana'da gerçekleşecek.

Masada 6 anlaşma var

Ruhani'nin ziyareti öncesinde bir heyet başkanlığında Türkiye'ye gelen İran İletişim ve Enformasyon Teknoloji Bakanı Mahmud Vaizi, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, ulaştırma, kalkınma, enerji, sanayi ve dışişleri bakanlarıyla bir dizi görüşmelerde bulundu. Fars Haber Ajansı'nın haberine göre Vaizi, İran liderinin ziyareti sırasında 6 işbirliği anlaşmasının imza için masaya getirileceğini belirtti. Vaizi ayrıca, müzakerelerin sürdüğü, İran'ın Avrupa'ya doğalgazının Türkiye üzerinden intikal edilmesinden yana olduğunu kaydetti. İran, Rusya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi.

1996'dan sonra ilk

İran'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyaret 1996'da gerçekleşti. İran'ın dördüncü Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, o dönem mevkidaşı Süleyman Demirel'in daveti üzerine resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Ardından 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 2002'de İran'ın beşinci Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin daveti üzerine Tahran'a yaptığı resmi ziyaretten sonra Hatemi'nin de 2004'te Ankara'ya gelmesi plandı ancak ziyaret iptal edildi.

Sisi'nin davetlisi

İran lideri Hasan Ruhani, Türkiye ziyaretinin hemen öncesinde, Mısır'da göstermelik bir seçimle 'cumhurbaşkanı' seçilen darbeci general Abdulfettah es-Sisi için yarın düzenlenecek yemin törenine katılacak. Ruhani'nin selefi Mahmud Ahmedinejad, darbeyle görevinden alınana kadar Mısır'ın cumhurbaşkanı olarak görev yapan Muhammed Mursi ile 2013'te Kahire'de görüşmüştü. Tahran yönetiminin, mayıs sonunda yapılan seçim sonrası Sisi yönetimini tebrik etmesi ise tepki çekiyor. Sisi'nin yemin törenine Türkiye, Katar, Tunus ve İsrail davetli değil. 

Yeni Şafak



Bu haber 985 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,144 µs