En Sıcak Konular

9 isme yargı yolu açıldı!

6 Haziran 2014 17:10 tsi
Dink cinayeti soruşturmasında adı geçen 9 kamu görevlisi hakkındaki takipsizlik kararı kaldırıdı.

Gazetci Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada aralarında eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da yer aldığı 9 kamu görevlisi hakkında daha önce verilen takipsizlik kararı kaldırıldı.

Agos gazetesinin kurucusu Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada yeni gelişme yaşandı.Dink ailesi, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak soruşturmada 9 kamu görevlisi hakkında daha önce verilen “kovuşturmaya yer olmadığı” yönündeki kararın kaldırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, oy birliğiyle bu kararın kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Kararla birlikte dönemin Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güner hakkında dava açılması gündeme geldi.Dink ailesi avukatlarına dün tebliğ edilen kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddeleri ve ihlal kararı içeriğine göre, bağlayıcı olan ihlalin ortadan kaldırılmasının ancak cumhuriyet başsavcılığınca doğrudan soruşturma yapılması ile mümkün olacağı belirtilerek, aksinin kabulü halinde soruşturma bakımından kısır bir döngü yaşanması ihtimalinin ortaya çıkacağı dile getirildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ihlal kararından sonra, Dink ailesi avukatlarının 17 Ocak 2011'de, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi ile görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne başvurarak, AİHM kararı doğrultusunda İstanbul ve Trabzon emniyet müdürlükleri, İstanbul Valiliği ve Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında soruşturma açılması talebinde bulundukları hatırlatılan kararda, şöyle denildi:

"Bu durumda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, müşteki avukatları tarafından belirtilen 2007/972 soruşturma sayılı evrakın da incelenerek, aynı konuda soruşturma olup olmadığının saptanması, AİHM'in ihlal kararındaki tespitler dikkate alınıp temel soruşturma işlemlerinin yapılarak şüphelilerin hukuksal konumlarının yeniden belirlenmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varıldığından, takipsizlik kararı olarak değerlendirilen işlemden kaldırıma kararı kaldırılmıştır."

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Dink ailesinin avukatları, AİHM'nin "cinayette ihmal olduğu" yönündeki Türkiye kararı sonrası 17 Ocak 2011'de dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne yaptıkları başvuruyla, dönemin İstanbul ve Trabzon emniyet müdürlükleri, İstanbul Valiliği ile Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Avukatlar, 30 Nisan 2013'te, 6459 sayılı "İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yürürlüğe girmesi üzerine, 1 Temmuz 2013'te aynı görevliler hakkında bu kez, kapsamı değişen TMK'nın 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcıvekilliği de Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında yetkisizlik kararı vererek, Trabzon'daki kişilere ilişkin soruşturmanın Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmesini kararlaştırmıştı. Dönemin İstanbul Valisi olan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında da soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmesi için görevsizlik kararı verilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve şube müdür yardımcısı Bülent Köksal ile emniyet görevlileri İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin ve Özcan Özkan hakkında, 4483 sayılı "Memur ve Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunu" işleterek, soruşturma için İstanbul Valiliği'nden izin istedi.

Avukatlar bu karara, 6 Ağustos 2013'te yaptıkları başvuruyla, "savcılığın kamu görevlileri hakkında soruşturma izni talebinde bulunmasının hatalı olduğu" gerekçesiyle itiraz ederken, savcılık bu itirazı reddetmiş ve valilik de İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerinin "soruşturma izni verilmemesi" yönünde kanaat bildirmesi üzerine soruşturma izni vermemişti.

Soruşturma izni verilmemesi kararına avukatlarca İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazın mahkemece 22 Ocak 2014'te reddedilmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 21 Şubat 2014'te İstanbul Valiliği ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi kararlarına dayanarak, kamu görevlilerine ilişkin "kovuşturmaya yer olmadığına" karar vermişti.

Dink ailesinin avukatları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin bu "takipsizlik" kararına, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruyla itiraz etmişti.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde gazete binası önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

O dönemde İstanbul Emniyet Müdürü olan Celalettin Cerrah, Osmaniye'ye vali olarak atanmıştı. Cerrah, geçen yıl merkeze alınmıştı.

Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,550 µs