En Sıcak Konular

Akdeniz gazının anahtarı elimizde

6 Haziran 2014 10:29 tsi
Akdeniz gazının anahtarı elimizde Alternatif yollara göre 7 misli daha ucuz...

Doğu Akdeniz havzasında uyuyan trilyonlarca dolar değerindeki petrol ve doğalgaz, Putin'in gaz tehdidinden korkan Avrupa ülkeleri için yeni bir umut ışığı oldu. Akdeniz enerji kaynaklarını Avrupa'ya en güvenli ve en ucuz şekilde ulaştıracak tek ülkenin tartışmasız Türkiye olacağı belirtiliyor.

Karadeniz'de ve Akdeniz'de petrol ve doğalgaz araştırmalarına tam sürat devam eden Türkiye, bir taraftan da Doğu Akdeniz'de uyandırılan trilyonlarca dolar değerindeki petrol ve gaz kaynaklarının Avrupa'ya en ucuz ve en güvenli şekilde aktarılması için nakil üssü olmaya hazırlanıyor. Denizdeki gaz yataklarından ilk üretimi yapan İsrailli'ler, gazı boru hattı ile Avrupa'ya taşımak için geçtiğimiz ay Türkiye'nin kapısını çaldı.

TÜRK HATTI 7 MİSLİ DAHA UCUZ

Pekçok uzmanın tespit ettiği gibi, Uluslar arası Enerji Ajansı'nın başekonomisti Fatih Birol da, hem İsrail gazının hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de doğal sınırları içerisinde olan Kıbrıs adası etrafındaki alanda bulunan petrol ve doğalgaz rezervlerinden çıkarılacak enerjinin, Avrupa pazarlarına taşınması için en mantıklı yolun Türkiye olduğunu belirtiyor. Birol, yapılan hesaplamalara göre Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının Avrupa'ya nakledilmesinde Türkiye güzergahının, alternatif yollara göre 7 misli daha ucuz olduğunu kaydediyor.

REZERVİ, 150 YIL GAZ İHTİYACIMIZI KARŞILAR

İsrail'in Tamar deniz sahasında doğalgaz üssü kuran, merkezi ABD'nin kovboylarıyla meşhur Texas eyaletinde bulunan Noble Energy şirketi, buradan 15 sene içerisinde 2.5 trilyon metreküp gaz çıkarmayı planlıyor. Sahada ispatlanmış 10 trilyon metreküplük rezerv olduğu belirtiliyor. İsrail'in tek bir sahadan elde edeceği bu miktar, Türkiye'nin 40 yıllık gaz ihtiyacına karşılık geliyor. Diğer iki kritik saha olan Leviathan ve Mari sahaları da hesaplandığında İsrail'in, Türkiye'nin en az 150 yıllık gaz ihtiyacına karşılık gelen tutarda bir gaz rezervine sahip olduğu belirtiliyor.

MAVİ AKIM'DAN UZUN

Suriye ve Lübnan deniz sahalarından geçen alternatif yollar, bu ülkelerde karışıklıkların uzun sürebileceği ihtimaline binaen saf dışı kalıyor. Akdeniz'den Yunanistan'a doğrudan çekilecek hat ise ekonomik olmaktan çok uzak. Kıbrıs adası açıklarından 70-150 kilometre, İsrail'den 500 kilometre sonrasında Türkiye topraklarına ulaşılabiliyor. İsrail sahasından çekilecek hat, 2005'te hayata geçen, Karadeniz'in dibine döşenen boru hattıyla Rus gazını Türkiye'ye pompalayan Mavi Akım'dan (380 km) biraz daha uzun olacak.

Hazar'daki Şah Deniz gazının, Katar gazının, Irak petrollerinin ve Doğu Akdeniz petrol ve gazının Avrupa'ya nakli projeleri gelecek 10 yılın sonunda hayata geçtiğinde, Türkiye'nin üç kıta arasında vanayı tutan güvenli bir liman haline gelmesi bekleniyor.

Suları Joe Biden ısındırdı

İsrail deniz sahasında gaz üretimine başlayan Amerikalı Noble Enerji, garantörlüğünü Türkiye'nin yaptığı Kıbrıs adası etrafındaki 12 farklı sahaya da talip olduğunu ilan ederken Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden geçtiğimiz günlerde KKTC ve Rum kesimini ziyaret ederek masaya enerji kartını sürdü. ABD'nin, Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde Rusya'yı safdışı bırakacak projesine, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun ve Rum kesiminin sıcak baktığı belirtiliyor. Biden'ın ardından Türk ve Yunan işadamları adaya akın etti. Yunanistan-Türkiye-KKTC ve Rum kesimi arasında, kodu 'enerji barışı' olan yeni bir dönem başladı.

Boru hattının taliplileri hazır

Doğu Akdeniz gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımak için Türk şirketleri kolları sıvamış durumda. Halen İsrail'de elektrik üreten Ahmet Nazif Zorlu'nun şirketi Zorlu Enerji, Turcas petrolün sahibi Erdal Aksoy ve Sabancı Enerji ile ortağı Alman enerji devi E.ON, İsrial Türkiye'ye pompalayacak 500 kilometrelik gaz borusu hattını inşa etmeye talip olduklarını açıkladılar.

Rus gazına bağımlılık korkutuyor

Rusya bir taraftan Ukrayna'nın en büyük limanlarının bulunduğu Kırım'ı ve ülkenin en ciddi iki sanayi şehrini (Donetsk, Lugansk) fiilen ele geçirerek Ukrayna'ya fakirlik bırakıyor. Diğer yandan ekonomisi zaten batık durumda olan Ukrayna'dan 5.2 milyar dolarlık gaz borcunu tahsil etmek için ülkenin boğazına yapışıyor. Tüm bunlar, doğalgazda yer yer yüzde 50'ye kadar Rusya'ya bağımlı olan Avrupa ülkelerini resmen ürkütüyor. Rusya kendi gazını Avrupa'ya metreküpü 14 dolardan satarken; ABD yeni teknolojiyle çıkarttığı kaya gazını 4 dolara mal ediyor. 2008'de bozulan ekonomisini 3.5 kat daha ucuz gazla güçlendirmeye çalışan ABD'nin, ucuz gazını ne Avrupa'ya ne de talipli Türkiye'ye satmaya niyeti var. Neticede, Rusya gazına bağımlı olmak istemeyen Avrupa için Türkiye'den geçecek hatlar dışında başka bir alternatifbulunmuyor.

Yeni Şafak



Bu haber 1,395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,281 µs