En Sıcak Konular

Bundan sonra neler olacak?

28 Ağustos 2007 17:06 tsi
Bundan sonra neler olacak? Köşk adayı Abdullah Gül, oy sayımı sırasında meclisten ayrılarak evine gitt. Cumhurbaşkanı olduğunu burada öğrenen Gül, meclise dönerek, şeref kapısından Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı olarak girecek.

Cumhurbaşkanı adayı, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, TBMM'den ayrıldı. Gül, Cumhurbaşkanı seçiminin 3. tur oylaması devam ederken TBMM Genel Kurulundan ayrıldı. Kuliste milletvekilleri ve gazetecilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Gül, ısrarlı sorulara, ''Oylamanın sonucunu görelim'' karşılığını verdi. AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız'ın da aralarında bulunduğu bir çok milletvekili Gül'e Şeref Kapısına kadar eşlik etti. Abdullah Gül, dış kuliste karşılaştığı Eski Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ'ın kızı Tuba ile bir süre sohbet etti.

BUNDAN SONRA NELER OLACAK?

Oylamanın tamamlanmasının ardından ara verecek olan TBMM Genel Kurulu, saat 18.00'de cumhurbaşkanı yemin töreni için toplanacak. Yeni cumhurbaşkanı, TBMM'ye saat 17.45'te cumhurbaşkanlığı başyaveri eşliğinde Çankaya kapısından giriş yapacak. En yaşlı başkan vekili olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından askerî törenle karşılanacak. Gül'ü, Meclis şeref kapısından girişinde TBMM Başkanı Köksal Toptan karşılayacak.

Abdullah Gül, Toptan'ın Başkanlık Divanı'ndaki yerini alarak birleşimi açmasından sonra Genel Kurul salonuna girecek. TBMM Genel Kurulu'na girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanacak olan Abdullah Gül, ant içmek üzere doğrudan kürsüye gelecek. Gül'ün okuyacağı, Anayasa'nın 103. maddesinde ifade edilen ant metni şöyle: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasa'ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, büyük Türk milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Abdullah Gül'ün ant içmesi sırasında TBMM Başkan Vekili Eyyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekleyecek. Ant içme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek, bu arada top atışı yapılacak. Gül, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Genel Kurul'da kısa bir teşekkür konuşması yapacak. Abdullah Gül, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi frak yerine koyu renk takım elbise giyecek. TBMM'deki yemin törenine davetliler dışında kimse alınmayacak. Yemin töreninin ardından, Gül'ün TBMM'ye gelişinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunmayan makam arabasına, ant içme töreninden sonra fors takılacak. Askerî törenle Meclis'ten ayrılacak olan Gül, Anıtkabir'e gidecek. Gül, yarın da görevi 10. Cumhurbaşkanı Sezer'den devralacak.

Devir teslim töreni basına kapalı

Cumhurbaşkanlığı devir teslimi, yeminin hemen ardından Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Tören istemeyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in devir teslimi de basına kapatması dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden dün akşam duyurulan Sezer'in günlük programında devir teslim töreninin bugün saat 19.30'da basına kapalı olarak gerçekleştirileceği duyuruldu. Ayrıca Sezer'in sabah saat 09.30'da Anıtkabir'i ziyaret edeceği kaydedildi.

haber7



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,558 µs