En Sıcak Konular

Borsa coştu dolar çakıldı

5 Haziran 2014 17:03 tsi
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları sonrası piyasalar hareketlendi. İşte dolar ve borsadan son rakamlar...

Borsa İstanbul Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve Draghi’nin açıklamalarının ardından yüzde 2 değerlendi. Dolar ise 2.10 seviyenin altına geriledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika ve mevduat faizini düşürmesi, ekonomiye destek için yeni önlemler açıklaması global piyasalarda risk iştahını kuvvetlendirirken, BIST-100 bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde 80,000 seviyesine yaklaşıyor.

AMB faiz kararı öncesinde yüzde 0.7 artıda olan BIST 100 endeksi XU100, AMB Başkanı Draghi'nin önlemlere ilişkin açıklamalarının ardından yükselişini kuvvetlendirdi. Endeks 79,957.70 puana kadar yükselirken, saat 1558'de yüzde 1.93 artışla 79,899.57 puan seviyesindeydi. Bankacılık endeksi XBANK yaklaşık yüzde 3.4'lük artışla işlem görüyor. ECB politika faizini yüzde 0.25'ten yüzde 0.15'e düşürürken, borç verme faizini yüzde 0.75'ten yüzde 0.40'a, mevduat faizini ise sıfırdan eksi yüzde 0.10'a düşürdü.

AMB Başkanı Mario Draghi, 1530'da başlayan basın toplantısında bir dizi önlem kararı açıklarken, bunlar arasında varlığa dayalı menkul kıymet alımlarına başlama ve tüm likidite taleplerini karşılamaya devam etme kararı da yer alıyor. Draghi, bankalara yeni bir uzun vadeli yeniden finansman imkanı (LTRO) sunacaklarını ve başlangıç tutarının 400 milyar euro olacağını açıkladı.

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen faiz indirimi sonrası dolar düştü. Gün içinde 2,11 seviyesinde dalgalanan dolar, karar sonrasında 2,1030'a kadar geriledi. Dolar/TL 12.37 itibariyle 2,10 seviyesinin altına geriledi.  Euro, dolar karşısında dört ayın en düşük seviyesi olan 1,3575'e indi. Banka politika faizini yüzde 0,25'ten yüzde 0,15'e çekme kararı almıştı.



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs