En Sıcak Konular

Gül'ün cumhurbaşkanlığı nasıl karşılandı?

28 Ağustos 2007 16:52 tsi
TBMM Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanlığı 3. tur seçimi sonuçlandı. 3. tur oylama sonucunda 339 oy alan Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, cumhurbaşkanı seçildi.

GÜL, DEMOKRASİNİN ZAFERİDİR

Genel Kuruldaki oylamaya 448 milletvekili katıldı. 24 milletvekili boş oy kullanırken 2 oy geçersiz sayıldı.

Cumhurbaşkanı adaylarının aldıkları oylar şöyle:

AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül: 339

MHP Kayseri Milletvekili Sebahattin Çakmakoğlu: 70

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli: 13

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. tur oylamasında Abdullah Gül 341, Sebahattin Çakmakoğlu 70, Tayfun İçli ise 13 oy almıştı. Geçen oylamada 23 boş bir de geçersiz oy çıkmıştı. İkinci tur oylamada AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül 337, MHP Kayseri Milletvekili Sebahattin Çakmakoğlu 71 ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli 14 oy almıştı.

Köksal Toptan, Abdullah Gül'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurkaşkanı seçildiğini açıkladı.

KARDEŞİ MACİT GÜL: MİLLETE HAYIRLI İŞLER YAPSIN DİYE DUA EDERDİK

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kardeşi Macit Gül, ağabeyinin kesinlikle ayrımcılık yapmayacağını, herkesi kucaklayacağını söyledi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağabeyinin cumhurbaşkanı seçilmesine sevindiklerini, ancak cumhurbaşkanlığı makamının sorumluk ve vebalinin de farkında olduklarını, bu sebeple de sevinçlerinin ölçülü olduğunu belirtti.

Ağabeyinin cumhurbaşkanlığının millete ve insanlığa hayırlar getirmesini temenni eden Gül, şöyle devam etti:

''Aile olarak biz hep millete hayırlı işler yapsın diye dua ederdik. Sevinçliyiz, ağabeyim cumhurbaşkanı oldu. Ancak cumhurbaşkanlığı makamının sorumluluğu ve vebali çok ağırdır. Bunun farkındayız. Bu sebeple sevincimiz de ölçülü olmak zorunda. Ağabeyim herkesi kucaklayacaktır. Zaten siyasi hayatı boyunca da herkesle iyi bir diyalog kurmuş, her kesimin takdirini kazanmıştı. Ayrımcılık kesinlikle yapmayacaktır. Millet menfaati doğrultusunda pozitif ayrımcılık yapacağından eminim.''

Anne ve babasının birkaç gün içinde Ankara'ya giderek ağabeyine hayırlı olsun ziyaretinde bulunacağını belirten Gül, Kayseri'de ve Türkiye'nin birçok kentinde yapılan kutlamalar ve coşkuyu da memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

GÜL'ÜN AMCASI: ABDULLAH GÜL HERKESİ KUCAKLAYACAKTIR

11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ün amcası Mahmut Gül ''Abdullah Gül, herkesi kucaklayacaktır'' dedi.

Ziraat mühendisi olarak 30 yıl devlet üretme çiftliklerinde çalıştığını, emekli olduktan sonra kendine ait işyerinde tarım ilaçları sattığını anlatan Mahmut Gül, yeğeni Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Abdullah Gül, çocukluğunda ve gençliğinde hep çevresiyle uyum içerisinde olmuştur. Kendisinin sevdiğim en iyi yönü, inanmadığı bir işe girmez. Abdullah, bu kararlı tutumu ve çalışkanlığıyla çevresine örnek olmuştur. Cumhurbaşkanı'nın yapması gereken görevleri ne ise onu yapar. Başladığı bir işi sonuna kadar takip eder, yarım bırakmaz. Seçildiği makamın hakkını verecektir.Abdullah Gül, yaptığı işi iyi yapan, inanmadığı işi de yapmayan bir karaktere sahiptir. Yeğenini çok yakından tanıyan birisi olarak bu makamda da başarılı olacağına inanıyorum.''

Mahmut Gül, yıllardan beri gösterişten uzak, mütevazi bir hayat sürdürdüklerini belirterek ''Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi, bizim günlük hayatımızda bir değişikliğe neden olmaz'' diye konuştu.

'GÜL, DEMOKRASİNİN ZAFERİDİR'

TBMM'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'e Bursalılar tam destek verdi.

Seçimin hemen ardından Cihan Haber Ajansı'na konuşan vatandaşlar; "Siyaset hayatında dürüst bir kişilik sergileyen Gül, Çankaya Köşkü'ne de yansıyacaktır. Şu unutulmamalı ki, Çankaya Köşkü eskisinden daha iyi bir konuma gelecektir. Artık halkın içerisinden çıkan bir kişi orada oturacak. Netice itibarıyla demokrasinin gereği oldu. Vatanımıza, milletimize hayırlı, uğurlu olsun." diye konuştular. Bazı vatandaşlar da Gül'ün seçilmemesi gerektiğini söylediler.

HOLLANDA'DAKİ TÜRKLER, GÜL'ÜN CUMHURBAŞKANI SEÇİLMESİNDEN MEMNUN

Cumhurbaşkanlığının üçüncü tur oylamasında 339 oy alarak Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'e Hollandalı Türk milletvekilleri, işadamları, yazarlar ve sivil toplum temsilcileri de destek verdi. Hollandalı Türkleriler, dış politikada Türkiye'nin daha iyi neticeler alacağını ve Gül'ün Türkiye için bir kazanç olduğunu ikili ilişkilerin arttırılmasına önemli katkılar yapacağını belirtti.

Demokrat 66 milletvekili Fatma Koşer Kaya, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Kaya, Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda önemli adımlar atıldığının altını çizerek, "Abdullah Gül reform yanlısı bir lider. Cumhurbaşkanlığı süresince gerek Türkiye'ye ve de gerekse Hollanda Türkiye ilişkilerinin gelişmesine olumlu bir etki edecektir." şeklinde ifade etti.

Türk sivil örgütlerinden UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığının tüm insanlığa hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Güngör, "Cumhurbaşkanımızın, bugüne kadar yapmış olduğu görevleri göz önüne aldığımızda yeni görevini de hakkaniyetle yapacağına inanmaktayız. Türkiye'nin demokratikleşme süreci, ekonomideki istikrar gerek komşu ülkeler gerek dünya ülkeleri olan ilişkileri daha sağlıklı olacaktır. Şuna inanıyoruz ki Abdullah Gül, tarihin Türkiye'ye yüklemiş olduğu misyonun idrakindedir. Bu şuurla ve bilinçle hareket edecektir. Türkiye'yi mevcut kabine ile iyi ilişkiler kurarak yeni ufuklara taşıyacaklardır. Bizler de Avrupa'daki Türk Sivil toplum örgütleri olarak ülkemizin karşı karşıya olduğu gerçeklerden hareketle üzerimize düşeni dünden bugün daha fazla çalışacağız. Yeni dönemin tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ederiz. Avrupa Türkleri olarak Sayın Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden mutluluk duyduğumuz ifade etmek isteriz.'' dedi.

PvdA(İşçi Partisi) Eyalet Meclis Üyesi Songül Akaya, demokrasilerde halk ne istiyorsa onun olması gerektiğini, halkın tercihine herkesin saygılı olmasının gerektiğini söyledi. Akkaya, ''Türkiye seçmeni tercihini yapmıştır. Bu tercih doğrultusunda demokrasinin temel ilkelerinden biri olan seçme ve seçilme hakkını kazanan insanlara bu hakkın verilmesi gerekir. Bu durumda Türkiye'de yapay kriz oluşturmanın ve Türkiye için ve Türkiye'nin uluslararası konumu için doğru olmaz. Bu doğrultuda cumhurbaşkanı seçilen Gül'ün Türkiye'nin daha da demokratikleşme sürecinde bir cumhurbaşkanı olarak bu sürecin hızlandırılmasında büyük bir rol oynamasını bekliyoruz. Yeni Cumhurbaşkanı Gül'den Hollandalı Türkler olarak Türkiye bağlantılı sorunlarında bizleri unutmasın ayrı ilgi bekliyoruz.Türkiye'nin kavga ve gürültüye değil istikrarlı ortama ihtiyacı vardır.'' diye konuştu.

AGİAD Başkanı Hasan, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesini sevinçle karşıladığını belirterek, "Ülkemizin vizyonu açısından yapmış olduğu hizmetler açısından ve en önemlisi dünyanın tanıdığı ve güven veren duruşuyla ülkemizi her platformda temsil edecek birinin cumhurbaşkanı olması, milletimiz ve devletimiz açısından da çok önemli buluyorum. Abdullah Gül'ün yurtdışında yaşayan biz Türklere de sahip çıkacağını, buradaki insanımızın sorunlarıyla yakından ilgileneceğini umuyorum kendisinden beklentimiz bu yöndedir. Ülkemize ve insanımıza hayırlı olmasını dileriz."açıklamasında bulundu.

Senatör Düzgün Yıldırım, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasının Türkiye'nin dış politikasının iyi işletilmesinde önemli bir etken olacağını söyledi. Yıldırım, Gül'e başarılar dileyerek, "Abdullah Gül'den yapacağı icraatlar ile hiçbir ayrımcılığın yapılmadığını, rüşvetin olmadığı bir Türkiye'nin oluşturmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra geri kalmış bölgelere adil olarak davranmasını bekliyor ve umuyoruz." dedi.

Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni, halkın çoğunluğu tercihini AK Parti ve Abdullah Gül'den yana koyduğunu, bu durumun önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Yemni, "Türkiye seçimlerinde yüzde 47 oy almış bir parti kimi isterse aday olarak onu belirler. Kimsenin buna bir karşı diretmesine gerek yok. Cumhurbaşkanlığı krizi de böylelikle sona ermiş oldu. Yeni cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e başarılar diliyoruz. Türkiye'nin daha çok yapacağı çok işler var.'' dedi.

İşadamı Şükrü Masmas,Türkiye için yeni bir dönemin başladığına dikkat çekerek, "Sayın Gül'ün hemşerimiz olması bir yana, Türkiye'yi kucaklayan, halkala bütünleşen, iç ve dış politikada dünyada ki gelişmelere ayak uydurup aktif rol oynayabilecek bir cumhurbaşkanı olacağına bütün kalbimle inanıyorum. Türkiye için hayırlı olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

MÜSİAD: "MİLLİ İRADE VE TBMM BU SEÇİMİN MİMARIDIR"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, AK Parti Kayseri milletvekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak TBMM'de seçilmesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın iradesinin tecelli ettiğini belirten Dr. Ömer Bolat, "Türk demokrasisi adına tarihi ve çok önemli bir kazanç olan bu seçimde başarı, hiç şüphesiz TBMM'nindir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, milletten aldığı iradeyi yansıtmak amacıyla Meclise gelen ve oylamalara katılan AKP, MHP, DTP, DSP ve BBP yönetimleri ve milletvekilleri demokratik sürecin işletilmesinde ve seçimin başarıyla tamamlanmasında büyük bir pay sahibidir" dedi. Dr. Ömer Bolat açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

"Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Anayasal sisteme ve parlamenter rejime dışarıdan yapay müdahaleler neticesinde Türkiye'nin 5 ayına malolmuştur. Türkiye beş ay boyunca adeta kilitlenmiş ve iş yapamaz konuma getirilmiştir. Ancak 22 Temmuz 2007 seçimleri kilidi çözmüştür.

Halkın iradesinin açıkça ortaya çıkmasının ardından TBMM'deki oylamalara katılan siyasi partilerin ve milletvekillerinin demokratik süreci ve anayasal hükümleri işletmeleri, Türk demokrasisinin açık bir zaferi olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'ün, bugüne kadar devlet kademelerinde üstlendiği zor görevlerde sergilediği başarılı performansı Cumhurbaşkanlığı'nda da sürdüreceğine eminiz. Kendisinin anayasal görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getir eceğine, ülkemizi yurtiçi ve yurtdışında en üst düzeyde hakkıyla temsil edeceğine, tarafsız, halkın değerleriyle barışık ve yasama ile uyumlu bir lider olacağına inancımız tamdır.

Sayın Gül, tüm ülkenin Cumhurbaşkanıdır. MÜSİAD camiası adına kendisine başarılar dilerken, tüm anayasal kuruluşlara, işdünyasına, STK'lara ve medyaya hukuk devleti ve demokratik zeminin güçlendirilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Seçimle gelen ancak seçimle gider

Unutulmamalıdır ki, Anayasal sisteme ve parlamenter rejime dışarıdan yapay müdahaleler ülkemize hiçbir zaman fayda getirmemiş, sorunları daha da ağırlaştırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti emin bir şekilde gelişme yolunda devam edecektir. Anayasal sistem ve parlamenter rejim sağlam temellere sahiptir. Ayrıca herkes şunu bilmelidir ki, -Seçimle gelen ancak seçimle gider- anlayışı demokrasinin özüdür.

Yeni hedefler, yeni program

Diğer taraftan, seçim sürecinde kaybedilen 5 ayı geri kazanmak için ekonomide, dış politika ve güvenlik meselelerinde hızlı bir atağa kalkılmalıdır. Yeni TBMM, yeni Cumhurbaşkanı, yeni Hükümet ve yeni bir kalkınma programı bu döneme damgasını vuracaktır. MÜSİAD olarak, 'temel önceliklerin ekonomide rekabet gücü ve refah artışı, demokratikleşme, dışa açılma ve kamu reformu olması' gerektiğine inanıyoruz. Makro ekonomideki kazanımlar korunmaya çalışılırken, mikro reform tedbirleriyle reel sektörün önü açılmalıdır. İşsizliğin ve cari açığın azaltılması, ekonomik büyüme ve ihracat artışının yüksek oranlarda devam etmesi olmazsa olmaz hedeftir."

GÜL'ÜN CUMHURBAŞKANI SEÇİLMESİ HATAYLI HRİSTİYANLARI DA MUTLU ETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerini Hatay'da yaşayan Hristiyan ve Ermeni vatandaşlar da dikkatle izledi.

İskenderun şehir merkezinde bulunan Ortodoks Kilisesi duvarına Türk bayrağı asılırken, Hristiyan vatandaşlarda demokrasi gereği iktidar partisinden bir milletvekili ve Dışişleri Bakanlığını başarılı bir şekilde yapan Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı umutlu olduklarını ifade etti. İskenderun'da kebapçılık yapan, aynı zamanda Hatay Ermeni Cemaatleri Vakıf Başkan Yardımcısı Mihail Tabaş ve Hristiyan vatandaşlar lokantada cumhurbaşkanlığı seçimlerini heyecanla izledi.

Barış ve hoşgörü rüzgarlarının estiği Hatay'da yaşayan Hıristiyan ve Ermeniler adına açıklama yapan Mihail Tabaş, "Demokrasi adına güzel bir gelişme. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi bizleri de mutlu etti. İnşaallah ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur. Biz yıllardır bu topraklarda barış ve kardeşlikten yanayız." dedi.

İskenderun'da yaşayan Alevi ve Bektaşi cemaatine bağlı İsmail Karakaş ise yaptığı açıklamada, "Bizler sosyal demokratlar olarak içimizden birisinin çıkmasını isterdik ancak demokrasiye saygı duymak lazım, halkın istediği oldu. Bu da demokrasi adına güzel gelişme" diye konuştu.

İskenderun Ortodoks Kilisesi Papazı Dimitri Yıldırım ise vakıf yönetimi olarak siyasi konularda konuşmak istemediklerini ancak, Türkiye'nin demokratik ve hukuk devleti olduğunu vurguladı.

ASO BAŞKANI: ARTIK GERGİNLİKLERİ GERİDE BIRAKALIM

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ü kutlarken, gerginliklerin artık geride kalmasını istedi.

Özdebir, yaptığı yazılı açıklamada, Abdullah Gül'ün TBMM Genel Kurulunda Türkiye Cumhuriyetinin 11. Cumhurbaşkanı seçilmesinden memnuniyet duyduğunu belirtirken, şöyle dedi:

''Sayın Abdullah Gül'ün, bir devlet adamı ve bir politikacı olarak birikimi, bu görevi layıkıyla yerine getireceği konusunda bir tereddüt bırakmamaktadır. Bütün milleti kucaklayacak bir cumhurbaşkanı olacağını ifade eden Sayın Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin bu hassas döneminde görevini başarıyla yürüteceğine inanıyorum.

Türkiye'nin artık siyasi gerginlikleri geride bırakıp, ülkemizi ve sanayimizi geliştirecek projeler üzerinde yoğunlaşmasının zamanı gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e bu şerefli görevde içten başarılar diliyorum.

Devlet adamı ve politikacı kimliğiyle Sayın Gül'ün, bu yüce ve onurlu görevi en iyi şekilde yerine getirmesini diliyorum.''

FİNANCİAL TİMES: "GÜL, CUMHURBAŞKANI OLARAK SEÇİLDİ"

The Financial Times gazetesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olarak seçildiğini okuyucularına hızlı bir şekilde duyurdu. Gazete, Gül için "laik ülkenin İslami geçmişe sahip ilk cumhurbaşkanı" yorumunda bulundu.

TBMM'de bugün yapılan oylamada, Gül, 339 oy alarak Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı olarak seçildi. Financial Times, Gül'ün cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin "adaylığı ile ilgili siyasi krizin" ardından geldiğini hatırlattı. Gazete, 22 Temmuz seçimlerinin ardından "askerlerin Gül'ün cumhurbaşkanlığını kabullendiğini" yazdı. Gazete, Gül'ün cumhurbaşkanlığında başbakan ve dışişleri bakanlığı yaparkenki pragmatizmini koruması beklendiğini aktardı.

Haber 10



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,668 µs