En Sıcak Konular

Sel toplu mezar ortaya çıkardı

5 Haziran 2014 12:04 tsi
Sel toplu mezar ortaya çıkardı Bosna Hersek'in kuzeyinde bulunan Doboy kenti yakınlarındaki Usora semtinde toplu mezar bulunduğu bildirildi.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü'nün (INO) uzun zamandır aradığı toplu mezar, ülkede yaşanan sel ve heyelan felaketinin ardından ortaya çıktı.
 
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü'nün sözcüsü Leyla Çengiç, şu ana kadar 4 kurbanın komple kalıntılarının çıkarıldığını, 2 kişinin ise kalıntılarının parça halinde bulduklarını söyledi.
 
Çengiç, Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta öldürülen Jablanitsalı 16 Boşnak'ın kalıntılarının bu mezarda bulunduğunu düşündüklerini belirtti.
 
Bölgede daha önce yapılan toplu mezar arayışlarında da 4 Boşnak'ın kalıntılarını bulduklarını aktaran Çengiç, "Tabii ki doğruyu yine DNA analizleri gösterecek. Bulduğumuz kalıntıları detaylı analizler için Visoko Şehir Mezarlığı'na yolladık. Makinelerle, bölgedeki araştırmalarımıza devam edeceğiz. Burada bulunan kalıntıların ortak bir özelliği var. Tüm kurbanların elleri sırtlarında tellerle bağlanmış" diye konuştu.
 
Ortaya çıkan toplu mezarın, Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinin ardından bulunan ikinci toplu mezar olduğunu belirten Çengiç, suların çekilmesinin ardından bir çok toplu mezarın ortaya çıkmış olabileceğini söyledi.
 
Gelecek haftalarda özellikle nehir kıyıları yakınlarındaki bölgeleri araştıracaklarını ifade eden Çengiç, önce iyi bir plan yapıp daha sonra aramalara devam edeceklerini kaydetti.
 
Kayıp 8 bin kişi
 
Bosna-Hersek Kayıplar Arama Enstitüsü verilerine göre, 1995 yılından bu yana ülke genelinde 500'den fazla toplu, 5 bin üzerinde ise tek mezar bulundu. Hala savaş döneminde öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömüldüğü tahmin edilen 8 bin kişinin kalıntılarının bulunması için çalışmalar devam ediyor.

aa


Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,326 µs