En Sıcak Konular

Davutoğlu: Tek bir millettiz

4 Haziran 2014 19:10 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi'nin açılışında, Türkçe konuşan toplulukların, farklı devletler altında yaşasalar da tek bir millet olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Konseyi'nin son yıllarda aldığı mesafeyi takdir ettiklerini belirterek, "Artık gerek halklarımız, gerek hükümetlerimiz, gerekse de bütün dünya şahittir ki Türkçe konuşan topluluklar, farklı devletler altında yaşasalar da tek bir millettirler" dedi.
 
Davutoğlu, Bodrum'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmaya, "Avrasya sathında ve bütün dünyadaki Türkler adına, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları adına, hükümetimiz adına en içten duygularla selamlıyorum" diyerek başladı.
 
Kardeş ülkeler ve halklar arasındaki ortak dil, din, tarih, kültür ve müşterek değerlere dayanan bağların çok güçlü olduğuna işaret eden Davutoğlu, tarihin de bu duruma şahit olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türk Konseyi'nin bu bağlar üzerine kurulduğunu belirterek, bu yılki zirve temasının "turizm" olarak belirlendiğini ifade etti.
 
"Turizme verdiğimiz önem sadece ekonomik kaygılardan kaynaklanmıyor" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Aksine turizmi halklarımız arasındaki ilişkileri pekiştirecek, asırlarca aynı dili birçok farklı coğrafyada yaşatmış olan aynı kültürel gelenekleri, örfleri sürdürmüş olan, halklarımız arasındaki kültürel bağları tekrar ihya edecek bir önemli kültürel faaliyet alanı olarak görüyoruz. Bu yönüyle turizmi kültürler arasında iletişimi, diyaloğu ve karşılıklı anlayışı getiren, bu suretle dünya barışına katkıda bulunan bir alan olarak görüyoruz. Turizmi aynı zamanda aramızdaki çok boyutlu ve derinlikli işbirliği sürecine katkı yapacak, potansiyel bir işbirliği alanı olarak görüyoruz."
 
Türkiye'nin UNESCO Kültürel Mirası Komitesi'ne üye olması
 
Davutoğlu, edebiyatta ve felsefede Türk dünyasının zengin fikir ve eserlerinin doğudan batıya İpek Yolu üzerinden aktarıldığını ve aktarılmaya devam edildiğini vurguladı.
 
"Türk Konseyi, geniş işbirliği imkanları ile Avrasya'daki tarihi iş imkanlarına yeniden can verecektir" şeklinde konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Turizm yoluyla müşterek tarihimizi, kültürümüzü ve ortak değerlerimizi yeniden keşfetme ve birbirimize aktarma imkanı yakalayacağız. Seyyid Yahya Bakuvi'nin felsefesini, Türk-İslam'da Pir-i Sani Hoca Ahmet Yesevi'nin düşüncelerini ve maneviyatını, Manas'ın kahramanlıklarını, Yusuf Has Hacip'in ahlak, hukuk ve devlet idaresi ile ilgili fikirlerini, Ali Şir Nevai'nin eşsiz eserlerini, Nizam-i Gencevi'nin ve Maktum Kulu Firaki'nin doyumsuz şiilerini, Yunus Emre, Hz. Mevlana ve Hacı Bektaşi Veli'nin Anadolu'yu yurt edinmemizi sağlayan felsefelerini sadece kendi dünyamızda değil, bütün dünyada da okunmasını sağlayacağız."
 
Türkiye'nin UNESCO Kültürel Miras Komitesi'ne büyük oy farkıyla seçildiğini de belirten Davutoğlu, "Fransa ve İtalya 48 ve 15'te kaldılar. Tabi Türkiye'nin UNESCO Kültürel Mirası Komitesi'ne üye olması aynı zamanda bu masadaki tüm ülkelerin üye olması anlamına gelmektedir. Orada ortak kültürel değerlerimizi koruyacağız, geliştireceğiz" diye konuştu.
 
Davutoğlu, bugünkü istişarelerde müşterek menfaatleri ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunulacağını kaydederek, son dönemde yaşanan gelişmelerin tek tek ele alınacağına işaret etti.
 
Bu yılki zirve toplantısının bölgede ve dünyada dinamik değişikliklerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğinin altını çizen Davutoğlu, "Böyle dönemlerde görüşlerimizi koordine etmek çok önemlidir. Son bir aylık Türk Konseyi üyesi ülkelerle ya ikili ya üçlü ya çok taraflı toplantılar vesilesiyle sık sık görüşme imkanı bulduk. Aslında son 15 günlük takvime baktığımızda belki de en sık aralıklarla görüştüğümüz dönemlerden biri oldu" ifadelerini kullandı.
 
Türk Konseyi üye ülkeler arasında son dönemde yapılan yoğun diplomasiyi anlatan Davutoğlu, "Bütün bu gelişmeler eğer 20 sene önce, 15 gün içinde, bir ay içinde bu kadar yoğun bir trafik olacak denseydi, bu herhalde hiç kimsenin hayal edemeyeceği bir gelişme olurdu. Artık gerek halklarımız, gerek hükümetlerimiz, gerekse de bütün dünya şahittir ki Türkçe konuşan topluluklar farklı devletler altında yaşasalar da tek bir millettirler" diye konuştu.
 
Davutoğlu, "Bu birlikteliğimiz hiçbir ülkeye karşı değildir. Hiçbir bloka karşı değildir. Hiçbir şekilde uluslararası gelişmelerde bir şekilde rekabetçi bir anlayışın ürünü değildir" dedi.
 
Türk Konseyi'nin son yıllarda aldığı mesafeyi takdir ettiklerini kaydeden Davutoğlu, "Hepimiz barış ve istikrar için bir araya geliyoruz. Bu istikrarı gerçekleştirene kadar da hep beraber halklarımızın refahı için çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
 
Davutoğlu, "Afganistan'dan NATO'nun çekilmesi ile Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri birlikte ele aldığımız zaman, aslında Türk Dünyasını ilgilendiren coğrafyada çok önemli devinimlerin olduğunu görüyoruz. Bizim için önemli olan bütün bu uluslararası sorunlarda Avrasya'da barış ve istikrarı temin etmek, Avrasya'daki önemli aktörler olan ülkelerimizin refahlarını teminat altına almak" şeklinde konuştu.

aa
 

Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs