En Sıcak Konular

Veliaht Prens Felipe ilk kez konuştu

4 Haziran 2014 18:35 tsi
İspanya'nın yeni kralı olacak veliaht Prens Felipe, "Tüm gücümü, farklılık ve birlik içindeki bir ulusa hizmet etmek için harcayacağım" dedi.

İspanya'da Kral Juan Carlos'un tahtını bırakma kararı almasının yankıları devam ediyor.
 
Gelecek haftalarda tamamlanacak süreçten sonra 46 yaşında İspanya Kralı olacak Veliaht Prens Felipe, bugün ilk kez halka hitaben bir konuşma yaptı.
 
Navarra bölgesindeki bir ödül töreninde konuşan Felipe, "Şu an itibariyle parlamentoda başlamış olan yasal süreci saygı ile karşılıyorum. Tüm gayretimi ve yükümlülüklerimi var gücümle yerine getireceğime, umut ve heyecanla halkımıza, ulusumuza hizmet etmeye devam edeceğime söz veriyorum. Tarihin en köklü uluslarından biri olan İspanya topraklarında birlik, beraberlik ve tüm alanlarda birleştirici bir sosyal politikanın da var olabilmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım. Tüm gücümü, farklılık ve birlik içindeki bir ulusa hizmet etmek için harcayacağım" dedi.
 
Bu arada İspanya'nın "en iyi büyükelçisi" yakıştırması yapılan Juan Carlos, tahtına veda etmeye hazırlanırken, bugün ülkenin önde gelen iş adamlarını kabul etti. İş adamlarından tam destek alan Juan Carlos, konuşmasında, "Krallığım boyunca İspanya'daki ekonomik ilerlemenin güçlenmesi için elimden gelen gayreti gösterdim. Ticari kültürün ülkemizde gelişmesi ve İspanya'nın çıkarları için var gücümle çalıştım. Bugün için ticari alanlarda siz iş adamlarının yolunuza devam etmenizi temenni ediyorum. İşsizliğin önemli bir sorun olduğu şu günlerde de gerekli gayreti sizlerin de göstereceğine eminim" mesajını verdi.
 
Öte yandan Juan Carlos'un tahtından feragat etme kararı sonrası Bakanlar Kurulu'nun verdiği onay ile Juan Carlos'un Kral sıfatıyla devlet başkanı olarak tüm yetkilerinin alınmasıyla ilgili yasal süreç başlatıldı. Mecliste sandalye sayısı en fazla olan iktidardaki Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) monarşi rejiminin devamlılığı ve Prens Felipe'nin yeni İspanya Kralı olması için ortak hareket edeceği yönünde açıklamalar geldi.
 
Ulusal anlamda 3. büyük parti olan ve geleneksel olarak monarşi karşıtı bir tutuma sahip olan Birleşik Sol (IU), monarşinin devamlılığına karşı oy kullanacağını açıklayıp, ülkenin yönetim şekli için referanduma gidilmesini talep ederken, cumartesi günü Madrid'de monarşi karşıtı bir gösteri yapacaklarını duyurdu. Ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan halk hareketinin kurduğu Podemos partisi de "Monarşi rejimine geçiş sürecinde yönetim biçiminin halka sorulmamış olması, İspanya'nın tam anlamı ile demokratikleşememiş bir ülke olduğunu gösterir. Artık Kral'ın tahtından feragat etmesi ve günümüz şartları göz önüne alınacak olunursa, İspanya'daki yönetim biçiminin ne olacağının halka sorulmasından daha mantıklı bir yol olamaz. Sonuçta PP ve PSOE liderleri Kraliyet ailesi ile iyi ilişkiler içinde olduğu için Prens Felipe'nin yeni kral olarak mecliste sayı üstünlüğü ile onaylanması çok saçma. Bu bakımdan bir referandumun yapılması kimseye zarar vermeyeceği gibi aynı zamanda en doğal hakkımız olan halkın kendi geleceğine ve nasıl yönetilmek istediğine kendi oyu ile karar vermesi sağlanmış olur" açıklamasında bulundu.
 
Diğer yandan ülkede rejim tartışmaları olsa da saygın kurumlardan biri olan Sosyolojik Araştırmalar Merkezi'nin (CIS) yayımladığı ankette, monarşi rejimini sorun olarak gören İspanyolların oranı yüzde 0,2 olarak gösterildi. 1-11 Mayıs'ta yapılan ve bugün yayımlanan CIS'in anketine göre, İspanyolların en çok endişelendiği konuların başında son yıllarda olduğu gibi yüzde 80 ile işsizlik başta gelirken, onu ekonomi (yüzde 35), ülke içi siyaset (yüzde 28) izledi.
 
İspanya'da yeni Kral 6. Felipe'nin taç giyme töreninin 30 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde olacağı iddia ediliyor. Felipe kral olduktan sonra eşi Letizia, Kraliçe ve 8 yaşındaki büyük kızı Leonor da Veliaht Prenses olacak. Asturias Prensesi unvanını olacak Leonor, okula devam etse de resmi törenlere katılıp, askeri kurumlardan eğitim alacak. Leonor, 18 yaşına geldiğinde İspanya anayasası üzerine yemin ederek, zamanı geldiğinde babasının yerine tahta oturabilecek. Prens Felipe'nin, eşi Letizia'dan iki kız çocuğu bulunurken, çok düşük bir ihtimal olarak gözükse de ileride bir erkek çocuğa sahip olmaları halinde, Leonor'un veliahtlığı erkeğe devredilecek.

aa
 

Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs