En Sıcak Konular

İngiltere'de koalisyon hükümetinin son yasama programı

4 Haziran 2014 15:33 tsi
Kraliçe 2. Elizabeth: "Hükümetim, İskoç Parlamentosuna yeni finansal yetkiler vermeye devam edecek ve İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmaya devam etmesini sağlayacak"

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, koalisyon hükümetinin gelecek yıl yapılacak genel seçim öncesi son yasama dönemi programını açıkladı.

2010 yılından bu yana görevde olan Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin gelecek yıl Mayıs ayına kadar yürürlüğe girmesini istediği yasa tasarılarını okuduğu 10 dakikalık konuşmasına Kraliçe, "Hükümetimin yasama programı, daha güçlü bir ekonomi ve adil bir toplum oluşturmak için çalışmaya odaklanacak" sözleriyle başladı.

Hükümetin ekonominin güçlendirilmesi ve bütçe açığının giderilmesi için çalışmaya devam edeceğini vurgulayan İngiltere Kraliçesi, bu çerçevede mortgage ve faiz oranlarının yükselmemesi için çalışılacağını belirtti. Kraliçe, çevreyi korumak için plastik torbaların kullanımıyla ilgili reformlar yapılacağını da dile getirdi.

"Bakanlarımın önceliklerinden biri, çok çalışanı ödüllendiren bir ekonomi oluşturmaya devam etmek olacak. Hükümetim daha adil bir toplum oluşturmak için çalışmaya devam edecek" diyen 2. Elizabeth, modern köleliği ve insan kaçakçılığını önlemek için yeni bir yasa tasarısının da parlamentonun gündemine geleceğini ifade etti.

İngiltere Kraliçesi, yeni yasama döneminde seçmenlere bulundukları bölgeden seçilen milletvekillerinin usulsüzlükleri ortaya çıktığında, görevlerinden alma yetkisi verecek bir yasa tasarısının da programda yer aldığını belirtti. İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığına ilişkin eylül ayında yapılacak referandum konusuna da değinen Kraliçe, "Hükümetim, İskoç Parlamentosuna yeni finansal yetkiler vermeye devam edecek ve İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmaya devam etmesini sağlayacak" dedi.

-"İran'la kapsamlı bir anlaşma için çalışılacak"-

Ülkesinin Avrupa sınırlarının barışı ve güvenliği için çalışacağını belirten İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, şöyle konuştu:

"Birleşik Krallık, Rusya ile Ukrayna arasında ulusal egemenlik, toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuka saygı temelinde istikrarlı ilişkilerin sağlanması için çalışmaya devam edecek. Hükümetim, Birleşik Krallık'ın ittifaka bağlılığının göstergesi olarak Galler'de NATO zirvesine ev sahipliği yapacak. Bakanlarım Suriye'deki insani durumu iyileştirmek, şiddeti azaltmak ve siyasi çözümü desteklemek için çalışacak. Hükümetim ayrıca, Afganistan'da başarılı bir geçiş süreci için ve İran'la kapsamlı bir nükleer anlaşmaya varılması yönünde çalışacak."

Kraliçe ayrıca, hükümetinin Avrupa Birliği'nin reforme edilmesi ve üye ülkelerin daha güçlü roller üstelenebilmesi için çalışacağını belirtti.

Bu arada yeni yasama döneminin programında "Ağır suç yasa tasarısı" başlığı altında, terör suçlarına değinilmesi ve yurt dışında terör suçuna karışan ve ülkeye dönen kişilerin yargılanabilmesi konusunun yer alması dikkati çekti. İngiltere'nin son dönemde, Suriye'ye savaşmaya giden vatandaşlarının ülkeye dönüşlerinde tutuklanacaklarını sıklıkla dile getirdiği biliniyor.

-Renkli ve sembolik tören-

İngiltere'de Kraliçe'nin yeni yasama dönemlerinin başında parlamentoya giderek, hükümetin bir yıllık programını özetlediği konuşması dolayısıyla başkent Londra, renkli törenlere sahne oluyor.

Buckingham Sarayı'ndan atlı arabanın içinde ve Kraliyet atlıları eşliğinde çıkan Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, Westminster'daki tarihi parlamento binasına geliyor.

Kraliçe ve eşinin Lordlar Kamarası'ndaki tahtlara oturmasının ardından, Kraliyet yetkilisi parlamentonun alt kanadı olan ve bakanlar ile milletvekillerinin bulunduğu Avam Kamarası'na giderek, milletvekillerini Lordlar Kamarası'na, Kraliçe'yi dinlemeye davet ediyor.

Bu davet renkli görüntülere sahne oluyor. Kraliçe'nin temsilcisi, milletvekillerini çağırmak için Avam Kamarası'na doğru yürüyor ancak kamaranın kapısı Kraliyet temsilcisinin yüzüne kapanıyor, temsilci ise kapıyı üç kez çalıyor. Bunun üzerine kapı açılıyor ve Kraliçe'nin asası alınarak, Lordlar Kamarası'na geçiliyor. Tören, parlamentonun ve siyasetin monarşiden bağımsızlığını simgeliyor. Kraliçe'nin parlamentoda bulunduğu süre boyunca ise tarihi Westminster Sarayı'nda Birleşik Krallık bayrağı yerine monarşinin bayrağı dalgalanıyor.

-Keçi derisinden kap ve parşömen kağıdı-

Başbakan ve milletvekillerinin Lordlar Kamarası'na geçmesinin ardından ise Kraliçe 2. Elizabeth konuşmasına başlıyor. Kraliçe'nin konuşmasını okuduğu kağıt, parşömen kağıdına el yazısıyla yazılıyor ve mürekkebinin kuruması en az üç gün sürüyor. Konuşmanın kitapçığı ise keçi derisinden yapılmış kap içinde taşınıyor.

İngiltere'de tasarıların yasalaşması için Kraliçe'nin onayı gerekiyor. Tahta çıkışının 60. yılını önceki yıl kutlanan 88 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in konuşmasını çok sayıda lord, bakan, milletvekili ve diplomat dinliyor.

Törenin sonunda ise Kraliçe ve eşi atlı arabayla Buckingham Sarayı'na dönüyor. İngiltere Kraliçesi bu yıl geçen yıllardan farklı olarak yeni tasarlanan bir atlı arabayla parlamentoya gitti.

Parlamentonun yeni yasama yılının açılışı koalisyon hükümetinden önceki dönemde sonbaharda yapılıyordu. Parlamentonun temmuz ayında yaz tatiline girmesi beklenirken, bugün açıklanan yeni tasarıların yasalaşması için genel seçimin yapılacağı 7 Mayıs 2015 tarihine kadar kısıtlı zaman olması dikkati çekiyor.

AA



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs