iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Ne yapsak?

4 Haziran 2014 14:58 tsi
Ne yapsak? Doğu-Batı çekişmesi arttıkça dünyadaki Türk topluluklar yüzlerini Ankara’ya dönüyor.. Dönüyor ama sorunun çözülmesi hayli ince işçilik istiyor... iyibilgi Ankara

Bir kısım yazar-çizer “yükselen ayrılıkçı hareketler” yüzünden dese de, gerçek şu ki filler tepişirken çimenlerin ezilmesi gibi bir durum var ortada ve Batı-Doğu arasında son dönemde yaşanan çekişmelerin yan etkisi olarak ortaya Türk kökenli toplulukların sıkıntıları da çıkıyor.

Son dönemde yüzlerini hızla Ankara’ya dönen bu topluluklar, kırılma noktası olarak zaten şu an kriz yaşanan ülkelerde bulunuyor. Ukrayna/Kırım’daki Tatarlar gibi. Doğu Avrupa’da müstakbel kriz noktası olarak gösterilen küçük ülkelerden biri de Moldova. Burada da Türk kökenli Gagavuzlar bulunuyor. Daha uzak ve daha derin sorunların yaşandığı bir başta ülke ise Çin ve burada da bilindiği gibi Uygurların ciddiye alınması gereken problemleri bulunuyor. Öyle veya böyle bu toplulukların hepsi canları yandığında yüzlerini-doğal olarak-Türkiye’ye dönüyor.

Bu üç Türk kökenli topluluğun Türkiye’den beklentileri var. Ve hemen hepsi de içinde yaşadıkları yönetimle ilgili! Yani Türkiye bu topluluklarla mümkün olan en üst seviyede ilgilenmek ve dertlerine çare olmak istiyor ama bu hal o devletlerin politikalarıyla çatışmalar yaratma potansiyeline de sahip.

Türk dışişleri konuyla ilgilenirken o ülkelerin yönetimleriyle meseleyi halletmeye çalışıyor ve hassasiyetlerini kaşımamaya özen gösteriyor.  Diş gösterilmesi gerektiğinde de bunu bütün dünyanın önünde yapmıyor. Şu an Çin ve Moldova yönetimleriyle bu bağlamda ilişki kurulabiliyor. Rusya ile biraz daha zor oluyor; Moskova dinliyor, ilgilenme sözü veriyor ama hayata geçirmesi zaman alıyor.

Mesele Türk kamuoyu tarafından da yakından takip edildiğinden ve üzücü gelişmeler olduğunda reaksiyon gösterildiğinden ilgili kurumlar konuyu yakından takip ediyor. Ancak konunun özelliği “her zaman ve daha çok ilgi” gerektirdiğinden sıkı takip gerekiyor. Bu topluluklara "kalkın, gelin" demek işin en kolayı. Yüzbinlerce komşusunu ağırlayan Türkiye'ye kendi akrabaları mı fazla gelecek! Fakat bu toplulukların orada bulunması da Türkiye için çok önemli. Sonuçta tüm bu açmazları çözecek bir politika, sağlam ve sabınlı uygulama gerekiyor.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 1,501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs