En Sıcak Konular

Bakan Müezzinoğlu, sağlıklı yaşam için yürüdü

4 Haziran 2014 12:47 tsi
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Hastalıkları tedavi etmekten daha çok sağlıklı bir yaşam önceliklemeyi hedefliyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme, yeterli fiziksel aktivite ve zararlı alışkanlıklardan uzak durma gibi unsurların çok önemli olduğunu belirterek, "Hastalıkları tedavi etmekten daha çok sağlıklı bir yaşam önceliklemeyi hedefliyoruz" dedi.
 
Müezzinoğlu, eşi Faize Müezzinoğlu, Bakanlık yetkilileri, öğrenciler ve vatandaşlarla birlikte "Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü ve Dünya Tütünsüz Günü Etkiliği" kapsamında, Saklıbahçe'de yaklaşık yarım saat yürüyüş yaptı.
 
Yürüyüşün sonunda, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla hem tütünle olan mücadelenin değerlendirilmesi hem de süreçle ilgili yol haritasının kamuoyu ile paylaşılması için bir etkinlik planlaması yapıldığını, ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab'ın bugün Türkiye'de bulunacak olmasından dolayı programın ertelendiğini belirtti.
 
Müezzinoğlu, düzenlenen etkinliklerle kamuoyunda sağlık bilincinin artırılmasını amaçladıklarını vurgulayarak, "Hastalıkları tedavi etmekten daha çok sağlıklı bir yaşam önceliklemeyi hedefliyoruz" dedi. Bu nedenle kişilerin sağlıklı bir hayat felsefesine sahip olması için de sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteye önem verilmesi, sigara, alkol, nargile, uyuşturucu gibi sağlığı olumsuz etkileyen unsurlarla mücadele edildiğini dile getiren Müezzinoğlu, kamuoyunda farkındalığın artırılması için çalışmalar yapıldığını bildirdi.
 
Sağlıklı ömür için kahvaltıya dikkat
 
Müezzinoğlu, sağlık bir yaşam için kahvaltının çok önemli olduğunun altını çizerek, kendisinin 38 yıldır evli olduğunu ve eşiyle birlikte kahvaltıya çok dikkat ettiklerini ifade etti.                 
 
Kahvaltı yapmadan kesinlikle evden çıkmamaya gayret ettiğine vurgu yapan Bakan Müezzinoğlu, kahvaltının sağlıklı ömür için önemli olduğunu kaydetti. Müzzinoğlu, "Dört dörtlük kahvaltı, dörtte üçlük öğlen yemeği ve dörtte ikilik akşam yemeği yenilmeli ve saat 19.00-20.00'den sonra birşey yenilmemeli. Ben bu saatten sonra yemiyorum" dedi.
 
Müezzinoğlu, sağlık için gün içinde fiziksel aktiviteye mutlaka zaman ayrılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"24 saat içinde yarım saat harekete vakit ayırmalı. Herkes kendi koşullarına göre çözüm üretebilir. Bu, farklı şekillerde olabilir. Ben de gün içinde yarım saat kendi sağlığıma zaman ayırıyorum. Bunun için yürüyorum, koşuyorum, yüzüyorum, bisiklete biniyorum. Türkiye'nin değişik coğrafyalarındaki vatandaşlarımız için çok farklı alanlar vardır. Herkes kendi fıtratına uygun bir yöntem bulabilir.
 
En kolayı, en yapılabilir olanı yürüyüştür. Günde yarım saat harekete zaman ayırmak, sağlıklı geleceğimiz için önemlidir. Hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklı bir yaşama sahip çıkıp sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu bir gelecek sürmek herhalde en akıllıca olanıdır."
 
Nargile ile mücadele
 
Gazetecilerin tütünle mücadelede ne aşamaya gelindiğine ilişkin sorusu üzerine de Müezzinoğlu, tütünle mücadele kapsamında nargile üzerinde yoğunlaşıldığını bildirdi. Müezzinoğlu, "Bugün gündemin önemli ayaklarından bir tanesi de nargile ile mücadele olacak. Çocuklardaki sigara alışkanlıklarında son yıllarda bir artış söz konusu değil. Oradaki artış, daha çok uyuşturucu kullanımında. Onunla ilgili de İçişleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarımızla yeni bir çalışma alt yapısı oluşturmaya gayret ediyoruz" dedi.
 
"Türkiye, tütün kullanımında 13,6'lık düşüş elde etti"
 
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab da Türkiye'de böyle bir etkinlik içinde yer almanın kendisi için onur verici olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin son 5 yıl içinde tütünle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmaların sonuçlarının çok başarılı olduğunun ve Türkiye'yi kutladıklarını belirten Jakab, "Türkiye, son 5 yılda yaptığı faaliyetlerle birlikte tütün kullanımında 13,6’lık bir düşüş elde etmiştir. Türkiye'yi bu konuda lider olarak kabul ediyoruz ve diğer ülkelere örnek olmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
 
Jakab, DSÖ'nün sağlıklı bir yaşam için alkol kullanımının da azaltılması gerektiği, sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesi ve daha fazla fiziksel aktivetinin yapılmasını önerdiklerini söyledi.
 
Çocukluk çağı obezitesinede dikkati çeken Jakab, bu alanda Türkiye'de de oranların yüksek olduğunu bildirdi. Jakab, çocukların televizyon ve bilgisayardan uzaklaştırılarak bahçede oynamaya teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
 
Sağlıklı beslenme seçenekleri açısından Türkiye'nin zengin bir ülke olduğunu belirten Jakab, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesi, fazla tuz ve şeker kullanımından kaçınılması gerektiğini kaydetti.

aa


Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs