En Sıcak Konular

Obama: NATO kararlı olacaktır

4 Haziran 2014 11:51 tsi
Obama: NATO kararlı olacaktır ABD Başkanı Barack Obama, "Herhangi bir NATO üyesinin tehdit edilmesi durumunda, hepimizin ivedikle karşılık verebilmesini temin edebilmek için birlikte çalışıyoruz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Polonya ziyareti sırasında Rusya'yı Ukrayna ile ilgili tutumu nedeniyle eleştirerek, Moskova'nın, komşusunun toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Obama, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile Varşova'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Eğer Rusya temel uluslararası hukuka ve ilkelere riayet ediyorsa, Rusya ve NATO arasında işbirliği olmalı. Rusya'nın uluslararası hukuku ve ilkeleri ihlal ettiği yerde NATO bu ilkeleri savunmakta kararlı olacaktır" diye konuştu.

Moskova'nın, komşusunun toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini yineleyen Obama, NATO üyelerinin bölgedeki yeni gelişmelere karşı hazırlıklı olmak için, olasılık planlarını gözden geçirmesi gerektiğine de işaret etti.

"Herhangi bir NATO üyesinin tehdit edilmesi durumunda, hepimizin ivedilikle karşılık verebilmesini temin edebilmek için birlikte çalışıyoruz" diyen Obama, bunun için "biraz esneklik, ek planlama, ortak kabiliyetler" gerektiğini söyledi.

Obama, "Açıkça NATO ABD'nin kabiliyetlerine çok fazla dayanıyor ve bazı ortak kabiliyetlere her zaman yatırım yapmıyor ama bunlar da önemli. Her NATO üyesinin gücünü artırması gerekiyor" diye konuştu.

Rusya ile iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in komşusu Ukrayna'yı istikrarsızlaştıracak stratejilerin peşini bırakması gerektiğini kaydeden Obama, "Putin'in ayrılıkçı unsurların çekilmesi için kendi gücünü kullanabileceğini, Ukrayna'nın seçilmiş Cumhurbaşkanı ile görüşebileceğini, birlikte durumun düzelmesini sağlayıp halkı meşru siyasi sürece katılmaları için cesaretlendirebileceklerini" belirtti.

GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ PROGRAMI

Obama, basın toplantısında Polonya ve Doğu Avrupa ülkelerine askeri desteği güçlendirecek bir milyar dolarlık programı da açıklamıştı.

ABD Kongresi'nin de onayı alınırsa "Avrupa Güvence İnisiyatifi" diye anılan bu program, Avrupa'daki Amerikan birliklerinin rotasyonunun, Doğu Avrupa ülkelerine yeni konuşlandırmaların, ortak eğitimlerin ve askeri işbirliğinin güçlendirilmesi için hazırlanacak programların finansmanında kullanılacak.

 



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,613 µs