En Sıcak Konular

Zafer Çağlayan'ın o saati için flaş gelişme!

4 Haziran 2014 10:58 tsi
Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın 700 bin TL değerindeki kol saati ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakanı Hayati Yazıcı'dan ilginç bir açıklama geldi.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gündeme gelen ve rüşvet belgelerine konu olan Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan 'ın 700 bin TL değerindeki kol saati ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakanı Hayati Yazıcı ilginç bir açıklama yaptı.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın kol saatine ilişkin soru önergesine verdiği cevapta, soru konusu olayla ilgili Türk gümrüklerinde yapılmış bir beyan olmadığı gibi vergi uygulamasına esas teşkil edecek bir eylemin henüz saptanmadığını belirtti.

CHP'Lİ VEKİL SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
 
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz , "Ulusal basın yayın organlarında çıkan haberlere göre, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın bizzat istediği ve hakkında defalarca kez rüşvet vermek iddiası bulunan Rıza Sarraf tarafından yardımcısına İsviçre'den temin ettirilen 700 bin liralık saat, 25 Eylül 2013 günü Bakan'ın Özel Kalem Müdürü'ne teslim edilmiş, Bakan da ertesi gün saatle poz vermiştir. Gümrük Vergisine tabi olmayan saatin KDV 'si ve diğer ceza, faiz ödemeleri ne kadardır? Saatin vergi ödemelerinin yapılmamasında, Bakan'a verilecek bir rüşvet olduğunun anlaşılmaması etkili olmuş mudur?" diye sordu.
 
Mahreç ülkenin vergi uygulamalarının bakanlığının görev ve yetki alanı dışında olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı, şöyle dedi: "TBMM'deki soruşturma görüşmeleri sırasında suçlanan eski bakan Zafer Çağlayan'ın beyanı ve basında kurye olarak ismi geçen Murat Yılmaz'ın yurt dışı giriş-çıkış hareketleri birlikte değerlendirilmek suretiyle konunun incelenmesi yönünde, TBMM'de yürütülen soruşturma ve savcılık gündeminde yer alan boyutu dışında kalmak kaydıyla, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına yazılı talimat verilmiştir. Yeni durum itibariyle konu incelemededir."
 
SERVET DEĞERİNDEKİ SAAT KİŞİSEL EŞYA STATÜSÜNDE
 
Öte yandan servet değerindeki saatin Türkiye’ye girişinde vergi alınıp alınmadığı da tartışma konusu olurken MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin Nisan ayında bu konu hakkında verdiği soru önergesine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın verdiği cevap 700 bin TL’lik saatin Türkiye’ye nasıl girdiğini göstermişti. Yeniçeri, saatin Türkiye’ye sokulurken gümrük beyanı yapılıp yapılmadığı; saatin KDV bedelinin ne kadar olduğunu; bu bedelin tahsil edilip edilmediğini sordu.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, servet değerindeki söz konusu saati Gümrük Yasası’na göre çıkarılan Bakanlar Kurulu kararına göre “yolcu beraberi kişisel eşya listesi” kapsamına soktu. Bu tür eşyaların vergi muafiyeti kapsamında olduğunu kaydeden Yazıcı, yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşyalar ile seyahat eşyasının bu kapsamda değerlendirildiğini bildirerek, bütün dünyada uygulamanın bu yönde olduğunu kaydetti. Yazıcı, bu kapsamda giriş çıkış yapan yolcuların ihbar, şüphe olmaması durumunda giysi, saat, gözlük, kolye ve telefon gibi şahsi kullanıma mahsus eşyalarının kontrolünün yapılmadığını belirtti.
 
KİŞİSEL EŞYALAR KONTROL EDİLMİYOR
 
Gümrük Yasası’na göre değeri 430 Euro'yu geçen yolcuların beraberinde getirdiği eşyalar gümrük mevzuatına göre vergi işlemine tabi tutulurken Yazıcı, önerge sahibi Yeniçeri’ye verdiği yanıtta, “Yurtdışına giren çıkan biri kişi olarak sizin saatinize, gözlüğünüze vb. üzerinizde bulunan şahsi eşyanıza bakılıp kontrol edilmediği gibi aynı uygulama bütün vatandaşlarımıza uygulanmaktadır” açıklamasını yaptı. Yazıcı, söz konusu edilen saatin modeli, değeri ve menşeinin iddia mahiyetinde olduğunu belirterek “Eşyanın ticari nitelikte olduğu sübuta ermedikçe gümrük mevzuatı açısından işlem yapılması mümkün değildir” ifadesini kullandı.


Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,420 µs