En Sıcak Konular

Sisi'ye ilk tebrik Suudi Arabistan'dan

3 Haziran 2014 22:39 tsi
Sisi'ye ilk tebrik Suudi Arabistan'dan Mısır cumhurbaşkanlığı seçimini, resmi sonuçlara göre eski savunma bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin kazandığı bildirildi.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Enver el-Asi, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, Sisi'nin 23 milyon 780 bin 104 oy ve yüzde 96,91'le seçimi kazandığını açıkladı.

Asi, "Seçime katılım oranı yüzde 47,45. Oyların yüzde 96,91'ini Sisi alırken, Hamdin Sabbahi, 757 bin 511 oyla yüzde 3,9'a ulaştı" dedi.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından, Sisi yanlıları Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı. Güvenlik güçleri, meydanı trafiğe kapatırken, bölgedeki güvenlik önlemlerini arttırdı.

Öte yandan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı ve halkı, cuma günü sonuçları protesto etmeye çağırdı.

25 milyon kişinin oy kullandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Enver el-Asi, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, 53 milyon 909 bin 306 seçmenden 25 milyon 578 bin 220 kişinin oy kullandığını, bu oylardan 40 bin 608'inin geçersiz sayıldığını belirtti.

Bazı merkezlerde itirazlar üzerine oyların tekrar sayıldığına dikkati çeken Asi, seçimlerin 100 binden fazla uluslararası gözlemci tarafından izlendiğini, Mısır'da ilk defa bir seçimin bu kadar çok kişi tarafından takip edildiğini kaydetti.

Oy verme işleminin sorunsuz geçtiğini dile getiren Asi, "Muhalifler dahil herkesin izlediği gibi seçimler şeffaf yürütüldü" dedi.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından, Sisi yanlıları başta Kahire olmak üzere İskenderiye, Kalyubiye, Menufiye, El-Garbiye ve Beni Suveyf kentlerinde kutlamalara başladı.

 Sisi'ye ilk tebrik Suudi Arabistan'dan

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Abdullah bin Abdulaziz, seçimi kazanan Abdulfettah es-Sisi'ye tebrik mesajı gönderdi.

Sisi'yi tebrik eden Kral ayrıca Mısır halkının içinde bulunduğu sıkıntılı durumu atlatmasından duyduğu menuniyeti dile getirdi.

Ülkedeki ekonomik krizi aşmada Mısır'a yardımcı olmak için donör ülkeler toplantısı düzenlenmesi çağrısı yapan Kral Abdulaziz, hiçbir şekilde Mısır'ın içişlerine müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hague Sisi'yi kutladı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague,  Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Abdulfettah es-Sisi'yi kutlayarak, ülkesi ileMısır arasındaki ilişkilerin Sisi döneminde geliştirilmesini umduğunu bildirdi.

Hague açıklamasında, "Birleşik Krallık, Cumhurbaşkanı Sisi'yi zaferinden dolayı kutluyor ve halklarımız arasındaki geniş ve verimli ilişkileri geliştirmek için hükümetiyle ilişkileri güçlendirmek için sabırsızlanıyor" dedi. 

AA



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs