En Sıcak Konular

'Hedefimiz bütün çocukların dağdan inmesidir'

3 Haziran 2014 17:27 tsi
'Hedefimiz bütün çocukların dağdan inmesidir' "Hiçbir çocuğa biz dağı tavsiye etmiyoruz. Biz siyaset yapıyoruz, çocuklarımızı da siyasete davet ediyoruz. Eğer mücadele etmek istiyorlarsa HDP'ye, BDP'ye güç katmaya davet ediyoruz gençlerimizi, siyasetçilerimizi. Dağın yolunu biz göstermiyoruz"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hiçbir çocuğa biz dağı tavsiye etmiyoruz. Biz siyaset yapıyoruz çocuklarımızı da siyasete davet ediyoruz. Eğer mücadele etmek istiyorlarsa HDP'ye, BDP'ye güç katmaya davet ediyoruz gençlerimizi, siyasetçilerimizi. Dağın yolunu biz göstermiyoruz" dedi.

Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın eşi Savaş Buldan için Avcılar Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreni sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Sayın Beşir Atalay'a atfedilen bir ikinci aşamadan bahsedilmekte. Bu ikinci aşamada bir izleme komisyonundan bahsediliyor. Aynı zamanda İmralı Adası'na STK temsilcileri ve gazetecilerin gideceği söyleniyor. Yol kesmelerin önüne geçilmesi için yeni bir uzlaşı arayışında olduğu söyleniliyor. Bu konuda olumlu sinyallerin hem Kandil'den hem de Öcalan'dan alındığı belirtiliyor. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?" sorusu üzerine Demirtaş, soruyu heyet üyelerinin cevaplamasını istedi.

Partisinin ve kendilerinin önceki aşamada tıkanıklığın giderilmesi için gayret ettiklerini, heyet üyelerinin hükümet düzeyinde bakanlar ile karşılıklı bir araya gelmeye başladığını fakat henüz bir yol haritası, çözüm projesi üzerinde somut tartışmaya geçilmediğini dile getiren Demirtaş, ancak bu niyette olunduğunun kendilerine ifade edildiğini söyledi.

Demirtaş, halkın taleplerinin ortada olduğunu belirterek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Süreçle ilgili hiçbir yasal hazırlığımız yok" demesinin kendilerini şaşırttığını, ikili görüşmelerde bu şekilde ifade edilmediğini savundu.

Halkı kandıracak, aldatacak kapalı bir anlayışla çözümün gelişmeyeceğini anlatan Demirtaş, kendilerine çözüm süreciyle ilgili hazırlıkların olduğunun ifade edildiğini, ancak hazırlık olmadığına yönelik açıklamaların siyaseten çözüm sürecini güçlendirecek bir çalışma olmadığını bildirdi.

- "Bize söylenilen hiçbir yasal değişiklik yok"

Demirtaş, "Yasal çerçeveden bahsediliyor. Bu çerçevede Öcalan'ın bazı tekliflerinin kabul edildiği ve adımların atıldığı söyleniyor" sorusuna karşılık, hükümetin kendilerine somut olarak hangi yasanın nasıl değişeceği şeklinde sunduğu tek bir değişiklik bile olmadığını vurguladı.

Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Şu anda konuşulanlar duyumlardır. Dün resmi olarak Hükümet Sözcüsü hiçbir hazırlıklarının olmadığını söyledi. Şu anda bizim dikkate aldığımız Bülent Arınç'ın bu açıklamasıdır. Demek ki, anlıyoruz ki hükümet hiçbir hazırlığın içinde değil. Bu da hükümetin ciddiyetsizliğini, samimiyetsizliğini gösterir. Siz heyetle neyi, görüşüyorsanız resmi toplantı sonunda da onu açıklamak zorundasınız . Ya bizi kandırıyorlar ya da halkı kandırıyorlar. Bu şekilde kafa karıştırarak, süreç yürümez. Bir hazırlığın olmasını, biz bekliyoruz. Bu konuların Bakanlar Kurulu'nda somuta kavuşmasını bekliyoruz ama hükümet hala hiçbir hazırlık yokmuş gibi davranmaya çalışıyor. Görünen o ki hiçbir hazırlıkları yok."

Bir gazetecinin "Beşir Atalay'ın daha somut adımlar atılacak şeklinde açıklaması var. Gelişmelerin nasıl olacağı şeklinde bilginiz var mı?" sorusu üzerine Demirtaş, kendilerinin somut gelişmeleri bilmediğini, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "Hazırlık var" demesine rağmen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "yok" dediğini, Atalay ile Arınç'ın bir araya gelerek bu durumu çözmeleri gerektiğini söyledi.

- Terör örgütünün kaçırdığı çocuklar

Demirtaş, "Diyarbakır'da çocukları kaçırıldığı için eylem yapan anneler için bir çalışmanız var mı?" şeklindeki soru üzerine, "Benim görüştüğüm hiçbir aile bana 'Çocuğum kaçırıldı' demedi. Özellikle yaşı küçük ve hasta olan çocuklarla ilgili aileler, 'İkna edilip götürüldüler, ikna edilip geri getirilsinler' dedi. Beklentileri budur. Hiçbir aile zorla kaçırılmadan kesinlikle bahsetmedi" diye konuştu.

Çocuklara dağın yolunu kendilerinin göstermediğini söyleyen Demirtaş, "Ben açıkça mikrofonlar önünde söylüyorum; Hiçbir çocuğa biz dağı tavsiye etmiyoruz. Biz siyaset yapıyoruz, çocuklarımızı da siyasete davet ediyoruz. Eğer mücadele etmek istiyorlarsa HDP'ye, BDP'ye güç katmaya davet ediyoruz gençlerimizi, siyasetçilerimizi. Dağın yolunu biz göstermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, kendilerinin ailelerin üzüntüsünü paylaştıklarını ifade ederek, "Bizim hedefimiz bütün çocukların, gençlerin kalıcı bir şekilde dağdan inmesidir. Bunun için çaba sarfediyoruz. Ama hükümetin bu işi çirkinleştirmemesi lazım" dedi.

Eylem yapan bazı ailelere para verilerek eylem yaptırıldığını ve bu ailelerin çocuklarının dağa götürülmediğini iddia eden Demirtaş, bu çocukların uyuşturucu şebekesince kaçırıldığını öne sürdü. Demirtaş, oturma eylemi yapan annelere Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir müdahalesinin olmadığını savundu.

- Yol kesilip araç yakılması ve işçilerin kaçırılması

"Güneydoğu'nun farklı bölgelerinde yol kesilmesi, iş makinelerinin yakılması ve işçilerin kaçırılmasıyla" ilgili görüşleri sorulan Demirtaş, şunları söyledi:

"Bunların olmamasını bizler tabii ki bekleriz, umut ederiz. Ama bir gün şu sorunun da sorulmasını isteriz; bir buçuk yıldır ateşkes var, Başbakan dağları boşaltacak, gençleri dağdan indirecekti. Şu 163 karakolu devlet niye yapıyor?"

Karakolların yapılmasına, güvenlik tedbirlerinin alınmasına karşı olduklarını ifade eden Demirtaş, "Dağlar boşalsın güvenlik tedbirine de gerek kalmaz. En büyük güvenlik tedbiri yasal çerçevede bir yasayla dağdakilerin indirilmesidir. Bundan daha güzel güvenlik tedbiri mi var?" diye konuştu. 

Demirtaş, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Bu konuyu BDP çözüme kavuşturmak zorunda. Bizim de yöntemlerimiz var ama buna gerek duymuyorum' dedi. Ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine, bu konuda tehdit diliyle konuşmak istemediğini belirtti.

Selahattin Demirtaş, "Biz HDP, BDP olarak zaten bu konuda üzerimize düşen insani görevlerimizi yapma gayreti içerisinde oluyoruz. Fakat Başbakan bizi tehdit etti, bize talimat verdi diye yaptığımız şeyler değil" dedi. 

- Sırrı Süreyya Önder


HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise çocuklar için "kaçırılan" kelimesini reddettiklerini belirterek, ailelerin bile bu iddiada bulunmadığını ileri sürdü.

Kendilerinin sadece yaşı 18'in altındaki çocuklar için değil, ülkenin bütün evlatlarının savaş alanlarından uzak tutulması için vekil seçildikleri günden beri seferber olduklarını dile getiren Önder, "Öcalan da bu çocukların özellikle çatışma alanlarından uzak tutulması gerektiğini defalarca söyledi. Bu son görüşmede bunu teyit etti ama dün gece de bahsettim. Açılım süreci yeni başladığında dağa giden 18 yaşın altındaki insanlar, gönderilmeye çalışılıyordu ancak onlar direniyordu"değerlendirmesinde bulundu.  

AA



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs