En Sıcak Konular

Derviş Eroğlu: Dönüşümlü başkanlıktan vazgeçmeyiz

3 Haziran 2014 17:14 tsi
KKTC lideri Eroğlu, kurulması muhtemel ortak devlette ülke liderinin yalnızca Rumlardan olmasına razı olmayacaklarını, dönüşümlü başkanlık konusunda ısrar edeceklerini söyledi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerde dönüşümlü başkanlığın vazgeçilmeyecek konulardan biri olduğunu söyledi.

Eroğlu, İzmir Narlıdere Emekli Astsubaylar Derneği heyetini kabulü sırasında yaptığı açıklamada Rum tarafının “tek seçmen listesi” düşüncesi olduğuna dikkat çekerek, bunu benimsemenin de mümkün olmadığını, müzakere masasında karşılıklı görüşleri tartışacaklarını ifade etti.

Yeni bir ortaklık devleti kurulması durumunda devlet başkanlığında rotasyon olması gerektiğini kaydeden KKTC lideri Eroğlu, Kıbrıs Türklerinden de devlet başkanı olması gerektiğini, aksi takdirde Kıbrıs Türkleri’nin “bu devlet bizimdir” diyemeyeceğini ifade etti.

Eroğlu, “Eğer sadece Rumlar devlet başkanı olur, devlet başkan muavini Kıbrıslı Türk olursa böyle bir anlaşma bizim arzuladığımız bir anlaşma olmaz. Çünkü Kıbrıs Türk halkı 1960 cumhuriyetini yaşadı. O devletten dışlandıktan sonra yaşadıkları var. Dolayısıyla bu devletin bizim de olabilmesi için devlet başkanlığı rotasyonu mutlaka olmalı” dedi.

Rum tarafının “tek seçmen listesi” şeklinde bir düşünceleri olduğunu da ifade ettiğini de belirten KKTC lideri Eroğlu, bunun olması halinde cumhurbaşkanı muavinini seçerken oy potansiyeli fazla olan taraf Rum tarafı olduğundan onların istediği kişinin muavin olacağını, bunu benimsemenin mümkün olmadığını söyledi. Rumların bu tekliflerinde ne kadar ısrarcı olacaklarını bilemediğini kaydeden Eroğlu, “Masaya koydukları böyle bir teklif var. Bunu müzakere masasında tartışacağız. Bizim görüşlerimiz zaten belli. Müzakere masasına konan bize ve onlara ait farklı görüşler var. Bunları müzakerecilerimiz tartışacak. Biz 23 Haziran’da tekrar bir araya geleceğiz. Bu konularda ilerleme olup olmadığını göreceğiz ve biz tartışacağız” ifadelerini kullandı.



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs