En Sıcak Konular

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığı

3 Haziran 2014 16:16 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu: "Türkiye BMGK'ya seçildiği zaman herkes için adaletli ve objektif bir politika izleyecektir"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2015-2016 dönemi geçici üyeliğine adaylığının bazı Ortadoğu ülkeleri tarafından desteklenmeyebileceği iddialarına ilişkin, "O ülkeler ve oradaki kardeşlerimiz de biliyor ki Türkiye BMGK'ya seçildiği zaman herkes için adaletli ve objektif bir politika izleyecektir" dedi.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra’yı kabul etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin BMGK 2015-2016 dönemi için geçici üyeliğe aday olmasının Ortadoğu'daki bazı devletler tarafından desteklenmeme ihtimali bulunduğuna ilişkin iddialar hakkındaki soruyu yanıtladı.

Çavuşoğlu, "Suriye ve Mısır konusunda doğrudur. Bazı Körfez ülkeleriyle veya Arap ülkeleriyle görüş ayrılığına düştük. Bunlar doğaldır ama o ülkeler ve oradaki kardeşlerimiz de biliyor ki Türkiye BMGK'ya seçildiği zaman herkes için adaletli ve objektif bir politika izleyecektir" diye konuştu.

Türkiye ve Finlandiya'nın BM çatısı altında "arabuluculuk inisiyatifi" başlattığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Belli konulardaki görüş ayrılığı bu ülkelerin bize karşı olmasını gerektirmez bizce ama takdir tabii kendilerinin" ifadesini kullandı.

- AB Komisyonu başkanlık seçimleri -

Çavuşoğlu, AB Komisyonu başkanlığı seçimlerine yönelik bir soru üzerine de AB'nin geleceği konusunda birlik içerisinde bir uzlaşmanın bulunmadığını söyledi.

"Federal bir AB isteyenlerle daha gevşek bir AB isteyen ülkeler arasındaki görüş farklılıkları bu seçimlerle daha belirgin bir şekilde ortaya çıktı" diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"AB'nin ekonomik kriz, artan yabancı düşmanlığı, genişleme politikası gibi tüm bu krizleri seçimlerden sonra nasıl bir fırsata dönüştürebileceklerini beklerken, özellikle merkez partilerin ciddi bir görüş ayrılığına düştüğünü görüyoruz."

Kamal Malhotra ise BM ile Türkiye arasında stratejik bir işbirliği olduğuna değinerek, Türkiye'nin Suriye'den gelen sığınmacıları ağırlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AA



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,942 µs