En Sıcak Konular

Işık: Enflasyonun düşeceğine inanıyoruz

3 Haziran 2014 12:44 tsi
Bakan Fikri Işık enflasyonun düşüşe geçeceğine inandıklarını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şu anda TÜFE'deki artış hızının kesildiğini, Yİ-ÜFE'de de bir düşüş başladığını belirterek, "Bunun devam edeceğini ve artık enflasyonun düşüşe geçeceğini düşünüyoruz. İçeride veya dışarıda önemli bir şok meydana gelmezse bundan sonra enflasyonun da faizin de yönünün aşağı yönlü olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

Bakan Işık ile Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İş Birliği Bakanı Lilianne Ploumen, Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde prefabrik üretimi yapan DE Meeuw Group-ABC Prefebrik AŞ Fabrikasının açılışını yaptı.

Işık, Ankara'da Hollanda sermayesiyle yapılan fabrikanın açılışını gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

250 kişiye istihdam sağlayacak 7 milyon avroluk yatırımla yapılan tesisin, her iki ülke ekonomisine de önemli katkıları olacağını belirten Işık, "Aslında bu fabrikanın bir özelliği de var. Bu fabrika, Türkiye'de Hollanda sermayesiyle sıfırdan kurulan ilk yatırım. Bundan dolayı da DE Meeuw şirketine ve şirketin değerli yetkililerine çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu yatırımdan güç alacak Hollanda sermayeli şirketlerimiz, daha büyük sıfırdan yatırımları Türkiye'ye kazandıracaklar" diye konuştu.

Türkiye'nin çok önemli bir merkez olduğunu belirten Işık, son 12 yıldır uygulanan ekonomik politikalarla da ülkenin, bölgenin ihracat merkezi haline geldiğini söyledi. Bunun önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Biraz önce enflasyon rakamları da açıklandı. Enflasyondaki beklediğimiz yavaşlama ve düşüş trendinin ilk işaretini mayıs ayı itibarıyla aldık. İnanıyoruz ki enflasyonda bundan sonra daha güzel, daha iyi gelişmeleri yaşayacağız ve Türkiye, güçlü ekonomisi ve güçlü demokrasisiyle bölgenin adeta kalbi konumuna gelmeye devam edecek."

"Dış ticaret hacmi, ülkelerin potansiyelini yansıtmıyor"

Türkiye ile Hollanda arasındaki ticari ilişkilerin çok dengeli seyrettiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu belirten Işık, şu anda Hollanda'ya ihracatın yaklaşık 3,5 milyar dolar, ithalatın da yaklaşık 3,4 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Bunun çok dengeli bir ticaret olduğunu ancak söz konusu rakamların iki ülkenin potansiyelini yansıtmadığını anlatan Işık, "Daha fazla işbirliği yapmalıyız ve ticari ilişkilerimizi hem iki ülke arasında hem de birlikte üçüncü ülkelere yönelik daha fazla artırmalıyız" dedi.

"Eski dostluk pas tutmaz"

"Eski dostluk pas tutmaz" diye bir Hollanda atasözü olduğuna dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:

"Biz de eski dostluğumuzun pas tutmayacağı inancıyla, var olan özellikle NATO bünyesindeki ilişkilerimizin tüm alanları kuşatacak şekilde gelişmesini istiyoruz. Özellikle Hollanda ile bilim, sanayi ve teknoloji alanında daha fazla işbirliği yapmayı arzu ediyoruz."

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği için verdiği destekten dolayı Hollanda'ya teşekkür eden Işık, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin sadece Türkiye'yi değil, Avrupa'yı da güçlendireceğini kaydetti.

Bakan Işık, Türkiye'nin birikiminin, gücünün Avrupa'ya güç katacağını belirterek, hükümet olarak bu anlayışta yollarına devam ettiklerini söyledi.

Öte yandan, konuk Bakan'ın Ankara'daki ziyaretlerinin ardından Gaziantep'e gideceğini aktaran Işık, "Kendisi orada Suriye'den gelen mülteci kardeşlerimizin durumlarını yakından görme fırsatı bulacak. Tabii ki bu vesileyle bu kardeşlerimizin içinde bulunduğu durum, tüm dünyaya yansıtılmış olacak. Bu insani davranışından, bu hassasiyetinden dolayı sayın Bakan'a çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Türkiye pazarına daha fazla yatırım yapmak istiyoruz"

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İş Birliği Bakanı Lilianne Ploumen de iki ülke arasındaki ilişkilerden memnun olduklarını ancak bunu daha da ileri noktalara taşımak istediklerini söyledi.

Ploumen, Türkiye pazarına daha fazla yatırım yapmak istediklerini belirterek, "İnovasyon odaklı projelerde birlikte daha fazla çalışmak, ilişkilerimizi daha yoğun hale getirmek istiyoruz" dedi.

Buradaki temaslarının ardından Gaziantep'e gideceğini ve orada Suriyeli mültecileri ziyaret edeceğini anlatan Ploumen, Türkiye'ye, söz konusu mültecilere yaptığı ev sahipliğinden dolayı da teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakan Işık ve konuk Bakan Ploumen, fabrikanın temeli atılırken ayrılan bir betona, günün anısına birlikte plaket çaktı. Bakanlar, daha sonra fabrikada kısa bir inceleme yaptı.

"(Enflasyon) Mayıs ayı itibarıyla zannediyorum en yükseği gördük"

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işık, bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Geçen yılın mayıs ayından itibaren özellikle iç gelişmelerin, Amerikan Merkez Bankasının (FED) kararlarıyla aynı zamana denk gelmesinden dolayı bir kur artışı olduğunu ve bunun da enflasyona yansıdığını hatırlatan Işık, şunları söyledi:

"Bunun sonucunda enflasyon ciddi oranda yükselmişti ama Merkez Bankamızın da ısrarla vurguladığı ve bizim de yakinen takip ettiğimiz gibi mayıs ayı itibarıyla zannediyorum en yükseği gördük. Şu anda TÜFE'deki artış hızı kesildi, Yİ-ÜFE'de de bir düşüş başladı. Bunun devam edeceğini ve artık enflasyonun düşüşe geçeceğini düşünüyoruz. Kurun da istikrar yakaladığı düşüncesindeyiz. İçeride veya dışarıda önemli bir şok meydana gelmezse bundan sonra enflasyonun da faizin de yönünün aşağı yönlü olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz."

"Güzel bir sunum oldu"

Bir gazetecinin, "Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bir sunum yaptı. Bu konuya ilişkin bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine de Işık, Bakanlar Kurulu hakkında sadece hükümet sözcüsünün açıklama yapabildiğini ifade etti. Işık, "Güzel bir sunum olduğunu söyleyebilirim" dedi.

aa

Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs