En Sıcak Konular

'Türkiye dünyanın yeni güçlerinden biri oluyor'

3 Haziran 2014 09:02 tsi
'Türkiye dünyanın yeni güçlerinden biri oluyor' Prof. Dr. Mahir Kaynak ile uluslararası güç dengeleri ile ilgili soruları yanıtladı.

Sabah Gazetesi yazarı Ali Değirmenci, Star gazetesinin deneyimli yazarı Prof. Dr. Mahir Kaynak ile uluslararası güç dengelerini konuştu:

Türkiye'nin Amerika ile ilişkilerinde 30 Mart'tan sonra bir değişiklik oldu mu?

Amerika ile ilişkilerimiz aslında bu küçük politikalara bağlı değildfir. Amerika Birleşik Devletleri Türkiye ile yan yana olmak istiyor. Çünkü Türkiye bölgedeki enerji koridorunun çok önemli bir yerinde. İkincisi bu bölge Avrupa'nın içini hükmetmesini engellemenin tek yolu Türkiye ile bir arada olmaktır.
 
Türkiye'nin İsrail ile olan gerilimli durumu, Kıbrıs'ta müzakerelerin başlamasıyla yeni bir durum oluştu diyebilir miyiz?
 
İstedikleri şey Türkiye bu bölgeye hakim olduğu zaman İsrail karşıtı olmasın. Kıbrıs'ta da bizi destekleyecekler
 
Rusya'nın Kırım'ı ilhak edip Ukrayna'da ciddi gerilimlere neden olması Türkiye'nin pozisyonunu nasıl etkiliyor?
 
Ukrayna-Almanya ayağını Avrupa kontrol etmek istiyor. Bizim Ukrayna ile yakın ilişkiler kurmamız lazım. Biz bundan sonra Rusya'nın egemenliğinden yana olursak, o da bizim bölgede egemen olmamızı sağlar. Bizim Rusya'dan korkmamız biraz tuhaf olur.

TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ EGEMENLİĞİ ARTTI

Doğalgaz boru hattının Türkiye üzerinden geçmiş olması Batı ile Rusya arasındaki gerilim nedeniyle Türkiye'nin pozisyonu güçlü hale gelir mi?

 
Türkiye'nin nüfusunu etkilemesi artar. Şuanda Avrupa'nın kontrol edilmesi enerji yoluyla oluyor. Tüm enerjisini dışardan alıyor. Mesela Amerika öyle değil, Amerika şimdi dışarıya ihracaat yapıyor. Burada. Önemli olan yer Türkiye'dir. Avrupa Türkiye'yi kontrol ederse bölge üzerindeki egemenliği artar.

ALMANYA, TÜRKİYE-İNGİLTERE İTTİFAKINDAN ÇEKİNİYOR

Şuanda Avrupa'da aşırı sağcılar kazandı ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerini bitirmek istiyorlar.

 
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi gerekmez. Neden? Çünkü dikkat edelim buraya Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini istemeyen iki devlet vardır. Almanya diğeri Fransa. İngiltere her zaman bizden yana tavır takınır. Burada şunu söylüyorlar; Türkiye Avrupa Birliği'ne girdiği zaman, İngiltere ile birlikte hareket eder. Avrupa İngiltere'nin kontrolüne girecek demektir. Onun için Türkiye dışarıda olsun biz bununla ittifaklar yapalım, yoksa Avrupa bir İngiliz egemenliği haline gelebilir düşüncesi var.
 
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme ihtimali yok mudur?
 
Hayır ben ilk günden beri söylerim Türkiye Avrupa Birliği'ne giremez.
 
Kendisi de istemez. Avrupa Birliği ile bir arada olması zor. Çünkü dediğimiz gibi iki büyük güç var. İkiye bölünebilirler. Avrupa Birliği bir bütün olmaz.
 
RUSYA-ÇİN İTTİFAK YAPAMAZ
 
Batı'ya karşı Avrasya birliğinden söz ediliyor. Çin, Rusya gibi ülkelerin bir araya gelmesi gibi bir durumu mümkün müdür?

 
Bir defa Çin ile Rusya bir araya gelemez. Çünkü Rusya için esas tehdit Çin'dir. Çin'in toprakları sınırlıdır. Rusya'nın sınırsızdır. Neredeyse bütün bölgeye egemendir. Bu yüzden onların arasında ortaklık olması zordur. Geçmişteki beraberlik de Çin'i Avrupa'nın yanına katmamak içindi. Amerika Çin'den çok rahatsız. Japonya, Avustralya gibi ülkeler ile Çin'i ele geçirmek istiyor, Japonya'yı da tehdit ediyor.

Türkiye'nin pozisyonu bu arada ne olur?
 
Bizim pozisyonumuz dediğim gibi biz kilit noktasıyız. Biz köşe taşıyız. Bizim burada yapacağımız şey Rusya-Amerika ittifakıdır. Yani bir tarafta Amerikalılar otursun, bir tarafta dünya üzerinde bir güç olsun. Türkiye de burada da üçüncü bir güç olsun.

Avrupa Birliği'nin sonu yaklaşıyor mu?
 
Tabi ki böyle devam edemez. Avrupa artık bir güç olmaktan çıkacak. Yeni güçler olacak. Burada oluşacak güçler içerisinde de Türkiye olduğunu düşünüyorum. Türkiye siyasal güç olacak. Avrupa da yavaş yavaş gücünü kaybedecek.
 
2023'te Türkiye dünya ölçeğinde nasıl bir pozisyonda olur?
 
Şuanda mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizi kazanırsak, dünya ülkelerinde önemli ülkelerden birisi olur. Önemli olmanın bir şartı düşünmektir. Düşünmemiz gerekiyor.




Bu haber 1,472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,114 µs