En Sıcak Konular

Burkay: Onlar Kürtlerin, Alevilerin dostu mu?

3 Haziran 2014 08:15 tsi
Burkay: Onlar Kürtlerin, Alevilerin dostu mu? Kürt aydın Kemal Burkay, Kürt sorununu kaşıyanların aslında Kürtlerin yanında olmadığını, bu sorunu kışkırtmaya çalıştıklarını söyledi.

A Haber'de Sevilay Yükselir'in sunduğu %100 Siyaset programına konuk olan Kürt aydın Kemal Burkay, çözüm süreci ve sürecin geldiği noktayı değerlendirdi.

 Sevilay Yükselir'in sorusu üzerine, Kürt sorununun dış güçlerle bağlantısını irdeleyen Burkay, dış güçlerin tabi ki bu tür sorunlardan faydalanmak isteyeceğini, kışkırtabileceğini, yaraların kapanmamasını isteyeceğini belirtti.

 Artık silahların susması gerektiğini söyleyen Kemal Burkay şöyle konuştu:

Yaklaşık bir buçuk yıldır bir çözüm sürecinden söz ediyoruz. Hepimiz buna sevindik. Ama çok fazla iyimser de olamadık. Çünkü Türkiye'nin takıntılarını biliyoruz. Böyle bir sorunu çözmenin kolay olmayacağını da biliyorduk.

Süreç iki aşamadan oluşuyor. Birincisi, PKK silahları bırakıp yurtdışına çıkacaktı. İkincisi ise, sorun çözülecekti, yani Kürt halkının bugüne kadar verilmemiş olan temel haklarını tanımak.

PKK'nın silahları bırakıp sınırdışına çekilmesi konusunda bir itirazım vardı benim. PKK neden silahları yurtiçinde bırakmıyor, sınırdışına götürüyor?

1999-2000 YILLARINDA PKK SİLAH BIRAKACAKTI, O ZAMANKİ HÜKÜMET BUNA YANAŞMADI

Bu durum, 1999-2000 yıllarında da oldu. Yani Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilişinde de oldu. O zaman Öcalan ve PKK silahları bırakmaya hazır olduğunu söylemişti. Nedense o zamanki yönetim bunu tercih etmedi. Yani kanalları açmadı, gerekli adımları atmadı. Bu insanların silahları bırakıp, evlerine dönebilmeleri için gerekenler yapılmadı.

BUNLAR KÜRTLERİN, ALEVİLERİN DOSTU MU?

Gezi olayları ve Aleviler üzerinden çeşitli girişimler olduğunu söyleyen Burkay, "bazıları Kürt meselesini de kaşıyorlar. Yani tekrar çatışma ortamına girse Kürtler, ortalık karışsa, bunlar çok memnun olacaklar, bunu biliyorum.

Bunlar kimler? Kürtlerin dostları mı? Değil tabi ki. Alevilerin dostları mı? Yine değil.

Bunların bir kesimi, geçmişten sürüklenip gelen kontr-gerillacı güçler, son dönemde Ergenekoncu dediğimiz güçler. Militaris güçler bir yönüyle de tabi ki. Bunlar yıllarca ne Kürt sorununu çözdüler, ne Alevi sorununu çözdüler. Böyle bir sorunu da kabul etmediler.

ÖZAL'I DA ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR

Onun için bu kesimler AK Parti'nin ve daha önce de Özal'ın atmak istediği demokratik adımları da engellemeye çalıştılar.

Yapmamız gereken şey, silahları susturmak. Artık çatışma ortamının son bulması gerekiyor. Silahların gölgesinden kurtulsun Kürt siyaseti. Türkiye'de yaklaşık 20 milyon, Ortadoğu'da yaklaşık 40 milyon Kürt var. Artık dünyanın düzeni de değişti. Siyaset merkezli mücadele dönemindeyiz artık. Silahla olmuyor" şeklinde konuştu.

stargazete.com

 

Bu haber 1,035 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs