En Sıcak Konular

Silahların bırakılması yolunda 6 kritik adım

3 Haziran 2014 08:10 tsi
Silahların bırakılması yolunda 6 kritik adım Silahların toprağa gömülmesi için yürütülen çözüm sürecinin yeni yol haritası netleşmeye başladı.

Çözüm sürecinde bir tıkanma olmadığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın üzerinde çalıştıklarını söylediği yol haritasında 6 kritik başlık ön plana çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 19 Mayıs'ta yapılan süreci değerlendirme toplantısında da sürecin ivme kazanması ile olası risklere karşı önlem alınması için demokratik reformların yaşama geçirilmesi kararı verildi.

Pakette yer alacak bazı başlıklar ise şöyle:

* SÜRECE YASAL GÜVENCE: Çözüm süreci yasal statüye kavuşturulacak. Süreci yürüten devlet görevlileri, asker, sivil korumaya alınacak. Bu kişilerin suçlanarak yargılanmalarının önüne geçilecek. Bu yöndeki çalışmayı İçişleri Bakanlığı yürütüyor.

* YEREL YÖNETİMLER ÖZERKLİK ŞARTI: Türkiye, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı üzerindeki çekinceleri kaldıracak. Yerel yönetimlerin yetkileri artırılacak.

* İMRALI'YA SİYASİ HEYET: İmralı'ya aydın, siyasetçi, gazeteci ve STK temsilcilerinden oluşan heyetlerin gitmesine olanak verilecek. Hükümet, İmralı'ya sivil heyetin ziyaretinin olumlu ve olumsuz etkilerine ilişkin farklı kurumlardan görüş istedi.

* DÖNÜŞ FORMÜLÜ HAZIRLANIYOR: Kandil'de suça bulaşmayan gençlerin dönüşünü kolaylaştırmak için yasal düzenleme yapılacak. Etkin pişmanlık dışında formül ortaya konulacak. Terörle Mücadele ve Ceza Kanunu'nda terör örgütünün faaliyetleri nasıl ve nerede başlar, nerede biter konularının yeniden tanımlanması da hedefleniyor. Restorasyon ya da normalleşme olarak ifade edilen aşamaya geçilmesi halinde, bu süreçte dağdan inenlerin topluma entegre olması ile ilgili sosyal projeler de arka arkaya hayata geçirilecek.

* REHABİLİTASYON: Beşinci adımda, silahların bırakılması, terör örgütü üyelerinin yurtdışına çıkarılması ve rehabilatasyon süreci gibi aşamalara geçilecek. Daha önce de gündeme gelen toplumsal mutabakat yasası yeniden masaya yatırılacak. Silahların teslim edilmesi, toprağa gömülmesi öncelikli kriter olacak. Silahlı örgüt üyeliği suç olmaktan çıkmayacak, belli bir süre silahını bırakanlara yeni bir şans verilmesi önerisi gündeme alınacak. Tasarlanan düzenleme genel af niteliğinde olmayacak. TCK 220/6 ile silahlı örgüt üyeliğinin kriterlerini belirleyen 314'üncü maddenin yeniden düzenlenmesi tartışılacak.

* JANDARMA SİVİLLEŞECEK: Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasına ilişkin çalışma hızlandırılıyor. Jandarma sivilleşecek, iç güvenlikle ilgili birimleri köy ve beldelerde görev yapan kır polislerine dönüşecek.

Sabah


 



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs