En Sıcak Konular

Libya'da siyasi gerilim

2 Haziran 2014 18:18 tsi
Libya'da, darbe girişinde bulunan Hafter yanlıları ile"devrimci güçler arasında çatışmalar devam ederken, seçimlere 3 hafta kala siyasi gerilim de tırmanıyor.

Libya'da, yönetime "darbe girişiminde" bulunduğu belirtilen emekli general Halife Hafter yanlıları ile "devrimci güçler" arasında çatışmalar devam ederken, parlamento seçimlerine 3 hafta kala siyasi gerilim de tırmanıyor.
 
Libya geçici meclisi Milli Genel Kongre'nin (MGK), Mart ayında, Başbakan Ali Zeydan hükümetinden güvenoyunu çekerek, geçici olarak bu göreve getirilen Savunma Bakanı Abdullah es-Sini, parlamentodan güven oyu alan Ahmet Maatik'in seçiminde, "şaibe olduğunu" iddia ederek, görevi "Yeni başbakan"a devretmeyi reddediyor. Parlamento seçimlerine yaklaşık 3 haftanın kaldığı ülkede, "Başbakanlık" tartışması, siyasi gerilimi tırmandırdı.
 
Geçici Başbakan Sini'nin, söz konusu iddiaları ve seçimin araştırılması talebi nedeniyle "devir teslim" töreni bilinmeyen bir tarihe ertelendi.
 
 "Ülkede 2 başbakan"
 
Sini'nin Anayasa Mahkemesi, "yeni hükümetle ilgili karar alıncaya kadar" görevi teslim etmeyeceğini açıkladığı ülkede, Maatik'in MGK'dan güvenoyu alıp, yeni kabinenin bakanlarının da yemin etmesinin ardından, şuanda fiilen "2 başbakan" bulunuyor.
 
MGK Başkan Yardımcısı Salih el-Mahzum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sini başbakanlığındaki hükümetin, "güvenliği temin etme konusunda" başarısız olduğunu savunarak, "Sini, ülkede güvenliği sağlayamadı, kamu malının büyük ölçüde zarar görmesine sebep oldu. Görevi bir an önce seçilmiş Başbakan Maatik'e vermesi gerekiyor" dedi.
 
Siyasi gerilimin giderek sokaktaki halka da yansıdığı başkent Trablus'ta, "iki başbakan"ın tarafları arasında çatışmaların yaşanabileceği ifade ediliyor.
 
 "Gasp ve suikastler"
 
Halkın ekseriyetinde silah bulunan ülkede, güvenlik zafiyeti her geçen gün artıyor. Özellikle gasp ve hırsızlığın artış gösterdiği son günlerde, "güven bunalımı" yaşanıyor. Özellikle asker, polis ve basın mensuplarına yönelik suikast girişimleri, bir çok kesimi korkutuyor.
 
Ülkede bulunan yabancıların büyük çoğunluğu gasp olaylarının artması ve kaçırılma riski nedeniyle ülkelerine dönerken, imkanı olan Libyalılar da Bingazi ve Trablus'tan ayrılarak, yurtdışına veya güvenli bölgelere gidiyor.
 
 "Bingazi'de askeri gerilim"
 
Öte yandan emekli general Halife Hafter'in, çeşitli suçlamalarda bulunduğu Bingazi'deki devrimci gruplara karşı, başlattığını duyurduğu "Onur Savaşı"nın ardından kentte, "askeri gerilim" sürüyor. Son aylarda gittikçe artan gerilimin, ülke genelinde "iç savaşa" dönüşmesinden korkuluyor.
 
Tuğgeneral Hafter, çeşitli suçlamalarda bulunduğu Bingazi'deki devrimci gruplara karşı, 15 Mayıs'ta "Onur Savaşı" başlattığını duyurmuş, Milli Genel Kongre ve geçiş hükümeti, bu durumu, "darbe girişimi" olarak tanımlamıştı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır yönetiminin Hafter'i desteklediği yönündeki iddiaların ardından Zintan merkezli milis güçler ve Libya Hava Kuvvetlerindeki bazı birlikle ile devrik lider Muammer Kaddafi yanlıları da Hafter birliklerine katıldıklarını açıklamıştı.
 
Kaddafi rejimine karşı mücadele eden ve merkezi geçiş hükümetine bağlılıklarını bildiren "devrimci güçler" ile Derne merkezli Ensar'uş Şeria milisleri, "darbe yanlısı" güçlerle çatışıyor.
 
Siyasi ve askeri gerilimin sürdüğü ülkede, 25 Haziran'da parlamento seçimlerinin yapılması planlanıyor.

aa


Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,810 µs