En Sıcak Konular

Sayıştay'dan 'Sarraf sansürü' açıklaması

2 Haziran 2014 17:14 tsi
Sayıştay Başkanlığı, basında yer alan 'Sayıştay'ın Sarraf korkusu' başlıklı haberler hakkında açıklama yaptı.

Sayıştay Başkanlığı, kamu bankalarının denetimi sonucu düzenlenen raporların TBMM'ye sunulduğu tarihten itibaren Bankacılık Kanunu'nun ticari sırların saklanmasına ilişkin maddesine istinaden daha önce de olduğu gibi kamuoyuna duyurulmadığını bildirdi.

Sayıştay'tan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, kamu bankaları raporlarının yayımlanmamasına atfen "Sarraf sansürü mü?" ve "Sayıştay'ın Sarraf korkusu" başlıklı haberlere ilişkin, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun "Raporların Kamuoyuna Duyurulması" başlıklı 44. maddesinde; Sayıştay raporlarının TBMM'ye sunulduğu ve ilgili kamu idarelerine verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar hariç kamuoyuna duyurulacağı hüküm altına alındığı ifade edildi.

Bu hükme istinaden 6085 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Sayıştay'ın ürettiği raporların, TBMM'ye sunulduğu veya ilgili kamu idaresine gönderildiği tarihten itibaren 15 gün içinde kurumun internet sayfasında kamuoyuna duyurulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sözü edilen haberlere de konu olan kamu bankalarının denetimi sonucu düzenlenen raporlar, TBMM'ye sunulduğu tarihten itibaren 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun ticari sırların saklanmasına ilişkin 73. maddesi hükümlerine istinaden daha önce de olduğu gibi kamuoyuna duyurulmamaktadır. Bankacılık Kanunu'nun 73. maddesi hükmü, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 44. maddesindeki 'kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar' kapsamında değerlendirildiğinden kamu bankalarının denetimi sonucu düzenlenen raporlar, cari mevzuat hükümleri değişmediği sürece kamuoyuna bundan sonra da duyurulmayacaktır. 6085 sayılı Kanunla Sayıştay ile birleşen Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenen kamu bankalarının denetim raporlarının 2011 yılından önce zaten açıklanmadığı bilgisi, kamuoyunun takdirine saygıyla duyurulur."

Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs