En Sıcak Konular

"Gürcistan'ın Avrupa Yolu Konferansı"

2 Haziran 2014 15:21 tsi
Gürcistan Başbakanı Garibaşvili: ''Bölgesel konularda Rusya ile işbirliği içinde barışçıl çözümlere yapıcı katkı sağlamak istiyoruz''

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Rusya ile işbirliği içinde bölgesel konularda barışçıl çözümlere yapıcı katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Konrad Adenauer Vakfı'nca düzenlenen ''Gürcistan'ın Avrupa Yolu Konferansı''nda konuşan Garibaşvili, Gürcistan'ın Rusya ile gerilimi ortadan kaldırmak için yapıcı adımlar attığını belirtti.

Rusya ile ilişkilerinin normalleştirmek için çalıştıklarını belirterek, bu yönde bazı zorluklar ve provokasyonlara rağmen olumlu gelişmeler yaşandığına işaret eden Garibaşvili, Rusya'nın bazı Gürcistan ürünlerine yavaş yavaş kapılarını açtığını kaydetti.

''Bölgesel konularda Rusya ile işbirliği içinde barışçıl çözümlere yapıcı katkı sağlamak istiyoruz'' diyen Garibaşvili, ülkesinin yapıcı tutum içinde olduğunu ve ilişkileri normalleştirmek istediğini gösterdiğini ifade etti.

Gürcistan'ın dış politikasında Avrupa'ya entegrasyonu seçmesinin kendi bağımsız kararı olduğunu vurgulayan Garibaşvili, bunun komşularına karşı bir tutum olmadığının altını çizdi. ''Bu Gürcistan halkının seçimi'' diyen  Garibaşvili, bunun Rusya'ya yönelik yapıcı politikaya da tezat oluşturmadığını kaydetti.

Ülkesinin ,Avrupa ile entegrasyonunun bölgedeki istikrara hizmet edeceğini ifade eden Garibaşvili, Avrupa ile ortak tarih, kültür ve değerlere sahip olduklarını, Gürcistan'ın Avrupa'nın doğusundaki diğer ülkeler için de bir örnek olabileceğine işaret etti.

Gürcistan ile Avrupa Birliği (AB) arasında ortaklık anlaşmasının 27 Haziran’da imzalanacağına işaret eden Garibaşivili, bu anlaşmanın yapılması için yoğun çalıştıklarını belirtti. Göreve geldikten sonra önemli reformları yaptıklarını savunan Garibaşvili, parlamentonun yetkilerini ve siyasi kurumları güçlendirdiklerini söyledi.

Garibaşvili,  bu süreçte adalet ve yargı sisteminin bağımsız olmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, reformları sürdüreceklerini ifade etti. Ekonomik alanda da birçok adım attıklarını anlatan Garibaşvili, vize eylem planında ilerlemeler sağladıklarını, yakında eylem planının ikinci seviyesini uygulamaya koyacaklarını belirtti.

''Reform hızını ikiye katlamamız lazım'' diyen Garibaşvili, AB ile imzaladıkları ortaklık anlaşmasından ortaya çıkacak fırsatları en iyi şekilde kullanmak istediklerini dile getirdi.

Gürcistan'ın Avrupa ve transatlantik kurumlarda yer almayı amaçladığını ifade eden Garibaşvili, Gürcistan'ın  NATO üyesi olmamasına rağmen Afganistan'da asker bulundurduğuna, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de AB misyonuna destek verdiğine dikkat çekti.

- ''Gürcistan enerji sevkiyatı için önemli bir koridor''

Avrupa ailesinin bir parçası olmak istediklerini ifade eden Garibaşvili, bunun AB’nin çıkarına da olacağını belirtti.

Gürcistan'ın demokratik reformları gerçekleştirmek istediğini belirten Garibaşvili, ''Gürcistan enerji sevkiyatı için önemli bir koridor. Birkaç ay önce doğu Avrupa ülkelerine enerji sevkiyatı projesi konusunda önemli bir anlaşma imzaladık. Böylelikle Gürcistan’da barış ve istikrarın olması, bölgeye barış ve istikrar getirdiği için AB’nin de çıkarına olması lazım'' şeklinde konuştu.

Garibaşvili, Gürcistan’ı demokratik bir ülke yapmak istediklerini, geleceği bu şekilde gördüklerini, buna hazır olduklarını da gösterdiklerini kaydetti.

Abhazya ve Osetya ile ilgili bir soru üzerine de Gürcistan'ın uzlaşmadan yana olduğunu belirten Garibaşvili, Gürcistan'nın  Abhazya ve Osetya'daki kardeşlerine karşı hiçbir zaman şiddet uygulamayacağını, bu konunun uzlaşmayla çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Gürcistan'ın 1990'lı yılların başında bazı hatalar yaptığını kaydeden Garibaşvili, sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve Gürcülerin kendileri ile barış içinde yaşamak istediklerini göstermek için bu konuda söylemlerini değiştirdiğini ifade etti.

AB ile ortaklık anlaşması kapsamında AB ile Gürcistan arasında 1-2 yıl içinde vizelerin kalkabileceğini, Abhazya ve Osetya’da yaşayanların Gürcistan pasaportu ile AB ülkelerine gitme imkanı bulabileceğine işaret eden Garibaşvili, ülkeyi modernleştirmek istediklerini, onların da tüm bu avantajlardan yararlanabileceğini kaydetti.

Garibaşvili, Türkiye, Azerbaycan ve diğer komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek, bu ilişkileri geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs