En Sıcak Konular

Filistin'de yeni hükümet göreve başladı

2 Haziran 2014 14:17 tsi
Filistin'de Hamas ve El Fetih'in anlaşması sonucu oluşturulan uzlaşı hükümeti Ramallah'ta Mahmud Abbas'ın önünde yemin ederek göreve başladı

Filistin'de Hamas ve El Fetih'in anlaşması sonucu oluşturulan uzlaşı hükümeti Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın önünde yemin ederek göreve başladı.

Hamas'tan bir üst düzey yetkili, kabinenin şekillenmesi konusundaki görüş ayrılıklarının bugün giderildiğini ve uzlaşı hükümetinin bugün yemin etmeye başladığını duyurdu.

Hamas daha önce, Abbas'ın Esirler Bakanlığını kaldırıp, yerine kabinenin kontrolü dışında bağımsız bir komisyon kurdurma kararı almasının ardından bu şekilde kurulacak bir hükümeti desteklemeyeceklerini duyurmuştu.

Ancak bugün, Hamas yetkilisi Salah el Berdevel, bakanlığın Başbakan Rami el Hamdallah'a verilmesi üzerinde anlaşma sağlandığını ve Hamas'la Fetih arasındaki anlaşmazlığın çözüme kavuşturulduğunu duyurdu.

Filistin Esirler Bakanlığının görev alanında olan esirler, İsrail tarafından mahkum tutulan Filistinlilerden oluşuyor. Filistin esirlerin özgürlükleri için mücadele eden kişiler olduğunu söylerken, İsrail onların 'terörist' olduğunu iddia ediyor.

İsrail, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği'ni (AB) Filistin'de Hamas'ın desteklediği bir hükümetin kurulmasına karşı uyardı. Hamas İsrail'in bölgede işgalci olduğunu belirtiyor ve Filistin'deki varlığını kabul etmiyor. 1967 yılından bu yana Filistin topraklarının büyük bölümünü işgal altında tutan İsrail birçok Filistinliyi haksız şekilde tutuklu bulunduruyor. İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirler özgürlükleri için aylardır açlık grevi yapıyor.


MAHMUD ABBAS YEMİN ETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yeni kurulan uzlaşı hükümetinin yemin töreninde yemin etti. Kabineyle ilgili anlaşmazlık son anda çözüldü. 17 bakandan oluşan kabinedeki bakanlardan 5'i Gazze'den olacak. Başlarında ise, Başbakan Rami Hamdallah olacak.

Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü geçtiğimiz Nisan ayının 23'ünde, Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih'le uzlaşmış ve bir milli mutabakat metni imzalamışlardı.

sürecek...



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,135 µs