En Sıcak Konular

Piyasaların gözü Başçı'nın sunumunda!

2 Haziran 2014 14:16 tsi
Bakanlar Kurulu Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantını ana gündem maddesi ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yapacağı sunum.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün Bakanlar Kurulu’na yıllık ilk olağan sunumunu yapıyor.

Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası'nın hedef alan açıklamalarının ardından, Başçı ilk kez Erdoğan'la aynı ortamda olacak. Saat 13.00'da başlayan toplantıyı piyasalar da yakından takip ediyor.

Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yılda iki kez gerçekleştirdiği sunumun ilkinin bugün gerçekleşiyor. Erdem Başçı'nın gerçekleştireceği sunumun önemi Başbakan Erdoğan'ın Almanya gezisi sonrası açtığı faiz tartışmalarına denk gelmesiyle daha da arttı.

Hafta sonu da mesai yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz eleştirilerine vereceği yanıtlar piyasaların da yönünü belirleyecek. Kulis bilgilerine göre, Başçı, enflasyonu kontrol altına alarak, gelecek yıl yüzde 5 seviyesine indirmek için elindeki bütün araçları kullanacağı mesajı verecek.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan "Türkiye’de faizden dolayı yatırımlar çöktüğü zaman vatandaş bunun hesabını Merkez Bankası'na sormaz, bize sorar. Düşüncelerimiz çok açık, nettir. Bu faiz oranı yüksektir" demişti.

MERKEZ'İN İKİNCİ SINAVI 24 HAZİRAN'DA

Merkez Bankası ikinci kritik sınavını da 24 Haziran'da toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında verecek. Başçı, hükümetin yeterli faiz indirimi yapılmadığı eleştirilerine yanıt verirken, Merkez'in bu yıla ilişkin para ve kur politikasına ilişkin ayrıntılı bir sunum yapacak.

YASAYA İNCE AYAR

Ekonomi kurmayları, 2000 yılından önce hazırlanan Merkez Bankası yasasında değişikliğe gidilebileceğini söylüyor. Amerika'da olduğu gibi fiyat istikrarı kadar istihdam hedefinin de dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nda Kalkınma ve Ekonomi bakanlıkları ile Hazine uzmanlarının da içinde yer aldığı bir PPK modelinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

PPK'DA FAİZ ÇATLAĞI

PPK'daki faiz çatlağının perde arkasında paralel yapının etkisi olduğunu SABAH gündeme getirdi. İddiaya göre Para Politikası Kurulu'nda iki üye paralel devlet yapılanmasına yakın isimlerden oluşuyor. Sosyal medyada Merkez Bankası'nda bazı üst düzey görevlilerin paralel yapıya hizmet ettiği iddiaları gündeme gelirken, PPK'da da istifalar konuşulmaya başlandı.

MERKEZ'İN 2014 YOL HARİTASI

Merkez Bankası, döviz kuru artışına karşı piyasaları rahatlatacak yedek planını hazırladı. Merkez Bankası'nın B Planı'na göre yurtiçi ve yurtdışındaki risklerin Türkiye ekonomisine etkisi en aza indirilecek.

Bu yıla ilişkin yol haritası şöyle:
-Rezerv opsiyon katsayıları kademeli olarak artacak, zorunlu karşılıklar sadeleştirilecek.
-Kısa vadeli faizlerde oynaklık sıfıra yakın indirilecek.
-Düzenli döviz satım ihalelerine ihtiyaç duyuldukça devam edilecek.
-Kredi büyümesinin tüketiciden ticariye yönlenmesine katkı sağlanacak.
-Fonlama vadesi kısa tutulacak.
-Aracılık maliyetleri azaltılacak.

3 BÜYÜK VİRAJ

Piyasalar yeni haftaya başlarken hafta başında üç kritik viraj önümüzdeki günlerin seyrini belirleyecek gibi gözüküyor. İlk viraj Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın bugün Bakanlar Kurulu'nda yapacağı sunum. Piyasalar sunumdan sonra özellikle hükümet tarafından gelecek açıklamalarda eleştri dozunun düşmesini bekliyor.

YARIN PİYASALARIN GÖZÜ BURADA

Öte yandan piyasalar için ikinci viraj da yarın açıklanacak Mayıs ayı enflasyonu olacak. Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 10'u geçerek çift haneyi aşabileceği konuşuluyor.

Üçüncü krtitik viraj ise Avrupa Merkez Bankası kararları olacak. Yarın Avrupa Merkez Bankası'ndan tahvil alımına yönelik olumlu bir karar çıkması durumunda Türkiye'de faiz indirme sürecinin hız kazanabileceği konuşuluyor.

Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs