iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İngiltere, AB'yi terk mi edecekmiş!?

2 Haziran 2014 09:44 tsi
İngiltere, AB'yi terk mi edecekmiş!? İngiltere, AB’ye rest çekti ve 'sizi terk ederim' dedi. Bu lokma hem Londra’nın hem AB’nin yiyebileceğinden daha büyük duruyor ama eğer olursa... iyibilgi Ankara

Olay şu şekilde cereyan etti: Almanya'nın haftalık haber dergisi 'Spiegel'in haberine göre, İngiltere Başbakanı David Cameron, eski Euro Bölgesi Başkanı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Lüksemburglu politikacı Jean-Claude Juncker'in AB Komisyonu Başkanı seçilmesi halinde İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkacağı tehdidinde bulundu.

Aslında bu meydan okuma (!), AB’den çok Almanya’yı cepheye koyar gibi görünüyor. Bir süredir hem ekonomik hem politik açıdan savrulan, nihayet Ukrayna krizinin beri de dengesini bulmakta zorlanan AB içinde kriz var. Almanya, İngiltere ve Fransa üçlüsü de bu dengeler içinde yerlerini bulmaya çalışıyorlar.

İşin ilginç tarafı-iddiaya göre-Başbakan Cameron'ın geçen salı günü Brüksel'deki AB zirvesinde gündeme getirdiği tehdidin ardından Berlin’in Juncker kararını düşündüğü ve işi daha da çıkmaza sürükleyecek ani bir oylama yapılmasını engellemeye çalıştığı iddiaları. Öte yandan Angela Merkel’in Juncker’i desteklemeye başladığı haberleri de geliyor. Almanya, Avrupa Parlamentosu’nda en çok oyu alan grubun liderinin Komisyon Başkanı olması gerektiğini savunuyor. Yani bir güç mücadelesi söz konusu!

Asıl mesele!..

AB iç siyasi denklemleri karışık ama ortada bir başka soru var. İngiltere gibi bir ülke AB’yi terk ederse ne olur? İngiltere AB’yi terk edebilir mi? AB her şeyden önce bir ekonomik topluluk. Yani “para” konuşur. AB, İngiltere’nin en büyük ihracat pazarı. Hakim pay o kadar yüksek ki, “tek pazarı” diyenler dahi mevcut.

İthalat meselesi de önemli. İngiltere’nin AB’den aldığı ürünler zevk olsun diye alınan ürünler de değil. Londra’nın ihtiyaç duyduğu ürünler de var içlerinde. Yeni AB-İngiltere ilişkilerinde kimin kime ihtiyaç duyduğu konusu karışık.

İngiltere’nin rahatsız olduğu konulardan biri de göç meselesi. AB’den kopmak, bu göç meselesini de biraz kontrol altına almak demek. Zira göç konusu, İngiliz iç siyasetini de etkiliyor. Keza, İngiltere siyasi konularda da AB ile her zaman aynı düşünmüyor. Londra’nın politik duruşu ile AB siyasetleri her zaman uyuşmuyor. İdeolojik farklar da ortaya çıkabiliyor.

Esasen, İngilizler AB’nin nasıl ikame edileceğini de konuşuyorlar. Böylesi bir durumda ABD, Hindistan ve Çin’in ekonomik açıdan majestelerinin hükümetini destekleyebileceğini düşünüyorlar.

Kuşkusuz İngiltere’nin AB’den ayrılma gibi bir karar alması ihtimali ne kadar kuvvetli tartışılır ama böyle bir kararın AB’nin siyasi prestijini yaralayacağı açık.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,043 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs