En Sıcak Konular

Bayram değil seyran değil, Sarkozy bizi niye öptü?

28 Ağustos 2007 13:09 tsi
Bayram değil seyran değil, Sarkozy bizi niye öptü? Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugüne kadar Türkiye'nin AB'de yer almasına karşı olduğunu söylüyordu. Sarkozy yaptığı son açıklamayla yan çizerek, Türkiye'nin ortaklığı için olumlu olduğunu açıkladı. Peki bu değişimin arkasında neler var?

Erdal Şafak'ın yazısından...

Sarkozy'nin gerçekleri görmesi veya kabullenmesi birçok nedene bağlanabilir:
- Son dönemde Türkiye'nin açtığı ihalelerden, özellikle silah alımlarından Fransız şirketlerinin sistemli olarak dışlanmasından rahatsız olan iş çevrelerinin baskısı gibi.
- AB Komisyonu ile başta dönem başkanı Portekiz olmak üzere çok sayıda üyenin (İngiltere'den Finlandiya'ya, İspanya'dan İtalya'ya, Orta Avrupa ülkelerinden Yunanistan'a kadar) Fransa'nın yeni liderinin Türkiye politikalarından duydukları rahatsızlığın, AB'nin yapısal reform sürecini olumsuz etkilemesinden çekinmesi gibi.
- Hatta ay başında ABD'de, Winnipesaukee gölü kıyısındaki Wolfeboro kasabasında yaptığı iki haftalık lüks tatil (44 bin avroya mal oldu, faturayı iki zengin dostu, Tiffany mücevherlerinin sahibi Agnes Cromback ile bankacı Roberto Agostinelli ödedi) sırasında, Teksas'taki çiftliğinde görüştüğü Başkan Bush'un telkinlerinden etkilenmesi gibi.
Bu üçüncü olasılığın izleri Sarkozy'nin özenle hazırlanmış konuşmasının başka paragraflarında da görülüyor. Örneğin, dünyanın 21'inci yüzyılda göğüslemek zorunda olduğu üç "Meydan okuma"yı sayarken, ilk sıraya "İslam ile Batı arasında çatışmayı önleme"yi koydu. Bunun da ancak "Açık, hoşgörülü ve çeşitliliği zenginlik kabul eden bir İslam" için Müslüman ülkelerde ılımlı ve modernite yanlısı güçlerin desteklenmesiyle sağlanabileceğini vurguladı. Tipik Bush yönetimi vizyonu.
Sarkozy kendi çizgisi ve politikaları doğrultusunda yapabileceğinin azamisini yaptı. Bir olumlu gelişme daha var: Almanya'nın itici gücüyle AB bölgesi ekonomileri yeniden büyüme sürecine girdi-giriyor. Bu da halkların gelecek kaygılarının, dolayısıyla Türkiye korkularının dozunun giderek düşmesi demek.

Şimdi sıra Türkiye'de.
Tamam; bugün 11'inci Cumhurbaşkanı, haftaya da 60'ıncı Hükümet şerefine havai fişekler ateşlensin. Ama hemen ardından da 2 yıldır istasyonda bekletilen reform treninin ateşçisi işbaşı yapsın...

Sabah



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,479 µs