En Sıcak Konular

AKP modeli nedir: Ak Parti modeliyle iktidar maratonu

28 Ağustos 2007 12:33 tsi
AKP modeli nedir: Ak Parti modeliyle iktidar maratonu Seçimleri yüzde 47 ile kazanan AK Parti, Ortadoğu ülkelerine de model oldu. Fas’ın amblemi ‘gaz lambası’ olan AK Parti’si de açık ara iktidara koşmaya başlayınca, Serdar Turgutkalemine sarıldı:

Buket KARA 'nın haberi

Türkiye’deki genel seçimleri yüzde 47’lik oy oranı ile kazanan AK Parti, bölge ülkelerine model oldu. Fas’ın parti ambleminde ‘gaz lambası’ logosu bulunan AKP’si de yüzde 47 ile 7 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde iktidara koşuyor

Fas’ta, Başbakan Erdoğan’ı kendine örnek aldığını söyleyen ve parti adını bile birebir kopyalayan İslami kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ‘Takım elbiseli İslamcı’ olarak adlandırılan lideri Saadettin Osmani’nin, 7 Eylül’deki seçimlerde tek başına iktidara gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2002 seçimlerinde, Adalet ve Kalkınma Partisi genel seçimlerde üçüncü parti olmuş ve 325 sandalyeli parlamentoya sadece 42 üye sokabilmişti. Bu seçimden 1’inci parti olarak çıkan Sosyalist Birlik Partisi 50 sandalye, 2’nci parti olan İstiklal Ulusal Partisi ise 48 sandalyeye sahip olmuştu. Önümüzdeki hafta ülkedeki 15.5 milyon seçmen sandık başına giderek ülkenin siyasi kaderini belirleyecek. Seçimde 30’u aşkın parti yarışacak.

2002 yılına kadar şeriatçı söylemleri ile dikkat çeken parti, son yıllarda büyük bir atağa geçerek hem söylemlerini yumuşattı hem de seçim kampanyalarını genişletti.

GIDA DAĞITTILAR

Parti gönüllüleri, ülkedeki fakir kesime gıda yardımları yaparken, bir yandan da broşürler dağıtıyor. Fas’taki laik partilerin ve Kral Muhammed’in kuşkuyla baktığı parti ABD destekli olmakla eleştiriliyor. Ülkeye şeriat getirmeyeceklerini ve hedeflerinin AB’ye girmek olduğunu söyleyen parti lideri Osmani, ülkenin dört bir yanında dev mitingler düzenliyor. AKP, şeriat söylemlerini yumuşatınca her kesimden seçmeni yanına çekmeyi başarmıştı. Ancak laik partilere göre, AKP’liler, ılımlı kimliğe bürünmüş şeriatçılar.

MODELİ ERDOĞAN

Türkiye'deki AKP’nin İslami referansları olan bir partinin politikaya gireceğinin ve olağanüstü bir sonuç elde edebileceğinin kanıtı olduğunu belirten AKP Lideri Osmani, “Onlarla çok iyi ilişkiler içindeyiz ve görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ancak biz onlardan daha İslamcıyız ve biz laik bir ülke değiliz” demişti. Osmani, Le Monde gazetesine verdiği demeçte, “Ne Suudi rejimi, ne de Mısır’ın Müslüman Kardeşleri, kendime, Türkiye’deki AKP’yi ve Erdoğan’ı örnek aldım” demişti.

Vaatleri AKP ile benziyor

Amacımız ülkemizi AB’ye üye yapmak

İslamcı bir parti değiliz

Şeriat kurmak gibi bir niyetimiz yok

Kadınların ellerinden haklarını almayacağız

Gizli ajandamız yok

Hıristiyan Demokratlar’a benziyoruz. Herkese eşitlik sağlayacağız


2002’de el kesmekten bahsediyorlardı

İLK demokratik seçimin yapıldığı 2002’de partinin liderliğini yapan Abdelilah Benkiran, ülkeye şeriat yasalarını getireceğini belirterek, “Cezayir’deki gibi değil, yumuşak bir geçiş istiyoruz. Yavaş ve dikkatli adımlar atmalıyız. Tekneyi batıracak kadar sallamayalım” demişti. Parti yöneticileri de, seçimi kazanmaları halinde, uzun vadede şeriat yasalarını yaymaya çalışacaklarını ve soyguncuların ellerini kesmek dahil şeriat yasalarını uygulamaya sokmak istediklerini söylemişlerdi. ABD’deki Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla tanınan Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü, 2006’da yaptığı kamuoyu yoklamalarına göre Fas AKP’sinin oy oranının yüzde 47 olduğunu açıkladı. Fas’taki gazeteler, “İslami tehdit” başlığını atarken bundan ABD’yi sorumlu tuttular.

Serdar Turgut, bazı ülkelerde model olarak alınmaya başlanan AK Partiyi yorumladı...

Nasıl bir model bu?

AKP var olan sistemlere alternatif getirebilmiş tek modern siyasi akımdır ve bu yönüyle model olmaktadır. Tabii ki bu modele karşı tepki de olacaktır. Ancak anlamaya çalışmadan tepki koymak sadece yanlışa götürür bizleri. Birbirimizi anlamaya çalışırsak eğer çok daha aklı başında bir model ortaya çıkarabiliriz. Yıllardır ‘Türkiye bir model olacak’ diyorduk ya; sonunda bu gerçekleşmeye başladı galiba...

AKP kurulduğu günden bu yana hem Türkiye’de hem de dünyada yoğun bir şekilde tartışılıyor.

İnsanlar AKP’yi tam olarak anlamakta zorlanıyor. Bu da doğal... Çünkü AKP varolan sisteme yönelik çok ciddi ve anlamlı bir alternatif sunuyor. Üstelik de bu yıkıcı bir alternatif değil. Yapıcı bir alternatif ortaya konuluyor. Bu da partiyi ve iktidarı anlamayı daha da zorlaştırıyor. Çünkü insanlar alıştıkları sisteme yönelik bir fikri, alıştıkları düşünce sistemi dışında kalan bir düşünme yapısını anlamakta hayli zorlanıyor.

Bugün Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi, anlama gayretinin daha da hızlandırılması gereğine tekrar işaret ediyor. Çünkü gözümüzün önünde önemli bir değişim yaşanıyor.

Çok sayıda insan olup biteni destekliyor ama ne olduğunu anlamadan destekliyor. Aynı şekilde birçok insan da olan bitene karşı ama onlar da tam olarak neden karşı olduklarını bilmiyor.

Her tarafta, kafalarda yaratılmış Türkiyeler var. Herkes kendi kafasındaki Türkiye’ye göre tavrını belirliyor.

Bir kesim son seçimden sonra Türkiye’nin İranlaşmaya başlayacağını düşünüyor. Abdullah Gül’ün seçimi ile de bunun hızlanacağından korkuyor. Tahmin edilenden daha fazla sayıda insanı etkileyen bir korku bu. Daha çok da kadınlar sergiliyor bu korkuyu. Çünkü onlar böyle bir ortamdan etkileneceklerini düşünüyor.

Bazı kadınlar için türban özgürlüğün, bazıları için de bu, kadının bağımlılığının simgesi.

Bu tartışmanın sonu gelecek gibi gözükmüyor da...

AKP’ye destek vermeyen insanlar, Türkiye’nin İranlaşacağı görüşünü savunurken İran’da ise sistemin partileri ve liderleri, AKP kavramına karşı hayli tepkili.

Çünkü AKP’lileşme eğilimini bazı partilerde görüyor ve ürküyor, bunu kendi sistemlerine bir tehdit olarak algılıyorlar.

AKP’ye destek veren insanlar Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasını Çankaya’ya ‘Dindar bir cumhurbaşkanı’ seçilmesi olarak yorumluyor.

Bunda haklılar da... Çünkü Abdullah Gül gerçekten dindar bir insan ama onu tanımlayan tek özellik de bu değil....

Hem İran’da hem Fas’ta geleceğin AKP gibi partilerde olduğunu gören akımların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi yeni cumhurbaşkanımızın dindar olmanın yanı sıra sahibi olduğunu tahmin ettiğimiz o özellikleridir.

AKP var olan sistemlere alternatif getirebilmiş tek modern siyasi akımdır ve bu yönüyle model olmaktadır. Tabii ki bu modele karşı tepki de olacaktır. Ancak anlamaya çalışmadan tepki koymak sadece yanlışa götürür bizleri. Birbirimizi anlamaya çalışırsak eğer çok daha aklı başında bir model ortaya çıkarabiliriz.

Eğitim sisteminden Atatürk ilkelerinin çıkarılması girişimini tam anlamaya çalışmadan, gerekçelerini anlamadan sadece başlığa bakarak tepki vermek doğru olmaz. Çünkü o tepkiler, bizlerin yıllardır alıştığımız bir tavırdır nerdeyse. İçgüdüsel hale gelmiş genlerimize yazdırılmış olan bir tepkidir.

Sonuç olarak; AKP tek yönlü tepkilerle ve tavırlarla tanımlanamayacak bir olgudur ve kendi içinde çelişkiler de taşımaktadır. Ama geleceğin bu olguda olduğunu görenler hem Türkiye’de hem de dünyada güçlenmektedir.

Yıllardır ‘Türkiye bir model olacak’ diyorduk ya; sonunda bu gerçekleşmeye başladı galiba...

Serdar TURGUT

Akşam



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,831 µs