En Sıcak Konular

Sarkozy yeni ayak oyunları peşinde

28 Ağustos 2007 10:30 tsi
Sarkozy yeni ayak oyunları peşinde Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, dün görevinin ilk önemli dış politika konuşmasında Türkiye’ye şu mesajı verdi: "Tam üyelik yolunda müzakere başlıklarına karşı çıkmayacağız. Ama imtiyazlı ortaklığa da hazır olun!"

Müzakereye itirazı yok   

Ama şartı var: İkili vizyon Sarkozy, "Türkiye ile çalışmalar, ilişkilerin geleceğine göre hem tam üyelik hem de gerektiğinde tam üyeliğe gitmeyen çok sıkı bir işbirliğine götürecek iki vizyona uyumlu olmalıdır" dedi.

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Paris, Türkiye-AB müzakerelerini engellemeyecek" dedi. Her yıl ağustos ayı sonunda, Elysee Sarayı’nda Fransa’nın dünyanın çeşitli ülkelerinde görev yapan büyükelçilerini bir araya getiren toplantıda Sarkozy, Fransa’nın dış politikasının ana çizgilerini açıkladı. Bu toplantıda belirlenen genel siyasi direktifler, çeşitli ülkelerde görevli büyükelçilere yapacakları çalışmalarda yol gösterici olacak. Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında, imtiyazlı ortaklık tezini savunan ve kesin bir dille Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı olduğunu, buna karşın kurulacak bir Akdeniz birliğinde yer alması gerektiğini savunan Sarkozy, söylemini biraz olsun yumuşattı.

Sarkozy, "Fransa, birliğimizin geleceği açısından AB ile Türkiye arasında tam üyelik yolunda açılabilecek müzakere başlıklarına karşı çıkmayacak ama, bu çalışmalar, ilişkilerin geleceğine göre hem tam üyelik hem de gerektiğinde tam üyeliğe gitmeyen çok sıkı bir işbirliğine götürecek iki vizyona uyumlu olmalıdır" diyerek, dolaylı olarak şart koymuş oldu. Sarkozy, şunları söyledi:

"Umarım, bir gün AB’nin Türkiye ile imtiyazlı ortaklığı önerisi herkesçe kabul görür. Ben diyorum ki, Türkiye ile AB arasında müzakereye açılması gereken 35 başlık var. Bunların 30’u ortaklık için geçerlidir. Ancak 5 tanesi tam üyelik için uygun değildir. Ben Türk Başbakanı’na, gelin şimdilik ortaklık için uygun olan 30 müzakere başlığıyla uğraşalım, ondan sonrasına bakarız diyorum. Ancak, müzakerelerin devamı aynı zamanda Avrupa’nın geleceği, sınırları ve vereceği mesajla bağlantılı olmalıdır."

Irak’tan çekilme takvimi istedi

CUMHURBAŞKANI Nicolas Sarkozy, ülkesinin AB içinde ve uluslararası arenada, İran- Irak gibi konularda daha etkin bir rol oynamayı arzu ettiğini vurguladı. "Birlikte yeni bir Avrupa güvenlik stratejisi çalışması yapmamız gerekir" diyen Sarkozy, yabancı ülke askerlerinin Irak’tan çekilmesine dair açık ve net bir takvim belirlemeleri gerektiğini belirtti.

Nükleer İran kabul edilemez

Sarkozy, nükleer silaha sahip bir İran’ın da kabul edilemez olduğunu belirterek, "Tahran’ın kontrol edilmesi konusunda diplomatik çabalar ’bir İran bombasına veya İran’ın bombalanmasına’ tek alternatif" diye konuştu. 

Hürriyet



Bu haber 236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,303 µs