En Sıcak Konular

Başörtülü kadın cipe biner mi?

28 Ağustos 2007 09:32 tsi
Başörtülü kadın cipe biner mi? Cip direksiyonundaki başörtülülerin kendisini rahatsız ettiğini söyleyen ve “Müslü-manın cipin tepesinde dolaşmaya hakkı yok” diyen Prof. Ümit Meriç’in sözleri tartışma yarattı.

TÜLAY ŞUBATLI'nın haberi

Ünlü düşünür Cemil Meriç’in kızı Prof.Dr. Ümit Meriç’in VATAN’a yaptığı açıklamalar, muhafazakar kesimde özellikle son yıllarda çokça tartışılan bir konuyu yeniden gündeme getirdi.

Mine Şenocaklı’nın yaptığı söyleşide Prof.Dr. Meriç, MÜSİAD’in bir toplantısındaki anekdotu anlattı. Cip direksiyonundaki başörtülü hanımların kendisini çok rahatsız ettiğini belirten Prof.Meriç, ” Bir Müslüman’ın bu kadar aç insanın olduğu, kadınların bir ay öğne oyası yapıp 60 milyon kazandığı bir ülkede bilmem kaç milyarlık cipin tepesinde dolaşmaya hakkı yok “ dedi. Prof. Meriç, bu sözlerinin ardından zengin bir işadamının karısının cipini satarak yoksulların bakkallardaki borçlarını ödediğini söyledi.

Cipini satanın elini öperim

Prof.Dr. Meriç’in sözlerine İçkale Şirketler Topluluğu Onursal Başkanı Nadire İçkale tepki gösterdi. Şimdiye kadar bir kez hacca, dört kez ise umreye giden İçkale

”İnsanlar diğer Müslüman kardeşlerinin eksiklerinden haberdar olmalı. İnsan zekatını verdikten sonra da cipe de biner mersedese de biner. Eger malının, her türlü lüksünün zekatını veriyorsa lüks bir hayat yaşayabilir.

Çalıp çırpmadıktan sonra yanındaki işçinin hakkını yemedikten sonra bence cipe binmek en doğal hakkıdır. Cipini satıp yoksula yardım eden kadının elini öperim. Helal olsun. O lüksten vazgeçip yoksullara yardım ettiyse Allah ondan razı olsun. Müslüman kardeşimiz aç yatarken biz zaten yatamayız. Allah komşunu doyur sonra hacca gidebilirsin diyor

İş için biniyorum

Adını hatırlamasa da kendisi de 4x4 bir cipe binen İçkale, Müslüman cipe binmemeli eleştirisine katılmıyor.

“Ben cipime de biniyorum yerli arabaya da. Hangi arabaya bindiğinin önemi yoktur ancak iş hayatının içinde tedbirli davranmak açısından cipi tercih ediyorum. Şahsıma ait değil hepsi şirketin araçları. Zekatımı veririm, en güzel arabaya da binerim. Cipi iş dünyasının gereklerini yerine getirmek için kullanıyoruz. Yurtdışından misafirlerimiz geldiğinde ciple karşılıyoruz. Çünkü ilk intiba çok önemli. Yapacağımız anlaşmalar ülkemize getireceğiz dövizin başlangıcı oluyor. Ayrıca insan sevdiklerinin güvenli araçta olmasını istediği için de cip kullanmak istiyor.

ALİ BULAÇ

Köyde kullan, şehirdeki sonradan görmelik

“Prof.Meriç benim hocam. O beni mezun etti. Onun görüşlerine katılıyorum. Ben de yıllardan beri aynı şeyi yazıyorum. Türkiye’de bu kadar yoksul varken ciple gezilmesi yakışmaz. Bu sonradan görmeliktir. Bu cipler arazi arabasıydır. Çok ayıptır. Köyde kırsal kesimde kullanabilirsin ama şehirde kullanmak gösterişi ifade ediyor.”

PROF. DR. SAİM YEPREM

Kişinin şahsi tercihidir saygı duymak gerekir

İdeal, duygusul ve sosyal kaygıları ön planda tutan doğru bir açıklama. Hz.Peygamberimiz de “Komşusu açken karnını doyuran bizden değildir” diyor. Ülkenin bir tarafında peşianlık söz konusuyken bir yanda israf içinde yaşayanların olması ahlaki değerler itibarıyla yeriliyor. Benim şahsi düşüncem cip lükstür.

Ama o kişinin şahsi tercidir ona da saygı duymak gerekiyor. Çoluğunu çocuğunu, akrabalarını aç bırakmadan bu hevesini tatmin ediyorsa onu çok fazla ayıplamak doğru değil. Hacca ve umreye gitmek de bir defadır ama öyle kişiler var ki birer kere gittiği halde ceplerindeki parayı surekli umreye hacca giderek harcıyor. Onun yerine bir hastane yaptırmak, bir öğrenciye burs vermek çok daha önemlidir. Buna rağmen bazıları nafile ibadeti yeğliyor. Çok parası olan bir kişi lüks araba alabilir. Arabayı alırken başkasının hakkını yemediyse mahsurlu değil.

Satışlar arttı

Prof. Ümit Meriç’e göre gerçek Müslümanlık böyle olmalıydı ama rakamlar bunun tam aksini yani muhafazakar kesimin cipe olan merakının arttığını işaret ediyor. Fiyatları 40 bin ile 330 bin YTL arasında değişen ciplerin satışı, otomobil pazarındaki daralmaya rağmen sürekli artış gösteriyor. Öyle ki Ocak-Temmuz döneminde 4x4 satışları yüzde 6 oranında artarak 12 bin 104 adet olarak gerçekleşti.

Vatan



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,854 µs