En Sıcak Konular

AKP: Konuşulan Anayasa Paketi bizim değil!

27 Ağustos 2007 22:55 tsi
AKP: Konuşulan Anayasa Paketi bizim değil! AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, AK Parti’nin siyasi iradesinin yeni anayasa taslağına henüz yansımadığını belirterek, “Kamuoyuna yansıyan taslak bize ait değil” dedi. Fırat, üniversitelerde türban yasağının kaldırılacağı haberler

AK Parti kurmayları, Prof. Ergun Özbudun öncülüğündeki yeni anayasa taslağını görüşmeye başladı. AK Parti heyetine başkanlık eden Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa değişikliğine ilişkin kamuoyuna yansıyan şu andaki taslağın kendilerine ait olmadığını belirterek, “Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ait bir taslak olabilmesi için siyasi irademizin buna yansımış olması lazım” dedi. Medyada tartışılan birçok konunun da anayasa taslağında bu biçimde olmadığını belirten Fırat, çalışmaları kısa sürede tamamlayıp kamuoyunun görüşüne sunacaklarını belirtirken, medyada

Fırat, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliği çalışmaları hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Fırat, bir bilim kurulu tarafından hazırlanmış Anayasa taslağının, AK Parti’de kendi başkanlığındaki Burhan Kuzu, Zafer Üskül, Cemil Çiçek, Nimet Çubukçu, Hayati Yazıcı, Ayşenur Bahçekapı, Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ, Ahmet İyimaya ve Ertuğrul Günay’dan oluşan heyete 2 gün önce sunulduğunu belirtti.

KAMUOYUNUN GÖRÜŞÜNE SUNULACAK

Konuyla ilgili bugün bir toplantı yaptıklarını ifade eden Fırat, önümüzdeki Perşembe gününden itibaren 11 kişilik heyetin taslağı madde madde görüşeceğini, daha sonra taslağı hazırlayan bilim adamlarıyla bir araya geleceklerini anlattı.

Ortaya çıkacak taslağın da bastırılarak tüm sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere, ilgili bütün birimlere ve basına gönderileceğini ifade eden Fırat, “Ondan sonraki süreç içerisinde Türkiye’deki her vatandaşın, her kuruluşun katkılarını bekleyeceğiz. Yapılacak değerlendirmeler ve sempozyumların ardından, katkılardan sonra bir kez daha iki komisyon bir araya gelecek son şeklini verip bir Anayasa teklifi olarak TBMM’ye sunulacak ve TBMM’deki prosedür işlemeye başlayacaktır” dedi.

AK Parti komisyonu çalışmalarını Eylül ayı sonuna kadar tamamlayacak, sonraki 3 ayda ise kamuoyunda tartışılacak. Yeni yılda da anayasa değişiklik teklifi olarak Meclis’e sunulması planlanıyor. AK Parti’li Fırat, yeni anayasa için Meclis’te her siyasi partinin temsil edildiği uyum komisyonunu toplamayacaklarını söyledi. AK parti düzenlemeyi referanduma götürmeyi amaçlıyor.

Alınan bilgiye göre; komisyonun üzerinde çalıştığı ilk taslakta, TBMM Başkanı ve Genelkurmay başkanının Yüce Divan’da yargılanmasının önü açılıyor. Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay Genel Kurulu üyeleri arasından seçilecek 10 kişiden oluşacak; başkanlığını Yargıtay başkanı yapacak ve kararları temyize açık olacak.

İLK SİVİL ANAYASA OLACAK

Anayasa’nın halkoyuna sunulmasının temel prensipleri olacağını belirten Fırat, “Çünkü Anayasa vatandaşla devlet arasında hak ve özgürlükleri belirleyen temel hukuk kuralı ise bunun vatandaşlar tarafından tescil, kabul edilmesi esas olacaktır. Böylelikle Türkiye ilk kez sivil bir Anayasaya kavuşmuş olacaktır” diye konuştu.

Kamuoyuna yansıyan Anayasa değişikliğine ilişkin şu andaki taslağın kendilerine ait olmadığını kaydeden Fırat, “TOBB, TÜSİAD’ın yaptığı, birçok sivil toplum kuruluşunun yapmış olduğu gibi o arkadaşları bağlayan bir taslak. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ait bir taslak olabilmesi için siyasi irademizin buna yansımış olması lazım” dedi.

Bu nedenle şu andaki Anayasa değişikliğine ilişkin taslağın detaylarına girme gereği hissetmediğini ifade eden Fırat, “Çünkü bize ait olan bir taslak değil. Ancak belli bir süre sonra, ki bu sürenin mümkün olduğu kadar kısa tutulması taraftarıyız, ondan sonra bu taslak Ak Parti’nin bir ön taslağı olacaktır ama nihai taslak, bu tartışmalar, toplumun katkıları sağlandıktan sonraki metin olacaktır” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜKLERE İSTİSNAİ KISITLAMA

Ancak bu taslağın temel bazı özellikleri bulunduğunu kaydeden Fırat, şunları kaydetti:

“1982 Anayasası’na göre daha özgürlükçü, bireyin hak ve özgürlüklerini teminat altına alan ve bu özgürlüklerin kısıtlanmasını çok istisnai şartlara bağlayan ve özellikle yasama, yürütme ve yargının yetki alanlarını ve birbirlerini kontrol mekanizmalarını çok işi çalıştırabilecek mekanizmaları getiren, özellikle yargının bağımsızlığı ve çabuk, hızlı karar alabilmesi, adaletin hızlı gerçeklemesi konusunda temel bazı değişiklikler getiriyor. İnanıyorum ki, yapılacak olan katkılardan sonra Türkiye modern bir Anayasa’ya kavuşma imkanına sahip olacaktır.”

“Medyadaki tartışmaların çoğunun yasa metninde aslında o şekilde yer almadığını görüyorum” diyen Fırat, konuyla ilgili yapılan tartışmaların çok sağlıklı olmadığını ifade etti. Fırat, bir soru üzerine, üniversitelerde türban yasağının kaldırılacağı yönündeki haberler için, “Bu, Anayasa’nın işi değil” dedi.

ntv



Bu haber 354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,272 µs