En Sıcak Konular

Yaşlanmak için acele etmeyin!

27 Ağustos 2007 17:47 tsi
Hastalarımın yönelttiği sorular arasında ilk sırayı daima "Ne zaman yaşlıyız" alır.

Yaşlanmak için acele etmeyin

Hastalarımın yönelttiği sorular arasında ilk sırayı daima "Ne zaman yaşlıyız" alır.

Bu sorunun pek çok yanıtı var ama benim en çok hoşlandığım "Yapacak bir şeyiniz kalmadığı zaman!" cümlesiyle başlayanıdır. "Sağlıklı ve formda kalmak isteyen meşgul insanların yaşlanmak gibi kötü bir alışkanlığı edinecek zamanları pek yoktur" diyenler çok haklı. Gerçekten de, "Yaşlanmak kötü bir alışkanlıktır!" Bu alışkanlığı mümkün olduğu kadar erteleyip orta yaş durağını biraz daha beklemenizde fayda var.

ARAŞTIRMALAR cesareti kırılıp, erkenden yaşlanma korkusuna kapılanların daha hızlı yaşlandığını gösteriyor. İşi gücü bir yana bırakıp, kendini yaşlanmanın hüznüne kaptıranlar, yani erken havlu atanlar daha hızlı ve kötü yaşlanıyor. Çalışkan ve üretken insanlar, kendini ardında bir şeyler bırakmaya ve yaşadığı topluma, insanlığa, evrensel değerlere adayanlar hem bu dünyada hem öbür dünyada daha çok yaşıyor.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel bir yandan yaşlanma yolculuğunu başarı ve zarafetle sürdürürken; diğer yandan üretkenliğin devam ettirilebileceğinin, ayrıca kendine iyi bakarak, bilgece yaşlanılabileceğinin güzel bir örneğidir. Her sabah erkenden uyanan, her güne keyifli ve umutlu başlayan Sayın Demirel’in önemli özelliklerinden biri hayata olumlu bakmasıdır. O’na göre yağışlı, karlı bir gün, barajların dolması, mikropların ölmesi demektir. Rüzgárlı bir gün, doğanın hareketlenip temizlenmesi; güneşli bir gün, suya, toprağa can verilmesi demektir. Her gün farklıdır ve her gün güzeldir. Her sabaha şu cümle ile başlar: "Her gün önemlidir."

STRES YÖNETİMİ

Sayın Demirel, kendine iyi bakmanın da ülkemizdeki en güzel örneklerinden biridir. İşi uzmanına bırakmayı, güvendiği uzmanların işine karışmamayı, söylenenleri müthiş bir uyum ve itaatle, hem de eksiksiz yapmayı O’nun kadar beceren çok azdır. Yıllık sağlık kontrollerinin zamanı gelince onca işinin arasına bu işi de sıkıştırmayı başarır. Verilen ilaçları, vitaminleri ve yaşam tarzı önerilerini uygulamakta müthiş bir dikkati vardır.

Önemli bir noktayı daha hatırlatalım: Süleyman Demirel çok iyi bir stres yönetimi ustasıdır. Başından gelip-geçen onca şeyi bu ustalığıyla kolayca ve hasarsız atlatmıştır. Gerektiği zaman "Bu da geçer" demeyi iyi bilen veya dimdik ama sessizce bekleyebilen, gerektiğinde de reaksiyonlarını Hint’ten, Çin’den bile duyulabilecek bir gürültüyle fark ettiren kişiliği O’nu güçlü, sağlıklı ve genç tutmaktadır. "Zamanın en etkili ilaç olduğunu" O’ndan daha iyi bilen çok az insan vardır.

Yaşlanma bir sanattır

Yaşamınıza değer katan şeyler ürettiğiniz, kendinize, ailenize, dostlarınıza, mesleğinize, işinize, ülkenize iyi ve güzel şeyler verdiğiniz sürece hep genç, dinç ve zinde kalırsınız. Yaşlanma süresini hücrelerinizden alır, nüfus cüzdanınıza bırakırsınız.

Geçen hafta çok sevgili bir ağabeyin, dostun, arkadaşın altmışıncı yaşa sağlık ve mutlulukla, güzel bir aile, iyi ve güvenilir dostluklarla ulaşmasını kutladık. Aynı kutlama kısa bir süre sonra -ne kadar telaşlansa, sızlansa da- başka bir altmışlık delikanlı için tekrarlandı. "Yetmiş yaş orta yaş" sözünün biraz iddialı olduğunu ben de kabul ediyorum. Bu iki dost, altmış yaşın orta yaş bile olmadığının en güzel kanıtlarıdır.

Yaşlanmakta acele etmeyin! Yapacak daha pek çok işiniz var!

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu - Hürriyet

Haber 10



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,180 µs