En Sıcak Konular

Sarkozy, az da olsa yumuşadı

27 Ağustos 2007 15:14 tsi
Sarkozy, az da olsa yumuşadı 
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinin yeniden başlamasına karşı olmadığını belirtti, ancak tercihinin AB ve Ankara arasında ''ortaklık'' olduğunu yineledi.

Cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana yaptığı Fransa'nın dış siyaset konusundaki ilk konuşmasında Sarkozy, ülkesinin müzakereler konusunda tam üyeliğe bağlı olmayan başlıklara karşı çıkmayacağını belirtti.
      Paris'te Fransa'nın büyükelçilerini bir araya getiren yıllık toplantıda Sarkozy, seçim kampanyası sırasında ortaklık formülünden yana olduğunu ve bu fikrini değiştirmediğini de hatırlattı.
      Sarkozy, ''Avrupa'nın inşasının mutlak öncelik'' olduğunu belirterek, ABD ile ''dostluktan'' yana olduklarını söyledi.
      Fransa'nın son 200 yıldaki kadar bugün de önemli olduğunu vurgulayan ve ''Avrupa'nın inşasının Fransız dış siyaseti için mutlak öncelik'' olmaya devam ettiğini söyleyen Sarkozy, ''Avrupa olmadan, güçlü Fransa'nın olmayacağını düşünenlerdenim'' dedi.
      Sarkozy, Avrupa'nın geleceğini düşünmek için yıl sonuna kadar AB üyesi ülkelerden en üst düzeyde 10-12 uzmandan oluşan bir komitenin oluşturulması önerisinde de bulundu.
      Komitenin, 2020-2030'da nasıl bir Avrupa olacağı ve Avrupa'nın misyonları konusunda düşünmesini istediğini belirten Sarkozy, haziran 2009'daki Avrupa parlamentosu seçimlerinden önce uzmanların sonuçlarını
      ve önerilerini sunmalarının beklendiğini kaydetti.
      Irak'tan yabancı askerlerin çekilmesiyle ilgili ''açık bir ufuk'' belirlenmesi gerektiğini söyleyen Sarkozy, ''Irak'taki trajedi karşısında duyarsız kullanılamayacağını'' belirterek, ''Fransa'nın Jacques Chirac ile 2003'te ABD işgaliyle başlayan bu savaşa karşı çıktığını ve karşı olmaya
      devam ettiğini'' bildirdi.
      ''Irak'ta sadece siyasi çözüm olabilir'' diyen Sarkozy, ''bu siyasi çözümün aşırılıktan yana grupların dışlanması ve samimi bir ulusal uzlaşma sürecinden geçtiğini, bu süreçte Irak toplumunun her kesiminin, her Iraklının, ülkesinin kurumları ve kaynaklarına eşit erişim sağlaması gerektiğini'' söyledi.
      Avrupa ve Batı'nın karşı karşıya geldiği birincil tehdidin El Kaide gibi aşırı dinci grupların istediği, İslamla çatışma ihtimali olduğunu söyleyen Sarkozy, Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin bugün New York, Bali, Madrid, Bombay, İstanbul, Londra ve Kazablanka gibi kentleri vuran saldırı tehdidi altında olduğunu belirtti.
      Fransa'nın nükleer alandaki gerekilikleri yerine getirmesi halinde, İran'a ''hoşgörü'' sunabileceklerini söyledi.
      Sarkozy, ''Nükleer silaha sahip bir İran benim için kabul edilemez'' diyen Sarkozy, İran'ın şu anki tutumu nedeniyle Fransa'nın giderek artan yaptırımlar konusunda kararlı olduğunu, ancak yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde İran'a ''esneklik'' sağlayabileceklerini kaydetti.

Milliyet



Bu haber 195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,072 µs