En Sıcak Konular

Gül, Türk dış politikası için iki ana hedef belirledi

27 Ağustos 2007 13:47 tsi
Gül, Türk dış politikası için iki ana hedef belirledi Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı olmaya hazırlanan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dış politikada nasıl bir vizyon ve strateji takip edeceğine yönelik işaretleri kişisel internet sitesinde ortaya koydu.

Gül'ün Türk dış politikasının geleceği için belirlediği hedefler Çankaya Köşkü'nün yeni sahibinin önceliklerinin anlaşılması açısından önem taşıyor. Web sitesindeki yazısında iki temel hedef üzerinde yoğunlaşan Gül, "Birinci hedef, Avrupa Birliği'nin ayrılmaz bir parçası olmak. İkinci hedef ise Balkanlar, Kafkaslar, Karadeniz, Ortadoğu, Akdeniz ve Orta Asya ile Avrupa'nın doğal kesişim noktasında yer alan ülke toprakları etrafında bir güvenlik, istikrar, refah, dostluk ve işbirliği ortamının oluşturulmasıdır." ifadesini kullandı. Yarın TBMM'de yapılacak seçimle cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Abdullah Gül, toplam 4 yıl 9 aylık başbakanlık ve dışişleri bakanlığı dönemindeki Türk dış politikasındaki gelişmeleri özetledi, gelecek için de hedefler koydu. Abdullah Gül, 3 Kasım 2002 seçimleri sonrasında 58. hükümeti kurmuş ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasağının kalkarak milletvekili seçilmesi üzerine 2003 yılında kurulan yeni hükümette de başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olarak görev almıştı.

Abdullah Gül'ün kişisel web sayfasında yer alan metinde, 58 ve 59. hükümet döneminde dış politikadaki gelişmeler sıralandı. Gül'ün, Türk dış politikasının geleceği için belirlediği hedefler de Çankaya Köşkü'nde nasıl bir cumhurbaşkanı olacağı ve dış politikanın önceliklerinin anlaşılması açısından önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, 2003-2007 döneminde uluslararası alanda Türkiye'nin sağladığı gelişmeleri beş başlık altında topladı: Özgürlükler ve demokrasi genişletilip derinleştirildi; dünyadaki en yüksek kalkınma hızlarından biri gerçekleştirildi; Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakereleri başladı; Türkiye, bölgesinde güç üreten bir ülke oldu; Türkiye, güvenlik, istikrar ve refah üreten bir ülke olarak dünya sathında dikkat çekti.

Abdullah Gül, bakanlık döneminde de sık sık kullandığı bir terimi (yumuşak güç-soft power), geride kalan dönemi özetlerken de altını çizerek yineledi. Türkiye'yi, "bölgesinde güç üreten bir ülke" olarak tanımlayan Bakan Gül, "Burada güç derken sadece askerî yeteneklere dayalı bir güç değil, kendi kültürel değerleri içinde demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, şeffaflık gibi evrensel değerleri başarıyla özümsemesinden doğan ve 'yumuşak güç' dediğimiz ağırlığı anlaşılmalıdır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, bütün bu gelişmelerin ardından Türkiye'nin gelecekteki dış politika vizyonu açısından da iki ana hedef ortaya koydu. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, şunları ifade etti: "Birinci hedef, Avrupa Birliği'nin ayrılmaz bir parçası olmaktır. AB'ye tam üyelik, Türkiye'nin güçlü transatlantik bağlarına ve ABD ile stratejik ilişkilerine bir alternatif oluşturmamaktadır. İkinci hedef, tümü Türkiye'nin dış politikasında önemli yere sahip olan Balkanlar, Kafkaslar, Karadeniz, Ortadoğu, Akdeniz ve Orta Asya ile Avrupa'nın doğal kesişim noktasında yer alan ülke toprakları etrafında bir güvenlik, istikrar, refah, dostluk ve işbirliği ortamı oluşturulmasıdır."

Değişen Kıbrıs politikası en önemli başarılardan

Abdullah Gül, Türk dış politikasında son dönemdeki en önemli başarılardan birinin Kıbrıs sorununda yaşanan "haklılık zemini" olduğunu belirtti. Gül, "Uluslararası toplumun da çözüm planı olan Annan Planı'nın Rumlar tarafından reddedilmesi, buna karşılık hükümetimizin de teşvikiyle Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilmesiyle yakalanan haklılık zemini olmuştur. Uygulanan akıllı dış politika sayesinde KKTC, ilk defa çözüme engel olarak algılanan taraf olmaktan çıkmış, dünyanın o güne kadar zannedegeldiğinin aksine, kimin sözünden yana olduğu, kimin olmadığı dünyanın gözleri önüne serilmiştir." dedi.

Irak, dış politika gündeminin en öncelikli konusu

Abdullah Gül, Türk dış politikasının diğer önemli başlıklarını da özetle şöyle sıraladı:

Irak, dış politika gündemimizin en öncelikli konusudur. Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması, güvenlik ve istikrarın yeniden tesisi, toplumun tüm kesimlerini temsil eden demokratik bir hükümetin kurulması ve ülkenin hızlı bir şekilde yeniden imarı, Türkiye'nin Irak'a ilişkin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

Türkiye, Ortadoğu'da kalıcı barış, güvenlik ve istikrara ancak İsrail-Filistin uyuşmazlığının müzakere yoluyla çözümlenmesi sonucunda ulaşılacağına inanmakta ve bu yöndeki çabalara aktif olarak katılmaktadır.

Rusya ile ilişkiler, karşılıklı güven zemininde, "çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık" hedefi yönünde ilerlemektedir.

Türkiye, kültürler arasında anlayış ve işbirliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
 
Zaman



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,064 µs