En Sıcak Konular

Hava-İş ve THY anlaşmaya vardı

27 Ağustos 2007 13:27 tsi
Hava-İş ve THY anlaşmaya vardı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk Hava Yolları (THY) ve Hava-İş arasında uyuşmazlığa neden olan toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandığını açıkladı. Çalışanlara ilk yıl ortalama yüzde 10 zam yapılacak.

Başesgioğlu, tarafları bir araya getirdiği THY Genel Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, "Bu yaptığımız arabuluculuk faaliyetleri itibariyle geldiğimiz nokta şudur. Şu saat itibariyle THY ve Hava-İş Sendikası arasındaki uyuşmazlık konusu tüm maddelerde tam bir anlaşmaya varılmıştır" dedi.
 
Başesgioğlu, grev ve lokavt kararlarının tarafların isteğiyle kaldırılacağını ve bir mutabakat imzalanacağını belirterek, en kısa sürede de 21'inci dönem toplu iş sözleşmesinin gerçekleştirileceğini kaydetti.
 
Ücret zamlarına da değinen Başesgioğlu, anlaşma çerçevesinde birinci yıl tüm ücretlere ortalama yüzde 10 zam, 80 YTL de seyyanen zam yapılacağını bildirdi.
 
Murat Başesgioğlu, 2008 yılında birinci 6 ay için yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci 6 ay için yüzde 4 ve enflasyon farkının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
 
Süreç nasıl işledi?
 
İşveren tarafı THY ise, ilk altı ay için yıllık yüzde 10 zam ve enflasyonun yüzde 1'i oranında zam önermişti.
 
Hava-İş Sendikası ise uçuş ekibinin uçuş sürelerinin yeniden düzenlenmesini ve ilk altı ay için de yüzde 23.9 oranında zam istemişti.
 
THY'de 16 Mart 2007'de başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, taraflar karşılıklı grev ve lokavt kararları almış, yapılan grev oylamasına da çalışanlar "evet" demişti.
 
Hükümet uzlaşma sağlanması amacıyla Kamu İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Adnan Çiçek ve Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'dan oluşan ara bulucu heyet  atamıştı.
 
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, hükümetin grevi ertelemesi durumunda, bir tek uçağın bile zamanında kaldırılmasına müsaade etmeyeceklerini açıklamıştı.

CNNTurk



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs