En Sıcak Konular

50 bin işçi greve gidebilir

27 Ağustos 2007 12:25 tsi
Birçok işletme ve sektörde grevin eşiğine gelindi. Yakın bir zamanda Türkiye kilitlenebilir.

Özellikle tekstil işyerleri ve THY’de bu hafta uzlaşma olmazsa ekonomiyi olumsuz yönde etkileyecek grev dalgası peş peşe gelebilir.

Toplu iş sözleşmelerinde grev kararları peş peşe gelmeye başladı. Binlerce işçi sonbaharda greve, işveren ise lokavta hazırlanıyor. Türk Hava Yolları’nda sorun hükümetin atadığı arabulucu heyetiyle aşılmaya çalışılırken, tekstil işyerleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Petkim, Liman İşletmeleri, Türk Telekom ve askeri işyerleri gibi çok sayıda işletmede yaklaşık 50 bin işçi sessiz sedasız greve hazırlanıyor. İşte tıkanıklık yaşanan kurumlar ve sektörlerde son durum:

THY İÇİN KRİTİK GÜN...

THY: İlk grev kararı yaklaşık 11 bin 500 kişiyi ilgilendiren toplu sözleşmelerde uyuşmazlık yaşanan THY’de alındı. THY’de grevin ekonomiye olası etkileri ve THY yönetiminin başvurusu üzerine araya hükümet de girdi. 2 haftadır süren çalışmalarda uzlaşmaya varılamadı. Görüşmelerde, Hava-İş’in sunduğu son teklife THY yönetiminin vereceği cevap bekleniyor. Bugün taraflar yeniden buluşacak. Toplantıya Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da katılma kararı aldı. Görüşmede anlaşma çıkmazsa eylülde grev gözüküyor.

TEKSTİL: THY’den sonra grev kararını açıklayan diğer sektör, Türkiye’de en çok eleman istihdam edilen tekstil işyerlerinde oldu. TEKSİF, 22 bin işçinin sözleşme kapsamında bulunduğu işyerlerinden, aralarında Narin, Altınyıldız, Levi’s, Vakko, Yataş ve Bossa’nın da bulunduğu 20 işyerinde çalışan yaklaşık 5 bin işçi için grev kararı aldı. TEKSİF, 10 Eylül’de greve çıkmaya hazırlanırken, işveren ise lokavt kararını devreye sokmayı planlıyor.

TEZ-KOP İŞYERLERİ: Tez Koop-İş Sendikası da toplu sözleşmelerde uzlaşmaya varılamayan 4 işyerinde grev kararı aldı. TÜBİTAK, Gümrük Müsteşarlığı, TASİŞ ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda grev hazırlıkları başladı.

LİMANLAR: Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne bağlı liman işletmelerinde çalışan 850 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev kararı açıklandı.

ASKERİ TESİSLER HAKEM’DE

ASKERİ İŞYERLERİ: Toplu sözleşmelerde bir diğer anlaşmazlık ise askeri işyerlerinde oldu. Türk Harb-İş Sendikası grev yasağı kapsamındaki askeri iş yerlerinde yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca Yüksek Hakem Kurulu’na başvurdu. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik ile Akaryakıt, İkmal ve NATO POL tesislerinde çalışan 26 bin işçiyi ilgilendiren görüşmelerdeki tıkanıklığın, denkleştirme ve esnek çalışma konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklandığı belirtildi.

TELEKOM: Türkiye Haber-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu, yüzde 51’i özelleştirilen Türk Telekom’da da grev gündemde. Resmi arabulucu süresinin dolduğu görüşmelerde 20 gün içerisinde grev kararının alınması gerekiyor.

Memur zammı bugün masaya geliyor

Yaklaşık 1 milyon 600 bin kamu çalışanının 2008 yılı zam oranlarının belirleneceği toplu görüşmelerin 5’inci turu bugün saat 10.00’da başlayacak. Memurun, içinde zam oranlarının da yer aldığı mali ve sosyal talepleri masaya yatırılacak. Toplu görüşmelere başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, bugünkü toplantıda hükümetin teklifini masaya getirmesi bekleniyor. Ancak Şahin’in masaya bir zam oranından ziyade, geçmiş yıllarda olduğu gibi ‘2008 bütçesinden ayırabileceğimiz kaynak bu. Bunu adil şekilde bölüştürelim’ önerisi getireceği belirtiliyor. Maliye Bakanlığı yetkililerinin hesaplamalarına göre ise maaşlara yapılacak sadece yüzde 1’lik zammın merkezi yönetim bütçesine maliyeti 600 milyon YTL olacak. Memur sendikalarının hesaplamalarına göre, bugün en düşük memur maaşı 735 YTL düzeyinde bulunuyor. Hükümetin ortalama yüzde 10 zam öngörmesiyle en düşük maaş yaklaşık 800 YTL olacak.

Aktif haber



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,012 µs