En Sıcak Konular

İşte hükümetin memurlara teklifi

27 Ağustos 2007 12:20 tsi
Hükümet ve memurlar maaş ve özlük hakları için masaya oturdu. Bu kez Hükümet teklifini sundu. İşte Hükümetin memurlara teklifi...

Memur sendikalarıyla beşinci kez masaya oturan Hükümet, memurlara 120 YTL denge tazminatı ve enflasyon farkı önerdi.

Memur toplu görüşmelerinin beşinci turunda Hükümet’in memurlara 120 YTL denge tazminatı teklif ettiği öğrenildi. Memurların yüzde 3’ünü oluşturan yüksek maaşlılarla diğer memurların arasındaki maaş farkını azaltmayı amaçlayan teklifte 120 YTL denge tazminatı ve enflasyon farkından 1.5 milyon memurun yararlanacağı bildirildi.

ANKA Ajansı’nın edindiği bilgiye göre, halen süren toplu görüşmelerin beşinci turunda Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yüksek maaş alanlar dışındaki memurlara 120 YTL denge tazminatı teklifinde bulundu.

Geçen yıl 40+40 denge tazminatı vererek memur maaşları arasındaki farkı düşürmeye başladıklarını ifade eden Şahin’in, bu yıl da 120 YTL ve enflasyon farkı ile memur maaşları arasındaki dengesizlikleri biraz daha azaltarak, 2008-2010 döneminde tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirttiği bildirildi.

Şahin’in denge tazminatı ile ilgili olarak yasal düzenleme yapılması ve bir daha denge tazminatının toplu görüşme masasına gelmesine gerek duyulmaması önerisini de yaptığı ifade edildi.

Denge tazminatının, yüzde 3’lük dilimi kapsayan yüksek maaşlı devlet memurları dışında 1 milyon 550 bin civarında memuru kapsayacağı belirtildi.
Bu arada, konfederasyonların, sendika paylarının artırılması talebinde bulunduğu bildirildi. Maliye Bakanlığı ve Kamu İşveren Kurulu’nun ise bu öneriye sıcak bakmadığı kaydedildi.

5. randevu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yetkili sendikaların genel başkanları ve Kamu İşveren Kurulu üyeleri katılıyor.

Bircan Akyıldız, Başbakanlık Merkez Binası’na gelişte yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerde önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi.

Akyıldız, masaya mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerin ne ölçüde karşılanacağının konulacağını ifade etti.

Hafta sonu Türkiye Kamu-Sen Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini anımsatan Akyıldız, toplantı sonunda mutabakat zaptının imzalanması konusundaki tavır ve samimiyetin sonuna kadar sürdürülmesine karar verildiğini belirtti.

Akyıldız, toplantıda ayrıca mutabakat zaptı imzalanmasa da siyasi iradenin grev ve toplu sözleşme hakkının önündeki engellerin kaldırılması konusundaki taahhüdünün izlenmesine, mali ve sosyal haklar konusunda kamu toplu iş sözleşmesine paralel olmayan ya da daha düşük tekliflerin gösterilen samimiyeti karşılamayacağına karar verildiğini kaydetti.

"Mutabakat zaptının imzalanması konusunda Türkiye Kamu-Sen’in ortaya koyduğu tavır ve samimiyeti siyasi iradeden bekleme hakkımız doğmuştur" diyen Akyıldız, şöyle konuştu:

"Bu samimiyetin bugün ve bundan sonra gerçekleştirilecek toplantılarda devam ettirilmesi dileğimizdir. Ancak bu samimiyetin karşılık bulmaması halinde Türkiye Kamu-Sen olarak iş yavaşlatma ve grev haklarının kullanılması noktasındaki sendikal gücün sonuna kadar kullanılmasının düşünülebileceği kamuoyuna duyurulmalıdır diye değerlendirilmiştir. Bu anlamda, Türkiye Kamu-Sen samimi yaklaşımını sürdürecektir ve toplu pazarlık sonucunda bir mutabakat zaptı imzalanması konusundaki samimiyetini yineleyecektir ve mutlaka diyoruz ki bu samimiyeti karşılık görecek ve mutlaka mutabakat zaptı imzalanacaktır." Akyıldız, bir gazetecinin, "Hükümet enflasyon hedefi ya da bunun bir kaç puan üzerinde zam önerirse tavrınız ne olur?" sorusuna, bu durumu bilahare değerlendirip ona göre tavır belirleyeceklerini söyledi.

AKSU’NUN SÖZLERİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da bu günün Berat Kandili olduğunu anımsatarak, herkesin kandilini kutladı. Aksu, "İnşallah bugün hem masada mücadelemizi yapacağız hem de dualarımızı yapacağız" dedi.

Her iki konfederasyonun mali ve sosyal haklarla ilgili ortalama talebinin 7 milyar YTL olduğunu dile getiren Aksu, bugün itibariyle hükümetin kendilerine verecekleri teklifi görüşeceklerini, bu teklifi yetkili kurullarında görüşerek bundan sonraki tavırlarını belirleyeceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hizmet-İş Sendikasının Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı önemsediklerini vurgulayan Aksu, şunları kaydetti:
"Gerçekten sendikacılık adına ve çalışma hayatıyla ilgili olarak Sayın Ecevit’ten sonra ilk defa bir Başbakan bu derece açık seçik bir açıklama yaptı. Kendileri sendikacılığın, sendikaların sorunlarını çözmede, önündeki engelleri kaldırmada ellerinde ne varsa yapacaklarını belirttiler. Bu bizleri mutlu etti. Gerçekten de bunun takipçisi olacağız. Sayın Başbakan’ın sözlerini önemsiyoruz. İnşallah bu bugün masaya da yansır. Bugün itibariyle makul olan tekliflerimiz karşılanır." Masaya sadece mali konuların gelmesinin sendikacılık açısından kendilerini rahatsız ettiğini belirten Aksu, memurların özlük haklar, sosyal haklar, demokratikleşme ve çalışma koşulları açısından önemli sorunları olduğunu ve bu sorunların kamuoyunun gündemine gelmemesinin kendilerini üzdüğünü ifade etti.

Aksu, grev ve toplu sözleşme hakkı konusunda geçen hafta TBMM’de CHP ve DSP’yi ziyaret ettiklerini, bugün de AK Parti’yi ziyaret ederek bu konuda destek isteyeceklerini bildirdi. Aksu, MHP’den ise randevu taleplerine henüz yanıt verilmediğini gelmediğini söyledi.

Ziyaretlerde DSP ve CHP’nin grev ve toplu sözleşme hakkı konusunda kendilerine sonuna kadar destek vereceklerini bildirdiklerini aktaran Aksu, aynı tavrı AK Parti’den de beklediklerini dile getirdi.

Aktif haber



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,503 µs