En Sıcak Konular

Maliki Türkiye ile İran'a çattı

27 Ağustos 2007 12:18 tsi
Maliki Türkiye ile İran'a çattı Kouchner'in de gitmesini istediği Maliki, Fransız hükümetinden özür talep etti.

Irak Başbakanı, İran'la Türkiye'yi kuzeyi bombalamakla suçlayıp 'Egemenlik ihlali' dedi. Maliki dahil Iraklı liderler petrol yasasının onaylanması ve Baasçıların göreve dönüşüne dair bildiri imzaladı

BAĞDAT - Irak Başbakanı Nuri Maliki, ABD'li yetkililerin görevden gitmesi için bastırması karşısında diğer Iraklı liderlerle ortak bildiri çıkarırken, Türkiye'ye çatmayı ihmal etmedi. İran'ın yanı sıra Türkiye'nin de Kuzey Irak'taki PKK mevzilerini bombaladığını iddia eden Maliki, ay başında Ankara'yı ziyaretinde terörle mücadele ortak bildirisi imzalamasına karşın şu mesajı verdi: "İran ve Türkiye'nin bombardımanı Irak'ın egemenliğinin ihlali. İhlallere izin vermeyeceğiz, diplomatik kanallarla halledilmeli. Türkiye ve İran'daki kardeşlerimizi, Dışişleri kanalıyla bilgilendireceğiz."


'Hillary aklını başına toplasın'
Büyük bir hükümet kriziyle boğuşan Şii liderin, Amerikalı senatörler Hillary Clinton ile Carl Levin ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'e çıkışı daha sertti. Geçen hafta kendisini görevden almakla tehdit eden ABD Başkanı George W. Bush'u 'demokrasi sopası'nı göstererek yola getirmiş olan Maliki, dün Iraklı vekilleri başka başbakan seçmeye çağıran senatörleri hizaya çekti: "Irak'ı kendi köyleri gibi gören Amerikalılar var, örneğin Hillary Clinton ve Carl Levin. Akıllarını başlarına toplamalılar. Demokrat Partililer olarak demokrasiye saygı göstermeliler. Bizim Irak'ta yaşadığımız zorluklar konusunda en ufak tecrübeleri yok."
Maliki, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in Newsweek'e "ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a Maliki'nin değiştirilmesi gerektiğini söyledim" demesi üzerine, Fransız hükümetinden de özür talep etti. Şii lider, "Fransız bakanın diplomasiyle ilgisi olmayan ani açıklamasıyla şaşkına döndük" dedi.
Ancak bu kadar baskı karşısında, Maliki Irak'ın Kürt Devlet Başkanı Celal Talabani, Sünni Yardımcısı Tarık Haşimi, Şii Yardımcısı Adil Abdülmehdi ve Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'yle basın toplantısı düzenledi. Liderler, mezhepler arası uzlaşmayı teşvik bildirisi imzalamak suretiyle Washington'ın geçen yıldan beri yerine getirilmesini istediği ödevler listesiyle ilgili taahhütte bulundu. İçeriği resmen açıklanmayan bildiride şu maddelerin yer aldığı belirtildi: ABD'nin talep ettiği eski Baas partililerin memur-askerliğe dönüşünün kolaylaştırılması, kabinede mutabık kalınıp henüz meclise sunulmayan tartışmalı petrol yasası taslağının onaylanması, yerel seçimler düzenlenmesi ve suçlanmadan esir tutulanların çoğunun bırakılması... Ama Maliki Sünnilerin hükümete dönüşünü hâlâ sağlayamazken, Talabani "Petrol yasasını daha tartışacağız" dedi.
Irak'ta dünkü diğer gelişmeler şöyleydi: Bağdat'ın 110 km kuzeydoğusunda Kara Tepe ile Sadiye'yi birbirine bağlayan yolda kurulan iki Kürt karakoluna ikişer Amerikan helikopteriyle uçağının ateş açması sonucu Kürt polisinden dördü öldü, sekizi yaralandı. Samarra'da direnişçileri kovalayan Amerikan pilotsuz uçağının güdümlü bomba attığı bir evde yedi sivil öldü, bunların beşi yaşı 4-8 arasında değişen çocuklardı, beş sivil yaralandı, bunların da üçü yaşları 4-10 arasında değişen çocuklardı. Çekilme sürecindeki Britanya güçlerinin Basra'da Irak polisine devrettiği ortak komuta merkezinin denetimini asi Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı Mehdi ordusunun ele geçirdiği belirtildi. Görgü tanıkları, Şii milislerin gelmesiyle Irak polisinin merkezi terk ettiğini, milislerin binadaki her şeyi götürdüğünü anlattı.

radikal

 



Bu haber 226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,087 µs