En Sıcak Konular

Halkın yüzde kaçı Sezer'i seviyor

27 Ağustos 2007 10:54 tsi
Halkın yüzde kaçı Sezer'i seviyor; yüzde kaçı Gül'e 'evet' diyor; yüzde kaçı 'darbe olur' diyor; yüzde kaçı türbanlı eşe karşı?... İşte AKP'nin de çalıştığı şirketin araştırması

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim anketleri yaptırdığı şirketler arasında yer alan Metropoll Stratejik ve Araştırmalar Merkezi “Türkiye de siyasal durum araştırması” yaptı.

18-20 Ağustos tarihleri arasında yapılan araştırma sonucuna göre halkın yüzde 57.6'sı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hakkında ‘olumlu’ görüşe sahip olduğu ortaya çıktı. Yüzde 35.9’u ise olumsuz görüşe sahip olduğunu belirtirken bu görüşü söyleyenlerin yarısı AKP'li olduğu bildirdi.

Ankete göre, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi boyunca tarafsız davrandığını düşünenlerin oranı yüzde 52.2, tarafsız davranmadığını düşünenlerin oranın yüzde 40.8. Cumhurbaşkanın taraflı davrandığını düşünenler çoğunlukla sırasıyla SP, AK Parti ve DTP’liler.

-GÜL’Ü DESTEKLEYENLERİN ORANI YÜZDE 68.4-

Ankete katılanların yüzde 68.4'ü Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığına destek verdiklerini açıkladılar. Bu desteğin partilere göre dağılımı ise şöyle: AKP'li seçmenlerin yüzde 93.3’ü, SP’lilerin yüzde 75’i, DTP’lilerin yüzde 63,6’sı, DP’lilerin yüzde 53.8’i ve MHP’lilerin yüzde 51.6’sı. CHP ve DSP seçmeninin de yüzde 20.7’si de Gül’ün adaylığına destek veriyor.

-GÜL’ÜN SEÇİLMESİ LAİKLİĞİ TEHDİT ETMEZ-

Araştırmaya katılanların yüzde 71.9’luk bir kesimi Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olması halinde Türkiye’de laikliğin tehlikeye girmeyeceğini düşünüyor. Laikliğin tehlikeye gireceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 20.7. Lakiliğin tehlikeye gireceğini düşünler arasında yüzde 63 oranı ile CHP ve DSP'liler ve yüzde 58.8 oranı ile Genç Partililer bulunuyor.

-GÜL KÖŞKE ÇIKARSA DARBE OLUR MU?-

Gül’ün Cumhurbaşkanı olması halinde darbe olacağı şeklindeki soruya evet diyenlerin oranı yüzde 18.7.
Darbe olmaz diyenleri oranı ise 68.4.
Darbe olacağına evet diyenlerin parti dağılımı şöyle: GP(yüzde 41.2), CHP/DSP (yüzde34.4), DTP (yüzde 36.4) ve MHP (yüzde 29.4). Ankete göre AKP'lilerin yüzde 10.6’sı da darbe olabileceği yönünde görüş taşıyor.

-TÜRBANLI EŞ İSTEMEYENLERİN ORANI YÜZDE 23-

Ankete göre, Cumhurbaşkanı eşinin başörtülü olmasını sakıncalı bulanların oranı yüzde 23. Cumhurbaşkanı eşinin başörtülü olmasını en yüksek oranlarda sakıncalı görenler CHP ve DSP’liler (yüzde 70.5) ve DP’liler (yüzde 52).

-SEÇMENİN YÜZDE 46’SI SAĞ GÖRÜŞÜ DESTEKLİYOR-

Ankette katılanlardan yüzde 46.2’si kendisini siyasi yelpazenin sağında, yüzde 22’si solunda, yüzde 15,2’si ise ortasında tanımlamış. Seçmenin yüzde 10.5 ise bu tanımlamaların kendileri için uygun olmadığını belirtmiş.

-SEÇMENİN YÜZDE 73’Ü ‘CHP ÜST YÖNETİMİ DEĞİŞSİN’GÖRÜŞÜNDE-

Ankete katılanların yüzde 73’ü seçim sonrasında CHP üst yönetiminin değişmesi gerektiği görüşünde. CHP üst yönetiminin değişmesi gerektiğini isteyenlerin yüzde 81.4’ü 22 Temmuz seçimlerinde CHP’ye oy verenlerden oluşuyor.

Sözkonusu araştırma, Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon’u içeren 12 ilin merkez ilçelerinde 18-20 Ağustos 2007 tarihleri arasında toplam bin 296 kişiyle telefonla yapıldı.

Aktif haber

 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs